Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kazánlyukadás

Nem segített sem az iszapleválasztó, sem a vízkezelés

2019/5. lapszám | Bokor András Lantos Tivadar |  7373 |

Kazánlyukadás

A kazánok kilyukadása az esetek döntő többségében nem a gyártó hibája, hanem a hanyag üzemeltetés, illetve a szakszerűtlen tervezésés/vagykivitelezés következménye. A leggyakoribb hiba, hogy kazáncserekor elmarada régi fűtési rendszerről történő hőcserélős leválasztás, alulméretezik az iszapleválasztót vagy rossz minőségű fűtővizet használnak.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Soron következő tanulságos történetünk egyik főszereplője egy nagyméretű, 1,1 MW-os modern gázkazán, amelyből kettő is dolgozik egyszerre egy régi, „vasas” rendszerre – egy régi berendezés mellett.A kazánház nemcsak a saját épületének hőenergiáját biztosítja, hanem távvezetéken a közeli lakóházak fűtését, melegvíz-ellátását is kielégíti. A nagyméretű fűtési hálózatot évek óta nem cserélték, így abban igen „koszos” víz cirkulált. A régi kazánokat viszont cserélni kellett. A munkát levezénylő tervező nem gondoltrá, hogy a modern fűtőberendezések sokkal érzékenyebbek a fűtővíz minőségére, mint a régebbiek, s a kazáncserekor a víz szűrésétnem oldotta meg szakszerűen. Egy nagyméretű iszapleválasztót beépítettek ugyan, de sajnos ez önmagában nem bizonyult elégnek. Szükség lett volna még egy Y szűrőre is, két feszmérővel, hogy láthatóvá váljon, mikor kell tisztítani a szűrőket.

A régi kazánokat felváltó újak profi minőségű, piacvezető gyártó vadonatúj termékei, amelyek közül az egyik a műszaki átadás után néhány héttel felmondta a szolgálatot. Itt megjegyzendő, hogy a beüzemelés megelőzte a műszaki átadást, hiszen a fűtést meg kellett kezdeni, ám a meghibásodáshoz ennek nem volt köze. Egy ilyen berendezés 25-30 évet is gond nélkül működik, ha megfelelő karbantartást, törődést kap. A kazánház tulajdonosa megbízott egy magánszakértőt a hiba feltárására, szerinte a lángmodulációs égőszabályozás helytelen beállítása volt a probléma.Később kiderült, ennek semmi köze a valósághoz!

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Bokor AndrásKazánTanulságos