Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2019. július-augusztus

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Hibák láncolata vagy magyar gázmaffia?

Bokor András Lantos Tivadar |  2903
3 4.67 (3)

Több szempontból tanulságos soron következő történetünk, amely rávilágít a szolgáltató visszaéléseire, a kivitelezők simlisségére, a tervező nyerészkedésére. Talán soha nem derül ki a turpisság, ha az épület új tulajdonosa nem akart volna legálisan gáztűzhelybekötést létesíteni.

Gázkonvektorok telepítése

Tegyünk rendet a fejekben!

Fazakas Miklós |  9043
1 5 (1)

Hagyományos, ErP-s, „A” osztályú, zárt égésterű, kéménybe kötendő? Ebben a kérdéskörben sok a tévhit és a bizonytalanság, még az épületgépészek körében is. Gyakori, hogy a gázkazánokra érvényes szabályokat automatikusan a gázkonvektorokra is alkalmazzák, hibásan. A leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat gyűjtöttük csokorba.

A kevesebb több

Támogatott cikk |  8390
1 5 (1)

A termékek és márkák száma a szaniteriparban folyamatosan nő, még a szakember számára is egyre nehezebb naprakész áttekintéssel rendelkezni. A márkaportfólió egyszerűsítésével a Geberit ellensúlyozza ezt a tendenciát.

Tüzelőanyag-cella: ez a jövő?

Lantos Tivadar |  1049

Az idei ISH kiállításon újra találkozhattunk olyan kondenzációs kazánokkal, amely tüzelőanyag-cellát is használnak. A technológia hatékonyan működik háztartási méretekben is.

A sparhelt múltja és jelene a 21. században

A nagy visszatérés

Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  1973
1 4 (1)

Napjainkban rendkívül széles a háztartási és konyhai eszközök tárháza, különösen igaz ez az intelligensebbnél intelligensebb tűzhelyekre, indukciós főzőlapokra, programozható sütőkre. Üde színfolt ebben az ultramodern környezetben a sparhelt, amely meglepő módon reneszánszát éli napjainkban. Hogy mi ennek az oka, a nosztalgia, a praktikum, az egyszerűség vagy éppen a manapság annyira divatos vintage stílus? Egy kicsit mindegyik.

Sparherd vagy sparhelt?

Dr. Chappon Miklós |  12 286
1 3 (1)

Az Épületgépészeti múzeum tárgyait bemutató sorozatunk jelen cikke az előző oldalakon olvashatókhoz kapcsolódik. Vagyis egy kis időre még maradunk a konyhában, a tűzhely mellett.

Fűtés villannyal?

Ma már érdemes átgondolni

Lantos Tivadar |  10 796
4 4.67 (3)

Villanykazán, hőszivattyú, split klíma, fűtőkábel, elektromos konvektor, fűtőfólia, infrapanel, olajradiátor, elektromos hősugárzók, elektromos kandallók, hőtárolós kályhák. Lapunk cikksorozatban hasonlítja össze a különböző villamos fűtési rendszereket. Az első részben az elektromos kazán kerül terítékre.

Szteatit fűtőbetéses bojlerek

Erdősi Csaba |  8175
1 5 (1)

Aki elektromos felfűtésű forróvíztárolót használ, alighanem találkozott már a vízkövesedés okozta problémákkal. Kaphatók ugyanakkor a kereskedelemben már olyan készülékek is, amelyek nem a hagyományos fűtőszállal, hanem csőtokozott, szetatitos fűtőbetéttel üzemelnek. Felépítésüknél fogva ezek a berendezések kevésbé hajlamosak a vízkövesedésre.

„Zöld” zuhanyzók

Erdősi Csaba |  7394
3 4.5 (2)

Európai cégek járnak az élen a lefolyóba kerülő háztartási meleg víz hőjének visszanyerésében. A fejlesztések nagyjából tíz éve kezdődtek, és ma már idehaza is kaphatók olyan zuhanylefolyók, amelyeket eleve beépített hőcserélővel szereltek.

Beszéljen a kényelemért!

Támogatott cikk |  7096

Már az összes Ariston fűtőberendezését könnyen kezelheti hangvezérléssel, és teljes mértékben integrálhatja az Apple és az Amazon Smart Home rendszereibe. Az optimális kényelem soha nem volt még könnyebb!

Hűtőkamrák és egyéb épületrészek

Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia VII.

Rahne Eric |  796
1 3 (1)

Termográfiai sorozatunk utolsó darabjához érkeztünk. Ebben a cikkben a hűtőházak és hűtőkamrák, illetve egyéb épületrészek vizsgálatáról lesz szó, és szót ejtünk magáról a hőkameráról mint eszközről is. Cikksorozatunkban a termográfia elképesztő sokoldalúságába és elméleti, illetve gyakorlati korlátaiba igyekeztünk bepillantást adni Rahne Eric „Thermográfia – elmélet és gyakorlati méréstechnika” című, 650 oldal terjedelmű szakkönyvéből merítve.

Eladni, eladni, eladni!

Értékesítési tippek a kommunikáció feketeöves mesterétől

Szilágyi László |  7378
1

Sok profi mesterember találkozik vállalkozói pályafutása során azzal, hogy nem a munkája minősége, hanem az eladási technika alapján ítélik meg a vállalkozását. A szolgáltatást, amit nyújtunk bizony el kell adni, mint egy terméket és „sajnos” nem a szakmunkánkon múlik, hogy mennyi lesz az árrésünk, mennyi hasznot termelünk és milyen vevőknek tudunk eladni.

Kádtöltő csaptelepek

Süllyesztett, belső egységgel rendelkező kádtöltő csaptelepek áttekintő táblázata

VGF online |  7225
1 4 (1)

Táblázatunkban a süllyesztett, vagy más néven falsík alatti csaptelep-rendszerekkel foglalkozunk. A Deante, a Grohe, a Kludi, a Ravak és a Teka egy-egy termékét hasonlítjuk össze a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Korszerű csaptelepek

Lantos Tivadar |  7428

Összehasonlító táblázatunkban a süllyesztett, vagy más néven falsík alatti csaptelep rendszerekkel foglalkozunk, melyeknek használata egyszerű, biztonságos, elhelyezkedésük helytakarékos, és nagyon modernnek nevezhetők.

Kerti tavak gépészete

Halmos Attila |  8079

Egyre több családi ház kertjében építenek kisebb-nagyobb kerti tavakat. Ahhoz, hogy ezek a mesterséges létesítmények megfelelő környezetet kínáljanak, szükségünk lehet az oxigénellátást és a szűrést biztosító gépészeti rendszerek beépítésére is.

Adalékanyagok a vizes fűtési rendszerekben

Erdősi Csaba Viola Krisztián |  1148
1

Visszatekintő rovatunkban egy-egy régebbi cikkünket vesszük elő újra, hogy megnézzük, az abban írtak megállják-e még a helyüket, vagy az egykori előírások, műszaki megoldások, anyagok és technológiák felett már eljárt az idő. Ezúttal a meleg vizes fűtési rendszerekben használt adalékanyagokkal foglalkozunk ebből a dupla nézőpontból.

Az óbudai üzem végnapjai

A városi gáz története VIII.

Dobai Gábor |  836

A fővárosi gázgyártás történetét bemutató sorozatunk utolsó darabjához érkeztünk. Az óbudai gyár hosszú évek gyengélkedései után 1984-ben zárta be végleg a kapuit. A terület egy része már hasznosult, más részei rekultivációra várnak.

A távfűtés lehet a megoldás?

Lantos Tivadar |  1035
1

Lehet-e valódi alternatíva a gyűjtőkéményes turbós, nyílt égésterű gázkazánok helyett a távfűtés? Érdemes-e egy társasháznak elgondolkodni azon, hogy igénybe vegye a távfűtőművek szolgáltatását? Át kell tekinteni a lehetőségeket, elemezni kell, és a társasházaknak szakembert, mérnököt kell bevonni az elemzések elkészítéséhez. Társasházi közös képviselőként, és mérnökként sikerült alaposan körbejárni a problémát.

Hűtőközegek lefejtése

Csizmazia Gábor |  11 698
11 4.89 (9)

Hűtőberendezéseink javítása során szükség lehet a hűtőközeg vissza-, vagy rosszabb esetben lefejtésére. Ebben a cikkben ennek a munkának a folyamatát követjük végig lépésről lépésre.

A csövezés a klímázás lelke

Lantos Tivadar |  1020
2 5 (2)

A csővezeték kiépítése a klímatechnikában és a hűtéstechnikában hasonló, de mégsem tekinthető ugyanolyan feladatnak. A klímatechnika sok szempontból előrébb jár, de igyekszik a hűtéstechnika is lépést tartani.

Jó levegőt a beltérbe is!

Támogatott cikk |  767

Rengeteg időt töltünk otthon vagy munkahelyünkön, ezért kulcsfontosságú, hogy megfelelő tisztaságú levegőt lélegezzünk be a négy fal között is. A SIG Air Handling a levegőt tisztító, okos megoldásaival biztosítja az optimális beltéri levegőt.

Hordozható, általános hűtőközeg-lefejtők

Áttekintő táblázat

VGF online |  780
1 3 (1)

Öt készülék, az Aitcool, a Mastercool, a Refco, a Rothenberger és a Value egy-egy típusának jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Légkezelők az ErP fényében

Lantos Tivadar |  1099
1 1

Több szempontból vizsgáltuk már az ErP rendeleteket, most a légkezelőket vesszük górcső alá. Az Európai Unió gondolkodásmódja szerint az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátásának csökkentését tovább kell fokozni. Ennek érdekében a gyártókat rákényszerítik az egyre energiatakarékosabb készülékek előállítására, és ez a légkezelőkre is vonatkozik.

Hűtés a piaci igényeknek megfelelően

Lantos Tivadar |  866
1 3 (1)

A magyarországi piac klímák és hűtők tekintetében viszonylag kicsinek mondható. Nem éri meg sem nagyobb volumenű gyártókapacitást, sem kutatás-fejlesztést telepíteni hazánkban. Így vagy a Távol-Keletről, vagy a nyugati országokból érkeznek a berendezések, melyek többsége nem kifejezetten a közép- és kelet-európai sajátosságoknak megfelelően készülnek. Azonban ha egy forgalmazó a több évtizedes kereskedelmi és kivitelezői tapasztalatokra építve megálmodja saját termékét, és erre megtalálja a megfelelő gyártót is, akkor az eredmény egy korszerű, ár-érték arányában kedvező, naprakész technológiákat felvonultató berendezés lesz.

Vízóra, vécé, bojler, locsolócső

VGF online |  3116
2 5 (2)

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.