Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Összemérték tudásukat a fűtésszerelők a Bosch versenyén

2019/5. lapszám | támogatott cikk |  807 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Összemérték tudásukat a fűtésszerelők a Bosch versenyén

A Bosch Termotechnika immáron ötödik alkalommal rendezett országos versenyt a fűtésszerelő szakma képviselői számára Magyarországon. Több mint 1000 szerelő szállt ringbe. Mint az előző években, a versennyel egy időben a tanulók számára is külön megmérettetést rendeztek. A tét óriási volt, az ország legügyesebb és legfelkészültebb szerelője egy szervizautó boldog tulajdonosa lehetett. A döntő a Bosch budapesti székházában zajlott.

Nem vált unalmassá a verseny, sőt, évről évre több jelentkező van, aki részt vesz a rangadón. Vannak rutinosak is, akik szinte minden évben részt vesznek a megmérettetésen, és az élcsapatban végeznek. Mára már elmondható, hogy kialakult a szerelők körében egyfajta presztízse a Bosch által megrendezett szakmai erőpróbának.

A fődíj idén is egy autó volt

A jelen kivitelezőire fókuszálni fontos, de közben a jövő szakembereinek is épp oly jelentős hangsúlyt kell kapnia az épületgépész szakmán belül, hiszen szakemberhiány van ma Magyarországon. A szakmán belül, akár tervezőkről, akár kivitelezőkről van szó, az átlagéletkor folyamatosan nő. A tapasztalatok azt mutatják – és ezt a piacon dolgozó kollégák is megerősítik – hogy a szakemberek nehezen találnak új munkavállalót, sőt egyre nagyobb kihívást jelent az utánpótlás kinevelése is. Az elmúlt években éppen ezért intenzíven foglalkoznak a Boschnál a diákok képzésével is. A Boschnál rendelkeznek egy nagyon komoly, példaértékű oktatóteremmel, melyet év közben a kivitelezők oktatására használnak. Azonban a fűtési szezonban egy kivitelezőnek sincs ideje, hogy oktatásokra járjon, ezért a termek jobb kihasználtságának érdekében együttműködést kezdeményeztek az iskolákkal.

A megtisztelő cím birtokosa egy kupával is gazdagodott

A felhívás rendkívül sikeres volt, a magyarországi Bosch Termotechnika szakemberei idén is sok szakiskolába látogattak el, és íratták meg a selejtező teszteket. A tanulók legtöbbje a felkészítő tanárukkal érkezett a megmérettetésre. A döntőbe jutás kritériumai a fiatalabbaknál is a szakemberekéhez hasonlóak voltak. Míg a felnőttek elsősorban a nagy- és kiskereskedelmi gépész szaküzletekben jelentkezhettek a reggeli anyagbeszerzések közepette egy teszt kitöltésével, az iskolákban a tanórák keretében történtek meg a válogatók. A kiválasztás mindkét esetben a kitöltött tesztek alapján történt, a legmagasabb pontszámot elérők érkeztek a Bosch budapesti székházába. A versenyzők a délelőtt folyamán írták meg az elméleti teszteket, majd délután kezdődött el a gyakorlati rész, a szerelési munka.

BoschVerseny