Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Geberit CleanLine zuhanyfolyóka

A szakszerű beszerelés szempontjai

2018/11. lapszám | támogatott cikk |  8608 |

Geberit CleanLine zuhanyfolyóka

A Geberit CleanLine zuhanyfolyókák tökéletesen kombinálják az ízléses megjelenést és a könnyű kezelhetőséget, beszerelésük egyszerű, akár egy padlóösszefolyóé. Az innovatív rendszer emellett megoldást nyújt a nem eléggé higiénikus zuhanylefolyók problémáira is.

A Geberit CleanLine zuhanyfolyókák a beszerelés során a zuhanytér adottságaihoz igazodva egyedileg a megfelelő méretre vághatók. A Geberit zuhanyfolyókái elegánsak és könnyen tisztíthatók – a kosz és a különböző szennyeződések a gyűjtőfelületen tökéletesen keresztülfolynak, majd a szűrőn fennakadnak. A fésűs szűrő egy kézmozdulattal kivehető és megtisztítható. A jól működő vízelvezetéshez rendszerben kell gondolkodnunk: a zuhanypadló kialakításakor kellő körültekintéssel kell eljárni. A helyes beépítésről a Geberit CleanLine szerelési útmutatójában megfelelő utasítás található.

A legesztétikusabb, és használatkor a legkényelmesebb megoldást adja, ha a folyókát a falhoz közel építjük be. Ilyenkor a fal felé egyenletesen lejt a zuhanyfelület, míg lejtéskialakításból létrejövő két oldalon található padka megakadályozza a lefolyó víz átfolyását a vízszintes padlófelületre.

Ha a zuhanyfolyókát a zuhanytér külső területére vagy középre kívánjuk beépíteni, akkor mindenképp gondoskodjunk az előírt vízküszöb kialakításáról, mely minimum 2,5 cm, illetve 1,5 cm magas legyen a végleges, leburkolt padlószinthez képest!

A zuhanytér lejtése 1-2% kell, hogy legyen. A DIN 18040-es szabvány mozgássérültek részére kialakított zuhanyfelület esetén a lejtetést 2%-ra maximalizálja, a segédeszközök, pl. kerekesszék akadálymentes használhatósága végett.

A kétfajta beépítési magasságban (30 és 50 mm-es vízzárral) elérhető zuhanyfolyóka-beépítőkészlet segítség az akár 6,5 cm vastagságú (+ burkolat) vékony aljzatok kialakításához. Mindenképp ellenőrizzük a lefolyási teljesítményt a felhasználásra kerülő zuhanyfej vízhozamával összevetve (0,4 l/s vagy 0,8 l/s).

A rendszernek részét képezi még a helyesen kialakított vízszigetelés, mely a beépítőkészletben található nagy méretű vízszigetelő gallérral együtt hosszú távon biztosítja a szivárgásmentességet. (x)  

További információk a CleanLine-ról: www.geberit.hu/cleanline

ÉpületgépészetGeberitHáztartásSzerelvények