Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Lakások energiatakarékossági célú felújítása

2019/1-2. lapszám | Szilágyi Zsombor |  938 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Lakások energiatakarékossági célú felújítása

Rengeteg rossz minőségű, energetikai szempontból elavult lakás, családi ház van ma Magyarországon. A felújítási program elindult, de messze vagyunk még attól, hogy mindenki korszerű otthonban lakjon. Egy igényes felújítással a hőigény akár 50-60 százalékkal is csökkenthető, kérdés, honnan lesz pénz a beruházásokra.

2017-ben a 3,23 millió magyar háztartásban 3,62 milliárd m3 földgázt fogyasztottak, ez lakásonként 1120 m3 átlagos fogyasztást jelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal statisztikája szerint. Ebben az átlagban benne van annak a 404 ezer távfűtéses panellakásnak a gázfogyasztása is, ahol akár csak egy tűzhely is üzemel. A lakások átlagos gázfogyasztása kis mértékben változott az utóbbi években: 2008-ban 1152, 2014-ben 849, 2017-ben 1119 m3 volt évente. A változást leginkább az egyes évek időjárása, a fűtési időszakok eltérő átlaghőmérséklete okozza. Nem mutatnak az átlagok jelentős takarékoskodást, sem a második tüzelőanyag megjelenését a háztartásokban, vagy az energiatakarékosságot célzó lényeges beruházások hatását. Ha kivonjuk a tűzhelyes panellakások évi mintegy 65 millió m3-es gázfogyasztását, akkor 2017-re 1219 m3 átlagos fogyasztást kapunk.

A cikk még 9 481 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Az ismertetett példa egyértelműen arra szolgál, hogy bemutassuk, eddig elképzelhetetlen mértékű energiamegtakarítás is elérhető, ha a felújítást átgondolt műszaki tartalommal végzik. A bemutatott panelház a felújításán sok szakma sok szakembere dolgozott, sok anyagot építettek be. Feltehetően gondosan ügyeltek arra, hogy a legjobb anyagok, a legjobb technológiával épüljenek be. Bármilyen engedmény ezekből a követelményekből pénzkidobást jelent a beruházónak. Ha az anyagok egy része (nagyobb része) nem magyar gyártású, akkor is munkahelyeket adott, tartott fenn a beruházás.

Évente 100 ezer vagy még több lakás felújítására pár éven belül nem lesz elegendő állami támogatás. A reális, évi pár ezer lakásfelújítás nem jelenthet gondot a kereskedelemnek, a vállalkozásoknak, az építőanyag-iparnak, de az építész és épületgépész tervezőknek, műszaki ellenőröknek sem. Az építési hatóságoknál is az engedélyezési eljárások elfogadható ütemben lefolytathatók. Ugyanakkor az EU felé vállalt emissziócsökkentés és földgázfelhasználás-csökkentés programját nem segíti a lakásfelújítási kampány.