Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gázkonvektorok telepítése

Tegyünk rendet a fejekben!

2019/7-8. lapszám | Fazakas Miklós |  657 |

Gázkonvektorok telepítése

Hagyományos, ErP-s, „A” osztályú, zárt égésterű, kéménybe kötendő? Ebben a kérdéskörben sok a tévhit és a bizonytalanság, még az épületgépészek körében is. Gyakori, hogy a gázkazánokra érvényes szabályokat automatikusan a gázkonvektorokra is alkalmazzák, hibásan. A leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat gyűjtöttük csokorba.

Lehetséges-e nyílt égésterű, kéménybe kötendő gázkonvektorok cseréje új, azonos elven működő gázkonvektorokra? Cserekészülékként a bevezetőben felsorolt gázkonvektorok bármelyike felszerelhető egy meglévő gázkonvektor helyére, azaz a csere feltétele az új gázkonvektor CE-jelölésének a megléte. A jelölés azt hivatott jelezni, hogy a termék a rá vonatkozó előírásoknak megfelel, és szabadon forgalmazható az Európai Gazdasági Térség belső piacán.

Csere vagy új telepítés?

A gázkonvektorok esetében, ellentétben a gázkazánokra vonatkozó európai szabályozással, műszakilag ma is lehetséges az ErP előírásoknak megfelelő B, C vagy D energiahatékonysági osztályba sorolt, a gravitációs huzat elvén működő B11 típusú, kéménybe kötendő gázkonvektorokat előállítani, s ezek forgalomba is hozhatók, ha készülék égéshőre vonatkoztatott NOx-kibocsátása 130 mg/kWh alatti. Telepítésükre ugyanakkor egyebek mellett a 11/2013. (II.21.) NGM rendelet 2. mellékletének (MBSZ) 4.2.4.1. pontja vonatkozik, amely huzamos emberi tartózkodásra szolgáló helyiségekben tiltja„új felhasználói berendezés létesítése esetén” „B” típusú gázfogyasztó készülék telepítését. Azonban csere esetén nem létesül új felhasználói berendezés, és ebből következően az új kéménybe kötendő gázfogyasztó készülékekre a helyekre felszerelhető.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Konvektor