Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtés villannyal?

Ma már érdemes átgondolni

2019/7-8. lapszám | Lantos Tivadar |  2482 |

Fűtés villannyal?

Villanykazán, hőszivattyú, split klíma, fűtőkábel, elektromos konvektor, fűtőfólia, infrapanel, olajradiátor, elektromos hősugárzók, elektromos kandallók, hőtárolós kályhák. Lapunk cikksorozatban hasonlítja össze a különböző villamos fűtési rendszereket. Az első részben az elektromos kazán kerül terítékre.

Napjainkban az épületek hőszigetelésének fokozásával, a hővisszanyerés elterjedésével gyorsan növekszik az olyan lakások, épületek száma, amelyeknek néhány (2-5) kW a fűtési hőigénye. Mivel ragaszkodunk a komforthoz és szeretünk kényelmesen élni, egyre többször találkozunk olyan központi fűtéskorszerűsítésekkel, amelyek hőtermelője villamos árammal működtetett kazán.

Számtalan kérdés merül fel azonban a lakások villamos fűtése kapcsán. Elsősorban az, hogy megéri-e, mennyire drága a többi fűtési alternatívához képest. Mennyire megbízható, milyenek a szervizigények, mekkora a kiépítés költsége stb. Szaklapunkban többször foglalkoztunk már a témával, azonban átfogó, összefoglaló képet eddig még nem készítettünk az elektromos fűtésekről. Az elkövetkezendő hónapokban ezt megtesszük. Sokan talán emlékeznek még a nagy port kavart ionkazánok esetére, ahol részletesen, szakértők bevonásával jártunk utána a tényeknek az Oroszországból származó, itthon csodaként árult villamos fűtőberendezésnek. A végeredmény, hogy a piacfelügyelet is felfigyelt a készülékek szabványokkal és a józanésszel össze nem egyeztethető működésére, és betiltotta az ionkazánok forgalmazását. Most a kereskedelmi forgalomban jelenleg kapható, elfogadott, jól bevált készülékekkel is foglalkozunk, valamint olyan villamos fűtési módokat is megvizsgálunk, amelyek hagynak maguk mögött kívánni valót.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Elektromos fűtés