VGF&HKL szaklap

A távfűtés lehet a megoldás?

2019. július 8. | Lantos Tivadar |  194 | |

A távfűtés lehet a megoldás?

Lehet-e valódi alternatíva a gyűjtőkéményes turbós, nyílt égésterű gázkazánok helyett a távfűtés? Érdemes-e egy társasháznak elgondolkodni azon, hogy igénybe vegye a távfűtőművek szolgáltatását? Át kell tekinteni a lehetőségeket, elemezni kell, és a társasházaknak szakembert, mérnököt kell bevonni az elemzések elkészítéséhez. Társasházi közös képviselőként, és mérnökként sikerült alaposan körbejárni a problémát.

Ha egy társasházban megszületik a közös gondolat abban, hogy megelőzzék a gyűjtőkéményes turbós, illetve nyílt égésterű kazánok lerobbanásával, tönkremenetelével járó problémákat, elkezdik vizsgálni a lehetőségeket. Egyik alternatíva a távfűtés, tájékoztatásért pedig a szolgáltatóhoz érdemes első körben fordulni.

Gerincvezetékre szükség van

 Már célszerű előzetesen felkészülni a társasház alaprajzával, az albetétek paramétereivel stb. A szolgáltató ki fog küldeni egy műszaki csoportot, akik megvizsgálják, hogy van-e a távfűtés megvalósítására reális lehetőség. Az első, és legfontosabb, hogy van-e a közelben belátható távolságra távfűtési gerincvezeték. Eleve akkor érdemes megkeresni a szolgáltatót, ha a társasház körzetében 100-200 méteren belül található vezeték a talajban, a rácsatlakozási költségeket a távolság nagymértékben befolyásolja. Életből vett példa, hogy a gerinctől 100 méterre, 4 egymás mellett lévő társasház csatlakozási díja 35 millió forint, ez a költség csak a vezeték kiépítését tartalmazza. Ezen kívül a hőközpont telepítési díja, eszközállománya külön költséget képvisel. A helyszínre kiérkező műszaki csoport tehát megvizsgálja, hová lehetne elhelyezni a hőközpontot (pince, padlás stb.), valamint egy költségvetésben megállapítják, hogy a szekunder oldal kiépítése milyen költségekkel járna egy adott társasház esetén. Ezután születhet meg a lakógyűlési, közgyűlési döntés arról, hogy elfogadják-e a lakók a távhőszolgáltató ajánlatát, avagy nem.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Távhő