VGF&HKL szaklap

Szteatit fűtőbetéses bojlerek

2019. július 8. | Erdősi Csaba |  321 | |

Szteatit fűtőbetéses bojlerek

Aki elektromos felfűtésű forróvíztárolót használ, alighanem találkozott már a vízkövesedés okozta problémákkal. Kaphatók ugyanakkor a kereskedelemben már olyan készülékek is, amelyek nem a hagyományos fűtőszállal, hanem csőtokozott, szetatitos fűtőbetéttel üzemelnek. Felépítésüknél fogva ezek a berendezések kevésbé hajlamosak a vízkövesedésre.

Elektromos vízmelegítő vásárlása előtt egy sor szempontot ajánlott figyelembe venni még azelőtt, hogy kiválasztanánk a minden szempontból megfelelő típust. Az elsődleges szempontok közé tartozik, hogy a tartály milyen lemezből készült és milyen felületvédelemmel van ellátva, hiszen a korrózió gyorsan átlyukadáshoz, következésképpen új készülék vásárlásához vezet. A hosszú élettartamú berendezések tartályai az űrtartalomtól és az üzemi nyomástól függően 1,7–3 milliméteres, megfelelően zománcozott acéllemezből készülnek.

A hőszigetelés is fontos, hiszen a tároló üzemeltetési költségeit alapvetően befolyásolja, hogy mennyire tartja az előállított hőt. Vannak olyan gyártók, amelyek a megszokott legalább 22, de inkább 50 milliméteres vastagságú szigetelőhab – ez leggyakrabban freonmentes poliuretán – helyett csupán 12–15 milliméteres hőszigetelést alkalmaznak. Ahogyan erről korábban testvérlapunkban, a Villanyszerelők Lapjában már beszámoltunk, az ilyen vékony szigetelésű tárolók külső köpenyhőmérséklete 42-44 °C a tárolóban lévő víz 65 °C hőmérsékleténél. Egy ilyen vékony hőszigeteléssel gyártott 80 literes bojler szinte képes befűteni egy kisebb fürdőszobát magas „hővesztesége” által, amelynek eredményeként a készenléti energia-felhasználása igen magas, 2,5-3 kWh/24 óra. A nagy űrtartalmú puffertárolók hőszigetelésére 100 mm-es szivacsot, illetve poliészter gyapjút alkalmaznak.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Bojler