VGF&HKL szaklap

A sparhelt múltja és jelene a 21. században

A nagy visszatérés

2019. július 8. | Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  415 | |

A sparhelt múltja és jelene a 21. században

Napjainkban rendkívül széles a háztartási és konyhai eszközök tárháza, különösen igaz ez az intelligensebbnél intelligensebb tűzhelyekre, indukciós főzőlapokra, programozható sütőkre. Üde színfolt ebben az ultramodern környezetben a sparhelt, amely meglepő módon reneszánszát éli napjainkban. Hogy mi ennek az oka, a nosztalgia, a praktikum, az egyszerűség vagy éppen a manapság annyira divatos vintage stílus? Egy kicsit mindegyik.

A köznyelvben megannyi néven emlegetik a 19. század klasszikus népi tűzhelyét. Csikótűzhely, spór, takaréktűzhely és sparhelt – ezek a leggyakoribb elnevezései annak az eszköznek, amely elérte azt, ami addig egyetlen konyhai technológiának sem sikerült: parkolópályára tette és száműzte az otthonokból a kemencéket. A korszak forradalmi megoldását kínálta ugyanis: a háziasszonyok immáron úgy főzhettek, hogy otthonuk füstmentes, tiszta levegőjű maradt.

A sparhelt azonban számos más innovációt is magával vont. Míg korábban a kemencékben vagy a szabad tűzön elsősorban cserépedényekben és vaslapokon főztek, illetve sütöttek az asszonyok, addig a takaréktűzhelyekkel párhuzamosan megjelentek azok a fémlábasok is, melyek modern változatait ma is használjuk mindennapi konyhai tevékenységeink során.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Új előfizetése mellé Siemens RDH100 szobatermosztátot kap, ha előfizet júniusban a VGF&HKL szaklapra.

Tűzhely