Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Rendszeren kívüli rendszercímke

2017/10. lapszám | Szilágyi László Szilágyi László |  7130 |

Rendszeren kívüli rendszercímke

Ön tudta, hogy minden olyan fűtési rendszerhez, amiben több gázkészülék, kombinált gázkészülék, hőszivattyú, szabályozó vagy napkollektor szerepel, nem elegendő a készülékek gyári energetikai címkéjét átadnunk a megrendelőnek, hanem készíteni kell egy úgynevezett rendszercímkét, ami az összes berendezés közös energetikai besorolását tartalmazza? Vajon kinek kell ezt elkészíteni, mikor és egyáltalán miért? Ennek jártunk utána.

Már 2015. szeptember 26-tól érvényben van az Európai Unió tagállamai, így Magyarország területén is az ErP rendelet egyik alapvető szabályozása, ami a fűtési rendszerek energetikai jellemzőinek címkézésére vonatkozik. A hazánkban képviselettel rendelkező gázkészülékgyártók már időben felkészültek, és minden „ErP ready” készülékükhöz hozzácsomagolták a szükséges energiacímkét, ami a készülék zajszintjét, teljesítményét és energetikai besorolását (A++-tól, G-ig) is egyértelműen, összehasonlíthatóan közli a fogyasztó részére. A gyártók nemcsak nyomtatott matrica formában mellékelik termékeikhez, de letölthető pdf formátumban is elérhetővé teszik honlapjukon. A címkék formája, külalakja minden gyártó esetén egységes, melyet EU-s rendelet pontosan definiál számukra, ezzel is biztosítva a felhasználók könnyebb választását, összehasonlítását.

Leellenőriztünk véletlenszerűen több, különböző gyártmányú gázkészülék csomagolását és örömmel tapasztaltuk, hogy kivétel nélkül mindegyik tartalmazta az „ecolabel” angol elnevezésű matricákat. További ellenőrzésünk során azt is megállapítottuk, hogy a piacot meghatározó gyártók hazai weboldalán is minden termékhez letölthető a címke és a termékismertető adatlap, ami táblázatos formában bővebb energetikai adatokat is közöl.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Energiahatékonyság