Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gázellátás

Az óbudai üzem végnapjai

A városi gáz története VIII.

2019/7-8. lapszám | Dobai Gábor |  878 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az óbudai üzem végnapjai

A fővárosi gázgyártás történetét bemutató sorozatunk utolsó darabjához érkeztünk. Az óbudai gyár hosszú évek gyengélkedései után 1984-ben zárta be végleg a kapuit. A terület egy része már hasznosult, más részei rekultivációra várnak.

A vég az 1960-as években kezdődött, amikor egyre több gondot okozott a gázgyári kemencék állagának romlása. A ’70-es években az állagromlás folyamata felgyorsult, s ettől kezdve a Gázgyár sorsa a lassú hanyatlás lett. Ennek oka a természetes elöregedésen kívül az volt, hogy gyenge sülőképességű szenet használtak. A folyamatot megállítani, főleg megfordítani nem lehetett. Az üzemképes kamrák száma az eredeti 116-ról a VIII. blokk leállása után 78-ra csökkent 1975-ben, 1980-ban 63, 1983-ban 38, míg végül 1984-re csupán 28 kamra működött, amelyekkel az üzemet már nem lehetett fenntartani. 1984. október 25-én a nagymérvű elhasználódás következtében a kemencékkel együtt a teljes szénfeldolgozó rendszer, a szénelőkészítő, a kokszfeldolgozó és a gáztisztító üzem is leállt. A továbbiakban már csak a levegős földgázbontó berendezések üzemeltek egy darabig oly módon, hogy a földgázzal feltöltött gáztartókba keverték a levegős eljárással bontott gázt. 1986. április 6-án a levegős gázbontás is leállt, amit 14-én a távnyomóüzem leállása követett, s a városi gáz kiszállítása végleg megszűnt az Óbudai Gázgyárban.

A cikk még 15 174 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Történelem