Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnikaTechnológia

Üzem és szerviz: klímakompresszorok

2018/9. lapszám | Karda István |  1059 |

Üzem és szerviz: klímakompresszorok

A klímakészülékek lelke a kompresszor. Az utóbbi évtizedben ez a berendezés rendkívüli fejlődésen ment keresztül, míg a mai, korszerű és energiatakarékos állapotát elérte. A kompresszorok evolúciója azonban itt nem ér véget. A hűtőközegek változásával ez a technológia is folyamatosan változik. Előnyére, hátrányára?

A régi és az új

Valamikor nagy méretű, kalickás aszinkron motorok dolgoztak a klímaberendezések belsejében, melyeknek tömegük, méretük is igen jelentős volt. Mára sokat változott a világ, egyszerűsödtek a motorok, tömegük a felére csökkent, ennek megfelelően a méretük is. A klímakompresszorban ma egyenáramú, állandó mágneses motorok dolgoznak, melyeknek az álló rész tekercselése lényegesen leegyszerűsödött. A legújabb fejlesztésű scroll kompresszoroknál a munkarészt megduplázták, 180 fokkal elforgatták, azaz a kompresszor működését tekintve olyan, mintha kéthengeres motor lenne benne. Ennek köszönhetően a gép üzeme még simábbá, még egyenletesebbé vált, a kalorikus teljesítmény mindeközben nem változott. Az új technológia „ára”, hogy a fordulatszám jelentősen megemelkedett, míg a régi, dugattyús kompresszor 2800 felett nem foroghatott (a hálózati 50 Hz frekvencia miatt ennél többet nem lehet elérni), ezzel szemben az új motorok fordulatszáma eléri 8-10 ezret. A lassú dugattyús kompresszorok esetében egy R22-es rendszernél viszonylag alacsony volt a gáz áramlási sebessége, ennek megfelelően könnyebb volt a kezelése is. Míg a dugattyús kompresszorok nyomóoldali hőmérséklete 80 °C fölé nem ment, addig az egyenáramú, állandó mágneses motorú kompresszorok kivitele olyan, hogy megengedhető a 100-110 °C is a nyomócsonkon, és nem tilt le a rendszer.

A cikk még 5 785 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KarbantartásKlímaKompresszor