VGF&HKL szaklap

Konvektor vizes fűtési rendszerre

2019. május 6. | Erdősi Csaba |  432 | |

Konvektor vizes fűtési rendszerre

Számos olyan lakás van ma Magyarországon, amely csak lokális fűtőberendezéssel – konvektorral –fűthető. A lakók nem tudnak kazánra és központi fűtésre váltani, hiszen ehhez nincs megfelelő kémény. Egy magyar fejlesztésű berendezés megoldást kínál erre a problémára.

Több millió konvektor üzemel jelenleg Magyarországon. Ezek többsége elavult, harminc-negyven éves készülék, amelyek cseréje indokolt. Csakhogy önmagában a készülékcsere nem oldja meg azt a problémát, hogy lokális fűtőberendezést a legtöbb esetben nem lehet egy lakás minden helyiségébe telepíteni a füstelvezetés megoldatlansága miatt. Emiatt sok konvektorral fűtött lakásban a tulajdonosok a fürdőt, az előszobát vagy a konyhát kiegészítő elektromos fűtőtesttel szerelik fel. Ez egyrészt drága mulatság, másrészt nem biztosítja azt a komfortfokozatot, amelyet az egyenletes meleget nyújtó, szabályozható radiátoros fűtés.

Csaknem egy évtizede jelent meg a piacon az a magyar termék, amely megoldást nyújthat a konvektoros lakások fűtési rendszerének a modernizálásra. Az úgynevezett „mini kazán” konvekciós, lokális fűtőberendezés, a régi FÉG parapetre telepíthető, ugyanakkor nem csak közvetlenül adja le a hőt, hanem radiátoros vagy felületfűtési rendszerhez csatlakozva. A 6 kW-os (ez a teljesítményszint az oldalfali füstgázelvezetés felső határa) típuscsalád egyesíti a konvektorok és a vizes központi fűtőkészülékek előnyeit, s a gyártó ajánlása szerint képes kielégíteni egy hatvan-hetven négyzetméteres ház vagy lakásfűtési, illetve melegvíz-igényét.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Konvektor