Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Adalékanyagok a vizes fűtési rendszerekben

2019/7-8. lapszám | Erdősi Csaba Viola Krisztián |  481 |

Adalékanyagok a vizes fűtési rendszerekben

Visszatekintő rovatunkban egy-egy régebbi cikkünket vesszük elő újra, hogy megnézzük, az abban írtak megállják-e még a helyüket, vagy az egykori előírások, műszaki megoldások, anyagok és technológiák felett már eljárt az idő. Ezúttal a meleg vizes fűtési rendszerekben használt adalékanyagokkal foglalkozunk ebből a dupla nézőpontból.

Az utóbbi időben egyre több olyan adalékanyag jelenik meg a piacon, amely a fűtővízbe adagolva fejti ki hatását. A ma már elterjedt adalékanyagok a következő főbb célokat szolgálják: fűtési rendszerek tisztítása, a fűtési rendszer kismérvű tömítetlenségének megszüntetése, a rendszer korróziós károk, illetve elfagyás elleni védelme – írtuk lapunk 2003. novemberi számában megjelent írásában.

Hogy kerültük el a korróziót?

A Jeckel János által jegyzett csaknem 15 éves cikk a leghangsúlyosabban a fűtési rendszerekben megjelenő korrózióval, illetve annak megelőzésével foglalkozik. A fűtővízugyanis elektrolitként funkcionál a fűtési rendszerben lévő különböző fémek között, így kémiai és elektrokémiai korróziót okoz. A víz kémhatása befolyásolja a korróziós folyamatokat, egyes esetekben igen jelentős mértékben megnöveli a korróziós károkat. Az adalékanyagok vízbe való juttatásával megváltoznak a fűtővíz kémiai, fizikai és hőtechnikai tulajdonságai. Ezekkel a megváltozott tulajdonságokkal a fűtési rendszer tervezése, kivitelezése és működtetése során számolni kell, az adalékanyagok kiválasztásánál, mennyiségük meghatározásánál ezt figyelembe kell venni.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Fűtési rendszer