VGF szaklap

Pálinka és energetika

Elméleti lehetőségek a lepárlóüzemek hulladékhőjének hasznosítására

2019. február 2. | Medgyesi Tamás |  92 | |

Pálinka és energetika

Magyarországon mindig hálás feladat pálinkával kapcsolatos cikket írni. Még akkor is, ha jelen cikk nem magáról a termékről, hanem az előállítása során felmerülő lehetőségekről szól is.

A pálinka, e nemes nedű elkészítése igen energiaigényes folyamat, ezért izgalmas lehetőségeket nyújt egy lepárlóüzem működésének energetikai optimalizálása. A lepárlási folyamat elvégzéséhez magas hőmérsékletű hőenergia bevitele szükséges, mégpedig jelentős mennyiségben. Ez jellemzően két folyamat energiaszükségletének biztosítására szolgál. Előbb fel kell melegíteni az alszeszt forráspontig, majd a folyadékot el kell párologtatni.

A folyamat során bevitt hőenergia távozása – a veszteségektől eltekintve – három része bontható. A cefre felmelegítésére szolgáló hőenergia egy része a forró maradékanyaggal távozik a rendszerből; a végtermékben jelen lévő hőmennyiség a hűtővízzel távozik a rendszerből (mivel jellemzően a hűtővíz nemcsak kondenzálja, hanem le is hűti a desztillátumot); az elpárologtatásra szolgáló hőenergia pedig – kondenzálódva a hűtővízzel – távozik a rendszerből.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés