Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2019. május

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Konvektorcsere előtt

Lantos Tivadar |  8261
2

Elindult az államilag támogatott konvektorcsere-program, a pályázatokat 2019. május 20. 10:00 órától lehet benyújtani elektronikus formában a rendelkezésre álló keret kimerüléséig. Összesen 4000 pályázatot tudnak fogadni 2 milliárd forint összértékben.

Konvektor vizes fűtési rendszerre

Erdősi Csaba |  2039
6 4.6 (5)

Számos olyan lakás van ma Magyarországon, amely csak lokális fűtőberendezéssel – konvektorral –fűthető. A lakók nem tudnak kazánra és központi fűtésre váltani, hiszen ehhez nincs megfelelő kémény. Egy magyar fejlesztésű berendezés megoldást kínál erre a problémára.

Gázkonvektorok vezérlése szobatermosztáttal

Lantos Tivadar |  10 236
3 5 (3)

Hazánkban több mint hárommillió gázkonvektor működik. A legtöbb készülékszerelő élete során tehát találkozott ilyen berendezéssel. Jól ismeri a begyújtással, beállítással járó nehézségeket és az üzemeltetési tapasztalatokat, a csőtermosztátokat, amit a felhasználók igen gyakran eltörnek. Egy új találmány a konvektorok szabályozását segíti elő egy egyszerű elven.

Tűz a kéményekből

Régen gyakorlat volt, ma veszélyes

Lantos Tivadar |  8553

A spontán kialakuló kéménytüzek már a fővárosban is megjelentek. Ennek oka lehet a kéményseprő szakma szerint, hogy a kéménytisztítás és -ellenőrzés gyakoriságát megváltoztatták. A korábbi fél év helyett ma már nincs kötelező kéményellenőrzés. Pedig ahol vizes fával, nem megfelelő tüzelőanyaggal fűtenek (ez az esetek többsége), ott akár egy hónap alatt is eldugulhat a kémény.

Hiánytalanul az élvonalban

Hibrid hőszivattyú-termékcsalád az Aristontól

Támogatott cikk |  7408
2 3 (1)

Az Ariston új hibrid rendszerei a legfejlettebb, maximális komfortot, teljesítményt és megtakarítást nyújtó megoldások.

Kazánlyukadás

Nem segített sem az iszapleválasztó, sem a vízkezelés

Bokor András Lantos Tivadar |  7743
2 5 (2)

A kazánok kilyukadása az esetek döntő többségében nem a gyártó hibája, hanem a hanyag üzemeltetés, illetve a szakszerűtlen tervezésés/vagykivitelezés következménye. A leggyakoribb hiba, hogy kazáncserekor elmarada régi fűtési rendszerről történő hőcserélős leválasztás, alulméretezik az iszapleválasztót vagy rossz minőségű fűtővizet használnak.

Fürdőkád cseréje zuhanyfülkére felújítás nélkül

Támogatott cikk |  2357
1 2 4 (2)

Sokan szeretnék zuhanykabinra cserélni fürdőkádjukat, de elriasztja őket a munkával járó rengeteg kellemetlenség. Egy ilyen munka korábban gyakorlatilag a helyiség teljes felújítását követelte meg. Ma már nem.

Vízzel és vízgőzzel kapcsolatos épületkárok felfedezése termográfiával

Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia V.

Rahne Eric |  853
1 5 (1)

Az épületekben nemcsak a hőhidak és nem kívánt levegőáramlások okozta hőmérséklet-eltérések jelentenek gondot önmagukban, hanem az ezekkel összefüggésben fellépő vízgőzszállítások, páralecsapódások következményeként fellépő penészesedések vagy akár szerkezeti átnedvesedések.

Összemérték tudásukat a fűtésszerelők a Bosch versenyén

Támogatott cikk |  811
2 3 (1)

A Bosch Termotechnika immáron ötödik alkalommal rendezett országos versenyt a fűtésszerelő szakma képviselői számára Magyarországon. Több mint 1000 szerelő szállt ringbe. Mint az előző években, a versennyel egy időben a tanulók számára is külön megmérettetést rendeztek. A tét óriási volt, az ország legügyesebb és legfelkészültebb szerelője egy szervizautó boldog tulajdonosa lehetett. A döntő a Bosch budapesti székházában zajlott.

Arculat

Szilágyi László |  7503
1 5 (1)

A sikerrel együtt jár, hogy sikeresnek is kell látszani. Ebben segít nekünk néhány technikával a kommunikáció feketeöves mestere.

Akkumulátoros fúró-csavarozók

Áttekintő táblázat

VGF online |  7080
2 1 5 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Glikol az ivóvízhálózatban?

Lantos Tivadar Szabó Sándor |  10 092
2 5 (2)

Érdekes, ám életveszélyes jelenséget volt alkalmunk megfigyelni egy családi ház vízhálózatán. A melegvíz-csapot megnyitva, abból erősen habzó, kellemetlen szagú víz áramlott ki. A habzás csak igen rövid ideig tartott, ám a szúrós szag hosszan megmaradt. A kérdés, vajon mi okozhatta a problémát?

Forró víz egy gombnyomásra

Lantos Tivadar |  911
1 5 (1)

A legkülönfélébb vízmelegítőkkel találkozhatunk az épületgépész szakma berkein belül. Van elektromos, gázos, átfolyásos, bojleres. Ezek közül léteznek jobb, illetve rosszabb minőségűek, használhatók és teljesen használhatatlanok is. Egy Hollandiában gyártott terméken keresztül vizsgáljuk meg, melyek a csúcskategória ismérvei.

Az új Néprajzi Múzeum épületgépészete

Erdősi Csaba |  1283
2 4 (2)

Építészeti megoldásai miatt a Városligetbe tervezett Néprajzi Múzeum elnyerte az International Property Awardson a „Világ legjobb közintézménye” díjat, de az „Európa legjobb közintézménye elismerést” is besöpörte. A tervezett épület ugyanakkor nem csak építészeti, épületgépészeti szempontból is különleges. Nem érdemtelenül kapta meg tehát az Év Épületgépész Tervezője díjat Lucz Attila a múzeum épületgépészeti terveinek az elkészítéséért. A tervezés és újratervezés részleteibe és a szakmai kulisszatitkokba a díjazott szakember segítségével pillanthatunk be.

Horganylemez-ülőkád

Sircz János |  7840

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal a horganylemezből készült ülőkádakat mutatjuk be – méghozzá egy személyes elemekkel gazdagon átszőtt írásban.

Klímát tanúsítvány nélkül

Egyszerűsödtek a jogszabályok

Karda István |  7390
1 5 (1)

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság a klímagázokkal kapcsolatos tevékenységet szabályozó 14/2015. (II. 10.) Korm. rendeletet az adminisztratív terhek csökkentésének érdekében kedvezően módosította. A legfontosabb változásokat összefoglaltuk alábbi cikkünkben.

Gépi szellőztetés az otthonokban

Németh Norbert |  1775

Ahogy az épületek légtömörekké váltak, egyre inkább szükség van a levegő cseréjére. Ennek nemcsak energetikai okai vannak, hanem a bentlakók komfortérzetét, egészségét is nagymértékben befolyásolja a friss levegő.

Hibrid VRF rendszerek R32 hűtőközeggel

Támogatott cikk |  1707
1 1 5 (1)

A hibrid VRF egyedülálló megoldásként egyesíti a korszerű technológiát a környezettudatossággal. A hibrid VRF-rendszerek meggyőző választ adnak a hűtőközeggel kapcsolatos kérdésekre, és irányadó technológiát képviselnek. A City Multi Hibrid VRF-rendszer, röviden a HVRF, a világon az első olyan kétcsöves rendszer, amely egyidejűleg hűtésre és hővisszanyeréses fűtésre is képes, így kombinálva egymással a közvetlen elpárologtatású és a vízhűtéses rendszer előnyeit.

Mini légkezelők

200–500 m³/h kapacitású, hővisszanyerős, lakásszellőztető mini légkezelők összehasonlító táblázata

VGF online |  7480

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Naplemente

Megállítható-e a napkollektorok piacának zsugorodása?

Erdősi Csaba |  8625
2 5 (1)

Visszatekintő rovatunkban egy-egy régi számunk cikkében foglaltakat vetjük össze a jelennel, keresve, mi az, ami megváltozott az évek alatt, s mi maradt változatlan. Legutóbb egy örök anyag, a réz szerepével foglalkoztunk, most egy olyan technológiáról lesz szó, ami egyelőre nem tűnik öröknek. De mi lehet az oka, hogy egyre veszít népszerűségéből a napkollektor?

Bemutatkozik a testo 400 klíma- és légtechnikai mérőműszer

Támogatott cikk |  1125
1

Manapság alapkövetelmény az épületek megfelelő szigetelése, így a benti levegő minőségére istöbb figyelmet kell fordítani. Számos paraméter befolyásolhatja az emberek komfortérzetét egy adott térben, és ez kihat a produktivitásra is.

A hőszivattyú jelene és jövője

Lantos Tivadar |  3215
2 5 (1)

A hőszivattyúk működését, adatait meg kell tanulnunk pontosan értelmezni. A készülékeken feltüntetett gyári adatokat kétségbe lehet ugyan vonni, ám mégis ezek biztosítanak összehasonlítási alapot a különböző típusok között. Természetesen egy valós rendszer tényleges hatásfoka sok tényezőtől függ, elsősorban a rendszer tervezésétől, használatától.

Vízbekötés, füstgázelvezetés, szifon, gáznyomás-szabályozó

VGF online |  1949

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.