VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

TRIGON® XXL kondenzációs álló gázkazánok

2019. február 2. | támogatott cikk |  379 | |

TRIGON® XXL kondenzációs álló gázkazánok

Az ELCO magyarországi képviselete, az Ariston Thermo Hungária Kft. büszkén jelenti be, hogy 2019 januárjától már Magyarországon is elérhetők a TRIGON® XXL kondenzációs álló gázkazánok továbbfejlesztett sorozatai.

Ezek között találunk 10 különböző méretben, 650 és 1900 kW közötti egységteljesítményű, alacsonyan kondenzáló TRIGON® XXL SE típusú, 9 különböző méretben, 650 és 1600 kW közötti egységteljesítménnyel, közepesen kondenzáló TRIGON® XXL ECO típusú és 10 különböző méretben, 700 és 2000 kW közötti egységteljesítményű, teljes kondenzációjú TRIGON XXL EVO típusú berendezést. Külön kiemelnénk az ipari kuriózumnak számító TRIGON XXL EVO 2000 kW-os berendezést, amely egyedülálló az ipari kazánok piacán, hiszen szőnyegégős változatban ilyen kis befoglaló méretekkel egyetlen gyártónak sem áll rendelkezésre hasonló berendezése.

Az ELCO berendezései egységesen nemesacél hőcserélő felülettel rendelkeznek, tehát úgy víz, mint égéstermék oldalon ezzel találkozik a közeg. Ráadásul a kazánok szerkezete lehetővé teszi, hogy a hőtágulás hatására, akár el is mozdulhassanak a felületek, mert kizárólag gumi tömítőgyűrűkön történik a csatlakozás. Nincsenek hegesztett kötések, nincsenek feszültségkritikus gócpontok. A fűtővíz a csőköteges hőcserélő csövek belsejében folyik, ezáltal készüléktípustól függően, akár 8 bar üzemi nyomást is elviselnek. A hőcserélő felület növelésére lézeresen hegesztett nemesacél bordákat alkalmaz a gyártó az égéstermék oldalon, amely megoldás tökéletes hőátadást biztosít a két azonos anyagú fém között. Ez a szerkezet kis vízterű, gyors reagálású, könnyű töltött tömegű és nagyon kis méretű berendezéseket eredményez, akár nagyon nagy teljesítmények esetén is.

Az égők minden berendezésnél szőnyegégésű lapos felületek, ami ideális a vele szemben elhelyezett hőcserélő felületek által, teljes felületükben egyenletes hőfok kialakítására és ezáltal nagyon pontos és precíz kibocsátási paraméterek szabályozására. A megannyi apró fúvóka ideálisan rövid lángot és szinte tökéletes égést valósít meg. A megfelelő távolságban elhelyezett első hőcserélő-felület nagyon hamar 1000 °C alá hűti az égésterméket, így kizárva az NOx képződés lehetőségét, míg a második hőcserélősor megfelelő távolságban történő elhelyezésével kellő ideig tartja 600–800 °C-on az égésterméket, ahhoz, hogy a CO/CO2 oxidáció megtörténjen. Ezáltal a piacon egyedüli gyártóként büszkélkedhetünk 40 mg/kWh alatti (esetenként igazából 20 mg/kWh környékén) NOx-kibocsátással, akár 2 MW teljesítmény esetében is, és 30 mg/kWh CO-kibocsátással. Az álló kazánok égőcsövein ráadásul átáramlik a fűtővíz, ezáltal közvetett módon, a képződés pontján visszahűtve a lángot, tovább csökkentve az alacsony NOx képződést!

Kezdeti fázisban a berendezések hatásfoka akár alacsonyabb is lehet, egyes öntvényanyagok hatásfokánál, de ezek esetében az idő előrehaladtával a porózus anyagfelületek eltömődnek, elkoszolódnak, korrodálnak és jelentősen lerontják a berendezések hatásfokát. Ugyanakkor az ELCO berendezései az alkalmazott sajátos megoldásoknak köszönhetően a teljes élettartamuk idején szinte a kezdetivel azonos szinten biztosítják a magas hatásfokot.

Mindezen megoldások az ELCO berendezéseit kiváló minőségű, nagyon hosszú élettartamú, egyszerűen karbantartható, alacsony környezetterhelésű, jó hatásfokú, kis fogyasztású berendezésekké teszik, amik tökéletesen illeszthetők a legváltozatosabb igények szolgálatába.

AristonKondenzációs kazán


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem