Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLMéréstechnika

Bemutatkozik a testo 400 klíma- és légtechnikai mérőműszer

2019/5. lapszám | támogatott cikk |  509 |

Bemutatkozik a testo 400 klíma- és légtechnikai mérőműszer

Manapság alapkövetelmény az épületek megfelelő szigetelése, így a benti levegő minőségére istöbb figyelmet kell fordítani. Számos paraméter befolyásolhatja az emberek komfortérzetét egy adott térben, és ez kihat a produktivitásra is.

A nem megfelelően beállított paraméterek okozta kényelmetlenségek nagy része a klíma- és légtechnikai rendszerek optimalizálásával kiküszöbölhető. A testo 400 klíma- és légtechnikai mérőműszerrel a szellőztető és légkondicionáló rendszerek megfelelő beállítása révén nemcsak a helyiségben tartózkodók kényelme biztosítható, hanem a rendszer gazdaságos működése is.

A3/2002. (II. 8.) SzCsM–EüM együttes rendelet is foglalkozik a munkahelyi komforttal, így légsebesség- és komfortérzet-paraméterekre is kitér, melyekhez határértékek is tartoznak. Túl alacsony térfogatáram esetén a helyiségben „elhasználódik” a levegő, megemelkedik annak szén-dioxid-tartalma. Azonban a túl sok bejuttatott levegő sem ideális. Minél több levegőt juttat be a rendszer a helyiségbe, annál több energiát használ fel annak mozgatására és kezelésére, többletköltséget eredményezve. Továbbá a nagy légsebesség huzat formájában jelentkezik, ami megbetegedésekhez is vezethet. A testo 400 klíma- és légtechnikai műszerrel megállapítható a helyiségekbe juttatott levegő mennyisége, legyen szó légcsatornákról vagy az anemosztátokról. Továbbá a műszer a megfelelő érzékelőkkel képes a rendeletben foglalt többi paraméter mérésére is, mint például a nedves hőmérséklet, a glóbuszhőmérséklet vagy akorrigált effektív hőmérséklet. A mérésekhez nagy segítséget nyújtanak a műszerbe épített mérőmenük, melyek lépésről lépésre vezetik végig a felhasználót a folyamaton.

A testo 400 klíma- és légtechnikai műszerrel egyszerűen végezhető el a beltéri klíma gyors felmérése: amennyiben a hőmérséklet- és páratartalom-értékek az előírt határértékeken kívül esnek, akkor a probléma forrása egy rosszul beállított klíma- és légtechnikai rendszer lehet. Azonban ha a határértékek rendben vannak, akkor szükség lehet egy hosszabbmérés elvégzésére is. A testo 400 klíma- és légtechnikai mérőműszerre egyszerre 8 érzékelő is csatlakoztatható, így minden releváns légsebesség- és komfortérzet-paraméter mérhető, akár egész nap. A mérőmenükkel PMV/PPD mérések is végezhetők, melyek a helyiségben tartózkodók ruházatát és fizikai aktivitását is figyelembe veszik.

A mért értékek a műszer kijelzőjén grafikonon vagy táblázatban is megjeleníthetők, így átlátható a komfortérzet-paraméterek változása az idő függvényében. Az érintőkijelző révén gyorsan és hatékonyan vihetők fel a szükséges adatok a jegyzőkönyvekhez, amikhez képek és megjegyzések is csatolhatók. Az elkészült jegyzőkönyv továbbítható közvetlenül a helyszínről e-mailben, WIFI-n keresztül. A testo 400 klíma- és légetchnikai mérőműszer elérhető praktikus szettekben, ugyanakkor teljesen egyedi konfigurációk összeállítására is lehetőség van, amikkel minden klíma- és légtechnikai mérési feladatra készen állhat.

MéréstechnikaTesto


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem