Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Megindult a házi barkács

2020. május 6. | Szabó Sándor Lantos Tivadar |  5046 |

Megindult a házi barkács

Egyre-másra kapunk gázszerelőktől olyan visszajelzéseket, hogy a „Maradj otthon!” kampány átcsapott „Szerelj otthon!” kampányba. Az otthonlét, a nehezebb anyagi körülmények arra késztetnek sokakat, hogy gázkészüléke körüli teendőit saját kezébe vegye. Jól van ez így?

Látszik a kétkezi munka

A gázkészülék alkatrész üzletekben soha nem látott mennyiségű palástot, égéstér szigetelést, gyújtóelektródát vásárolnak. Az egyik üzlet példáula z elmúlt héten csaknem 50 darab palástot adott el, amely normál időben 5 év alatt sem sikerülne. Nézzünk mögé, hogy mi is lehet ennek az oka? A laikus gázkészülék üzemeltető nincs tisztában azzal, hogyan kell szétszedni egy nyílt égésterű gázkészüléket. Amint leszedi a palástot, a szigetelés kiesik, és amilyen érzékeny, azonnal ketté is törik. Még gyakorlottabb szerelővel is megesik néha, hogy eltöri a szigetelést, mert szorul a palást alá kell feszíteni stb., de nagyon ritkán fordul elő ez a baleset.

Gyorstalpaló

A közösségi videómegosztókon pedig találkozni videókkal, amelyek még fel is hívják a figyelmet a hülyeségre. Ebben a videóban például egy tisztítást mutatnak be. A „kolléga” elfelejti kiszedni az égőfejet, és a hőcserélőről az égésterméket szépen belefújja a gázégőbe ahelyett, hogy rendesen kimosta volna (5:42-től).

Többször írtunk már a szakszerű karbantartásról

Az alapvető tisztítás a készülék burkolatának eltávolításából, nyílt égésterű készülék esetén az égősor kiemeléséből, kimosásából áll. Továbbá a szerelő leemeli a deflektort, majd kompresszorral áttisutítja a hőcserélőt. Ha nagyon rossz állapotú a hőcserélő, le kell engedni a kazánból a nyomást, le kell szerelni a hőcserélőt, és vagy gyenge savval, vagy bő vízzel át kell mosni. A lamellák közül pedig az égésterméket, korróziós maradványokat el kell távolítani. Turbós készülékek tisztítása hasonló, itt vigyázzunk, hogy a turbó ventilátorába ne fújjunk közvetlenül bele, mert tönkremehet, valamint a trafót is tönkreteheti. Kondenzációs kazán tisztításánál a kondenzvíz szifonra kell odafigyelni, valamint az égőt kell alaposan átmosni.

Amit még a szervizekben vásárolnak, az a gyújtóelektróda. A cserére erre vonatkozóan is találunk videókat. A laikusok megnézik, hogyan kell, és a próbálkozásnak törés a vége (13:35-től).

A szerelők már saját bőrükön érzik a koronavírus okozta válság hatását

Jelentősen visszaestek a készülékcserék. A tavaszi karbantartások szinte teljesen elmaradnak. Érezhető mindez az árakon is, találtunk olyan szerelőt, aki már 6000 forintért vállal egy-egy készüléket. Találhatunk a piacon a megszokott ár alatti új alkatrészeket, amely arra enged következtetni, hogy néhányan kiárusítják készleteiket, azaz ezekben a napokban élik fel tartalékaikat. A nagy beruházások piaca jól dübörög, de a lakossági készülékpiacon egyértelműen visszaesés mutatkozik. Inkább a házi, fél legális, vagy fekete munka felé fordulnak az emberek, akik nem látják előre mit hoz a jövő.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →