Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Lakások energiatakarékossági célú felújítása

2019/1-2. lapszám | Szilágyi Zsombor |  405 |

Lakások energiatakarékossági célú felújítása

Rengeteg rossz minőségű, energetikai szempontból elavult lakás, családi ház van ma Magyarországon. A felújítási program elindult, de messze vagyunk még attól, hogy mindenki korszerű otthonban lakjon. Egy igényes felújítással a hőigény akár 50-60 százalékkal is csökkenthető, kérdés, honnan lesz pénz a beruházásokra.

2017-ben a 3,23 millió magyar háztartásban 3,62 milliárd m3 földgázt fogyasztottak, ez lakásonként 1120 m3 átlagos fogyasztást jelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal statisztikája szerint. Ebben az átlagban benne van annak a 404 ezer távfűtéses panellakásnak a gázfogyasztása is, ahol akár csak egy tűzhely is üzemel. A lakások átlagos gázfogyasztása kis mértékben változott az utóbbi években: 2008-ban 1152, 2014-ben 849, 2017-ben 1119 m3 volt évente. A változást leginkább az egyes évek időjárása, a fűtési időszakok eltérő átlaghőmérséklete okozza. Nem mutatnak az átlagok jelentős takarékoskodást, sem a második tüzelőanyag megjelenését a háztartásokban, vagy az energiatakarékosságot célzó lényeges beruházások hatását. Ha kivonjuk a tűzhelyes panellakások évi mintegy 65 millió m3-es gázfogyasztását, akkor 2017-re 1219 m3 átlagos fogyasztást kapunk.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Az ismertetett példa egyértelműen arra szolgál, hogy bemutassuk, eddig elképzelhetetlen mértékű energiamegtakarítás is elérhető, ha a felújítást átgondolt műszaki tartalommal végzik. A bemutatott panelház a felújításán sok szakma sok szakembere dolgozott, sok anyagot építettek be. Feltehetően gondosan ügyeltek arra, hogy a legjobb anyagok, a legjobb technológiával épüljenek be. Bármilyen engedmény ezekből a követelményekből pénzkidobást jelent a beruházónak. Ha az anyagok egy része (nagyobb része) nem magyar gyártású, akkor is munkahelyeket adott, tartott fenn a beruházás.

Évente 100 ezer vagy még több lakás felújítására pár éven belül nem lesz elegendő állami támogatás. A reális, évi pár ezer lakásfelújítás nem jelenthet gondot a kereskedelemnek, a vállalkozásoknak, az építőanyag-iparnak, de az építész és épületgépész tervezőknek, műszaki ellenőröknek sem. Az építési hatóságoknál is az engedélyezési eljárások elfogadható ütemben lefolytathatók. Ugyanakkor az EU felé vállalt emissziócsökkentés és földgázfelhasználás-csökkentés programját nem segíti a lakásfelújítási kampány.