Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Adalékanyagok a vizes fűtési rendszerekben

2019/7-8. lapszám | Erdősi Csaba Viola Krisztián |  1162 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Adalékanyagok a vizes fűtési rendszerekben

Visszatekintő rovatunkban egy-egy régebbi cikkünket vesszük elő újra, hogy megnézzük, az abban írtak megállják-e még a helyüket, vagy az egykori előírások, műszaki megoldások, anyagok és technológiák felett már eljárt az idő. Ezúttal a meleg vizes fűtési rendszerekben használt adalékanyagokkal foglalkozunk ebből a dupla nézőpontból.

Az utóbbi időben egyre több olyan adalékanyag jelenik meg a piacon, amely a fűtővízbe adagolva fejti ki hatását. A ma már elterjedt adalékanyagok a következő főbb célokat szolgálják: fűtési rendszerek tisztítása, a fűtési rendszer kismérvű tömítetlenségének megszüntetése, a rendszer korróziós károk, illetve elfagyás elleni védelme – írtuk lapunk 2003. novemberi számában megjelent írásában.

Hogy kerültük el a korróziót?

A Jeckel János által jegyzett csaknem 15 éves cikk a leghangsúlyosabban a fűtési rendszerekben megjelenő korrózióval, illetve annak megelőzésével foglalkozik. A fűtővízugyanis elektrolitként funkcionál a fűtési rendszerben lévő különböző fémek között, így kémiai és elektrokémiai korróziót okoz. A víz kémhatása befolyásolja a korróziós folyamatokat, egyes esetekben igen jelentős mértékben megnöveli a korróziós károkat. Az adalékanyagok vízbe való juttatásával megváltoznak a fűtővíz kémiai, fizikai és hőtechnikai tulajdonságai. Ezekkel a megváltozott tulajdonságokkal a fűtési rendszer tervezése, kivitelezése és működtetése során számolni kell, az adalékanyagok kiválasztásánál, mennyiségük meghatározásánál ezt figyelembe kell venni.

A cikk még 10 081 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Fűtési rendszer