Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLHűtéstechnikaKlímatechnikaSzakmakörnyezet

Hűtés a piaci igényeknek megfelelően

2019/7-8. lapszám | Lantos Tivadar |  616 |

Hűtés a piaci igényeknek megfelelően

A magyarországi piac klímák és hűtők tekintetében viszonylag kicsinek mondható. Nem éri meg sem nagyobb volumenű gyártókapacitást, sem kutatás-fejlesztést telepíteni hazánkban. Így vagy a Távol-Keletről, vagy a nyugati országokból érkeznek a berendezések, melyek többsége nem kifejezetten a közép- és kelet-európai sajátosságoknak megfelelően készülnek. Azonban ha egy forgalmazó a több évtizedes kereskedelmi és kivitelezői tapasztalatokra építve megálmodja saját termékét, és erre megtalálja a megfelelő gyártót is, akkor az eredmény egy korszerű, ár-érték arányában kedvező, naprakész technológiákat felvonultató berendezés lesz.

Az épületgépészetben is sokszor előfordul, hogy a gombhoz varrjuk a kabátot, azaz a piacon meglévő, esetleg olcsóbb készülékhez terveznek rendszereket. Az eredmény – különösen a felelőtlen spórolás esetén – enyhén szólva is bosszúságot okozhat. Hogy utaljunk előző lapszámunkban megjelent másik cikkünkre, Bokor András igazságügyi szakértő rovatában pont egy olyan, irodaházba beépített hőszivattyúról volt szó, amely nem a magyar éghajlatnak megfelelő viszonyokra, hanem a mediterránra készült. Azonban jóval olcsóbb volt, mint az alacsony külső hőmérsékleten is megfelelő COP-vel dolgozó készülék. Az eredmény viszont az lett, hogy a fűtési szezont villamos kazánnal kellett megoldani, amely horribilis költségeket eredményezett az irodaháznak. Biztosan nem fordult volna elő ilyen tervezői, kivitelezői baki, ha egy ár-érték arányban megfelelő, a kontinentális éghajlat hőmérsékleteit figyelembe vevő készüléket telepítenek.

A cikk még 5 570 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Hűtés