Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLHűtéstechnikaKlímatechnika

Hibrid VRF rendszerek R32 hűtőközeggel

2019/5. lapszám | támogatott cikk |  1044 |

Hibrid VRF rendszerek R32 hűtőközeggel

A hibrid VRF egyedülálló megoldásként egyesíti a korszerű technológiát a környezettudatossággal. A hibrid VRF-rendszerek meggyőző választ adnak a hűtőközeggel kapcsolatos kérdésekre, és irányadó technológiát képviselnek. A City Multi Hibrid VRF-rendszer, röviden a HVRF, a világon az első olyan kétcsöves rendszer, amely egyidejűleg hűtésre és hővisszanyeréses fűtésre is képes, így kombinálva egymással a közvetlen elpárologtatású és a vízhűtéses rendszer előnyeit.

A HBC vezérlő

A hibrid VRF-rendszerek központi eleme az úgynevezett hibridBC (HBC) vezérlő. A HBC lemezes hőcserélővel van felszerelve, amelyben végbemegy a hűtőközeg és a víz közötti hőcsere. Az épületen belüli energiaátadásifolyamatban a hibrid VRF-rendszer nemcsak innovatív, hanem egyedülálló megoldás is a piacon.

Jövőbe mutat

A Hibrid City Multi rendszert a magas hatékonyság- és komfortigényű, modern épületarchitektúrák elvárásainak megfelelően fejlesztették ki. A szállodai szobák, irodák klimatizálása során a nagyfokú üzembiztonság mellett elsődleges szempont a maximális kényelem. Azonban a törvényhozók mindig új feltételeket állítanak a klímatechnológiai ipar számára. Így például az F-gáz rendelet előírja a részlegesen fluorozott szénhidrogének radikális csökkentését 2030-ig. Ennek az igénynek már ma megfelelünk: aHibrid VRF-rendszer egyértelműen csökkentett hűtőközeg-mennyiséggel működik, és rugalmasan átállítható a későbbi alternatív hűtőközegekre. Ezen túlmenően a víz mint hőhordozó közeg használatával a DIN EN 378 nem kerül alkalmazásra az egyes helyiségekben– ez különösen a szállodák klimatizálásához tervezett rendszereknél jelent egyértelmű előnyt.

A Hibrid City Multi rendszer speciális kialakításának köszönhetően magasabb kifúvási hőmérsékletet biztosít a beltéri egységeknek, ami tovább növeli a kényelmet. A rendszerhez kifejlesztett beltéri egység lehet kazettás, padlón álló burkolat nélküli, légcsatornázható és a hotelszobákhoz kifejlesztett álmennyezeti típus. Mivel a beltéri egységekben víz áramlik, még a legkisebb helyiségekben is kizárt, hogy problémát okozzon a maximális hűtőközeg-töltetmennyiség, ami a direkt párologtatási rendszerek esetén előfordulhat.

Rendszerfelépítés. 1. Kültéri egység (léghűtéses vagy vízhűtéses, 22,4-56kW); 2. Központi vezérlő; 3. Master-HBC 8 vagy 16 csonk; 4. 22 mm-es csőcsatlakozások; 5. Fali szabályzók; 6. Visszacsapó szelep; 7. Szűrő; 8. Nyomáscsökkentő szelep; 9 Elzáró szelep; 10. Nyomásmérő; 11. Csatlakozás a 2. Master-HBC egységhez ha szükséges; 12. 2 hűtőközegcső; 13. Hideg és melegvíz összekötés az Al-HBC egységgel; 14. AI-HBC 8 vagy 16 csonk; 15. Akár 50 beltéri egység (1,7-5,0 kW); 16. ¾"-os menetes csatlakozás;17. Egyidejű hűtés és fűtés biztosítása a 20 mm-es belső átmérőjű vízcsöveken keresztül.

A modern Hibrid VRF-rendszerek City Multi VRF kültéri egységekkel működnek, amelyekben R32 hűtőközeget használnak. A csökkentett hűtőközeg-mennyiség és az alacsony GWP-érték kombinációja 21% alá csökkenti a berendezésre jellemző CO2-egyenértéket az R410A-val működő hagyományos VRF-rendszerekhez képest. Így már ma teljesül az F-gázokra vonatkozóan 2030-tól érvényes kvóta.

Nagy Roland
M-Klíma Magyarország Kft, a Mitsubishi Electric klímaberendezések magyarországi disztribútora

www.mklima.hu

Klíma


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem