Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

FűtéstechnikaTechnológia

Fűtés villannyal?

Ma már érdemes átgondolni

2019/7-8. lapszám | Lantos Tivadar |  10 799 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Fűtés villannyal?

Villanykazán, hőszivattyú, split klíma, fűtőkábel, elektromos konvektor, fűtőfólia, infrapanel, olajradiátor, elektromos hősugárzók, elektromos kandallók, hőtárolós kályhák. Lapunk cikksorozatban hasonlítja össze a különböző villamos fűtési rendszereket. Az első részben az elektromos kazán kerül terítékre.

Napjainkban az épületek hőszigetelésének fokozásával, a hővisszanyerés elterjedésével gyorsan növekszik az olyan lakások, épületek száma, amelyeknek néhány (2-5) kW a fűtési hőigénye. Mivel ragaszkodunk a komforthoz és szeretünk kényelmesen élni, egyre többször találkozunk olyan központi fűtéskorszerűsítésekkel, amelyek hőtermelője villamos árammal működtetett kazán.

Számtalan kérdés merül fel azonban a lakások villamos fűtése kapcsán. Elsősorban az, hogy megéri-e, mennyire drága a többi fűtési alternatívához képest. Mennyire megbízható, milyenek a szervizigények, mekkora a kiépítés költsége stb. Szaklapunkban többször foglalkoztunk már a témával, azonban átfogó, összefoglaló képet eddig még nem készítettünk az elektromos fűtésekről. Az elkövetkezendő hónapokban ezt megtesszük. Sokan talán emlékeznek még a nagy port kavart ionkazánok esetére, ahol részletesen, szakértők bevonásával jártunk utána a tényeknek az Oroszországból származó, itthon csodaként árult villamos fűtőberendezésnek. A végeredmény, hogy a piacfelügyelet is felfigyelt a készülékek szabványokkal és a józanésszel össze nem egyeztethető működésére, és betiltotta az ionkazánok forgalmazását. Most a kereskedelmi forgalomban jelenleg kapható, elfogadott, jól bevált készülékekkel is foglalkozunk, valamint olyan villamos fűtési módokat is megvizsgálunk, amelyek hagynak maguk mögött kívánni valót.

A cikk még 11 032 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Elektromos fűtés