VGF&HKL szaklap

Vigyázat, az ajtók – és az ablakok is – záródnak!

2018/11. lapszám | Király Tamás |  293 | |

Vigyázat, az ajtók – és az ablakok is – záródnak!

Az energiatakarékossági rendeleteknek, kihívásoknak megfelelve, az épületeinket egyre jobban szigeteljük, így egyben légzáróvá is tesszük. Akár felújításról, akár új építésről beszélünk, az elsődleges szempont a külső szerkezetek jó hőszigetelő képességének biztosítása, ezért fokozott légzárású nyílászárókat alkalmazunk.

A teljes légzárás következtében azonban sajnos kockázatot is vállalunk, mivel megfelelő légcsere hiányában a bent termelt pára, szén-dioxid, illetve egyéb szennyező anyagok sem tudnak eltávozni. A kellemetlenségeken túl további problémát okozhat a penész, nyirkosság megjelenése, a különböző bútorokból kipárolgó illékony szerves vegyületek (VOC), a radon, a poratka megjelenése is.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Fentiek figyelembevételével minden építést, korszerűsítést ténylegesen komplexen, átgondoltan kell kezelni, hiszen egyes részek kihagyása sok bosszúságot és a későbbiekben további veszélyeket, problémákat, költségeket okozhat. A fenntartható fejlődés és környezettudatosság jegyében tehát mindenképpen a felhasznált energia minimalizálására kell törekedni, de figyelembe kell venni az épület és az alkalmazott készülékek, berendezések adottságait és az alkalmazni kívánt legkorszerűbb technológiák korlátait is.

COCO2Energiamegtakarítás