Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2018. november

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Stadion vízben

Ezen úszik el a bajnoki cím?

Lantos Tivadar |  7510
2 5 (1)

Sok stadion épül manapság, éppen ezért óhatatlan, hogy a tervezők, kivitelezők bele ne csússzanak egy-egy elkerülhetetlennek tűnő hibába. Soron következő tanulságos történetünk olyan esetet dolgoz fel, amely az igazságügyi szakértőknek is sok fejtörést okozott, és a bekövetkezett műszaki problémára a mai napig nincs megoldás. Sőt, a hibáért való felelősség megállapítása is lehetetlen feladatnak tűnik.

Hőcserélők savazása

Lantos Tivadar Szabó Sándor |  14 295
3 1 5 (3)

Elsősorban a kemény vízzel rendelkező területeken fordul elő, hogy a kombi gázkazán néhány év működés után nem képes a megfelelő minőségű és mennyiségű HMV-szolgáltatásra. Az esetek többségében a lemezes hőcserélő okozza a problémát, bár sok szerelő nem gondol erre.

Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia I.

Rahne Eric |  895
1 5 (1)

A most kezdődő cikksorozattal betekintést kívánunk nyújtani a termográfia elképesztő sokoldalúságába és elméleti, illetve gyakorlati korlátaiba, Rahne Eric „Thermográfia – elmélet és gyakorlati méréstechnika” című, 650 oldal terjedelmű szakkönyvéből merítve.

Geberit CleanLine zuhanyfolyóka

A szakszerű beszerelés szempontjai

Támogatott cikk |  9047
1 4 (1)

A Geberit CleanLine zuhanyfolyókák tökéletesen kombinálják az ízléses megjelenést és a könnyű kezelhetőséget, beszerelésük egyszerű, akár egy padlóösszefolyóé. Az innovatív rendszer emellett megoldást nyújt a nem eléggé higiénikus zuhanylefolyók problémáira is.

Mennyire éri meg a hőszivattyú?

Energetikai korszerűsítések

Szondy Borbála Nóra |  1346
1

A megújuló technikák népszerűbbé válásával a hőszivattyús fűtés kérdésköre is egyre inkább előtérbe kerül. Ahhoz, hogy valójában elfogadjuk a hőszivattyút a hagyományos, nagyrészt fosszilis anyagokon alapuló fűtési megoldások alternatívájának, gazdasági, kényelmi és egyéb szempontokból is meg kell vizsgálnunk a témát.

A mesteri fabrikett

Lantos Tivadar |  7399

A gáztüzelés mellett a biomassza-tüzelés manapság újra reneszánszát éli. Nemcsak a fatüzelésű cserépkályhák jelentenek alternatívát a fűtés tekintetében, hanem a pelletes kazánok és a különböző brikettek is. A brikettálásnak számos előnye van, többek között az, hogy újrahasznosítja a hulladékot, tömöríti az anyagot, így csökken a helyigény, megoldódik a szállíthatóság.

Villanybojlerekről gépészeknek

Németh Norbert |  7578

Az épületgépészeti gyakorlatban villanybojlerekkel nap mint nap találkozhatunk. Mint neve is mutatja, villannyal működő berendezésről van szó, azonban nemcsak villamos végzettségű szakemberek tartanak karban vagy helyeznek üzembe villanybojlereket. Most nem foglalkozunk azzal hogy ez a művelet menyire szabályos – bár senkit sem akarunk jogellenes magatartásra buzdítani –, és nézzük át hogyan is működnek ezek a berendezések a gépészet szemszögéből.

Füstgázelemző készülékek

Lantos Tivadar |  8396

A fűtési idény előtt célszerű szakemberrel átnézettetni a kazánokat, fűtőkészülékeket. A szakszerűséghez hozzátartozik, hogy a szakemberek rendelkeznek füstgázelemző kézi készülékkel, mellyel nemcsak az optimális üzemállapotot tudják beállítani, de hozzájárulnak az élet- és vagyonbiztonsághoz is. Sajnálatos módon ma még mindig nem magától értetődő a felhasználók számára, hogy a hideg beköszönte előtt a fűtési rendszert felkészítsék a télre.

Páramentesítők

Áttekintő táblázat

VGF online |  7370

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Trónok harca

Az okos eszközök már az illemhelyiségbe is berobbantak

Kassai Eszter |  8308

Az intelligens toalettek nemcsak hogy környezetbarátak, de látványosak és elképesztően praktikusak is, arról nem beszélve, hogy extra kényelmi funkcióikkal még dolgunk végzését is luxuskörülmények között tehetjük meg.

Padlófűtés-szabályozási megoldások

Lantos Tivadar |  8804
2 5 (2)

A padlófűtési rendszerek időnként vezérléstechnikai és szabályozási szempontból túl bonyolultak, ezért a megrendelők és a kivitelezők számára is átláthatatlanok. Tóth Zoltán, épületgépész mérnök, kivitelező egy olyan rendszert mutatott be nekünk, amely a padlófűtési rendszert jóval egyszerűbben és gazdaságosabban tudja kezelni.

Távhős lakások

Költséghatékonyság-növelés:

Bednárik János Gergő |  8296

„A távhőszolgáltatás nemzeti érték” – jelentette ki a Főtáv Zrt., Budapest monopolhelyzetben lévő távhőszolgáltató vállalata a honlapjuk távhőt népszerűsítő írásában. Nem túlzó ez egy kicsit? „Hiszen ki akarna távhős panellakásban élni? Az egy igazi rémálom” – mondhatják mások. Sok esetben a távhő kifejezés valóban erőteljes negatív jelzőként szerepel/szerepelt az ingatlanpiac kínálati palettáján, sokan azonban a korszerűségére és a szó összes értelmében vett fenntarthatóságára esküsznek minden kételyt kizárva. Miből ered ez az ambivalencia?

Fali légszesz-fürdőkályhák

Dr. Chappon Miklós |  7742

Ha megnézzük a közel 100 éves gázvízmelegítőket, újra és újra bizonyítást nyer, eleinknek nemcsak az volt fontos, hogy a berendezési tárgyaik jól ellássák feladatukat, hanem szépek is legyenek.

VRV, VRF

Változó hűtőközeg-tömegáramú rendszerek

Csizmazia Gábor |  8930
1 5 (1)

A VRV és a VRF mozaikszó, tulajdonképpen egy teljesítményigény szerinti változó hűtőközeg-tömegáramot jelent. A két rendszer között csupán annyi a különbség, hogy a VRV nevet egy cég levédette, tehát csak ők használhatják, az összes többi cég pedig a VRF elnevezést.

Szobai légtisztítók

Összehasonlító táblázat

VGF online |  7437

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adat-lapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Hőszivattyús hűtés-fűtés

Szellőzőgépbe épített direkt elpárologtatóval

Matuz Géza |  7675

A légtechnikai rendszereknél a szellőzőgépekben régen is alkalmaztak direkt elpárologtatós hűtést. Nagyobb teljesítményigény esetén ezek általában többkörös hőcserélők voltak, és körönként csatlakozott hozzájuk egy kompresszor-kondenzátor egység.

Vigyázat, az ajtók – és az ablakok is – záródnak!

Király Tamás |  999

Az energiatakarékossági rendeleteknek, kihívásoknak megfelelve, az épületeinket egyre jobban szigeteljük, így egyben légzáróvá is tesszük. Akár felújításról, akár új építésről beszélünk, az elsődleges szempont a külső szerkezetek jó hőszigetelő képességének biztosítása, ezért fokozott légzárású nyílászárókat alkalmazunk.

Növényekkel egészségesebb lehet a mikrokörnyezetünk

Lantos Tivadar |  868

A szellőztetés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni a lakótereket illetően. A felszaporodó szén-dioxid, a szálló por és még sorolhatnánk, bizony „nehézzé” teszik a levegőt házon belül. Nem hangzik túl „szakmaian”, de a szobanövények segíthetnek a jobb levegő kialakításában.

Panellakások energetikai helyzete

Szilágyi Zsombor |  8209

A KSH 2016. évi lakásfelmérése szerint 4 millió 405 ezer lakás van az országban. 3 millió 854 ezer lakás lakott, 550 ezer nem lakott, vagy nem lakás céljára használják (iroda, vállalkozás). A lakások 13,8%-a panellakás, vagyis 607 ezer.