VGF&HKL szaklap

Szerelő vagy, frissítsd a tudásod!

| |  1354 | |

Szerelő vagy, frissítsd a tudásod!

A gázszerelő szakmában nagy hangsúlyt kell fektetni az utánképzésre. A gázkészülékek folyamatos változása, fejlődése új kihívások elé állítják a szerelőket. Elsősorban a gyártók szakmai képzései a mérvadók, ahol részletes információt kaphatnak a szakemberek a készülékek üzembe helyezéséről, karbantartásáról, javításáról. Sőt az esetleges típushibákról is.

Ha valami régi, nem biztos, hogy jó!

Hajlamosak vagyunk – tisztelet a kivételnek –, az újdonságokra rámondani, hogy kevésbé jók, mint a régi berendezések. Pedig az esetek többségében csak az ismeretek hiánya beszél belőlünk, és valamilyen oknál fogva tartunk az újtól, az ismeretlentől. Olyan érveket hallani, hogy az új készülék finomabb, több karbantartást igényel, bele van kombinálva a tervezett elavulás, meg amúgy is, ez a világ az eldobható termékekről szól. Nem erről van szó, ezek az érvek maximum részigazságok lehetnek. A gyártók, és a fejlesztők koncepciója olyan termékeket előállítani, melyek megbízhatóbbak, energiatakarékosabbak, komfortosabb működésűek, és felhasználó barátabbak elődeiknél. Természetesen, mint mindig, ez esetben is létezhetnek kivételek, de nagy általánosságban ez a tendencia. Az új készülékek viszont új ismereteket kívánnak meg. Az a tudás, ami harminc, negyven évig jó volt, nyugodtan kijelenthetjük, mára semmire sem elég. Bár sok a régi, elavult készülék, de ezek elsősorban nem a fizetőképesebb ügyfelek tulajdonában vannak. A piacon lévő szerelők közül csak egy szűk réteg vértezi fel minden friss tudással magát, aki így helyzeti előnyben van a régi szakemberekhez képest.

A csere megfontolandó

Sokszor maguk a szerelők beszélik rá a régi, 20-30 éves készülékek javítására a tulajdonosokat, holott ez minden szereplő számára gazdaságtalan megoldás, és az alkatrészhiány miatt ez egyre inkább megoldhatatlan feladat. Vannak olyan régi gázkészülékek, amiket már csak használt, felújított alkatrészekkel lehet szerelni, ami semmiképp sem nevezhető korszerű, és a kor kihívásainak megfelelő megoldásnak. Maguk az alkatrészek is a kazánokkal együtt öregednek, az utángyártás is több éve megszűnt egyes típusok, márkák esetében. Így egy megbízhatatlan, korszerűtlen állapot konzerválódik a tulajdonosnál, amely bármikor rosszabbra fordulhat. Példaként tekinthetjük a FÉG készülékeket, melyekhez léteznek a mai napig utángyártott alkatrészek, de új gázszelepet nem lehet a készülékekhez venni. Felújítani lehet ezt az alkatrészt, de az soha nem lesz olyan, mint az új. Természetesen vannak kivételek, amikor a jogszabályi háttér, és a lehetőségek kényszerhelyzetet, és kellő kompromisszumokat követelnek meg. A kondenzációs kazánok árai egyre inkább lefelé mennek, a kedvezményes hitelek, a pályázati lehetőségek is segítik a tulajdonosokat a kedvezőbb és korszerűbb megoldás irányába.

A kondenzációs is bírja, de…

Fontos tehát, hogy a tulajdonosokat rá kell beszélni arra, hogy ahol lehet, cseréljék le a régi készülékeiket. Nem szabad feleslegesen riogatni, hogy az új készülék szerelhetetlen, javíthatatlan, hamar tönkremegy. Az új gázkazánok több törődést, karbantartást igényelnek, mint a régiek ez tény, de ez csak a szakembereknek jó hosszú távon. Rendkívül fontos, hogy a beszerelés körülményeire a szakemberek fokozottan figyeljenek oda. Sokszor részleteztük már ezeket, de ilyen a tisztességes és alapos rendszermosás, a fűtésrendszer adalékokkal való feltöltése, a megfelelő minőségű, és jó helyre beépített iszapleválasztó stb. A készülékek utógondozása pedig az évenkénti karbantartás, a tisztítás, az ellenőrzés. Ezek a hosszú élettartam kritériumai, ismerünk olyan kondenzációs kazánokat, amelyek már több mint húsz éve működnek. Élettartamra vonatkozó példa a gyakorlatból, hogy egy zuglói társasházban évtizedek óta működött kondenzációs kazán, iszapleválasztó nélkül, és karbantartás nélkül. A készülék hirtelen adta meg magát, amikor a család éppen egy nagyobb összejövetel alkalmával vacsorához készült. Eléggé ijesztő módon, egy hangos pukkanással jelezte a tüzelőberendezés, hogy eddig, és ne tovább. A készülékből kiégett a szigetelés, egy elöregedett tömítésnek köszönhetően. Nem a hőcserélő, nem a váltószelep adta tehát meg magát – talán évekig ment volna még a készülék -, ha egy egyszerű tömítés nem öregszik el. Ez a példa jelezte, hogy a kondenzációs kazánok is képesek évekig, évtizedekig elműködni akár szélsőséges körülmények között is, tehát nem rosszabbak ebből a szempontból, mint a régi technológia. A másik régebbi kondenzációs kazánnal egy budai villában találkoztunk, ahol szintén karbantartás nélkül üzemelt a készülék. A fűtési rendszerben azonban a periódusos rendszer fémes elemeinek csaknem mindegyike megfordult, és az elektrokémiai korrózió hatására a kazán kilyukadt. Ebben az esetben is évekig működött a kazán. A fenti példáktól függetlenül karbantartásra szükség van!

A kezdetek kezdetén

Ha ma-holnap valaki úgy gondolja, gázszerelő lesz, akkor el kell végeznie egy alaptanfolyamot a képesítéshez szükséges kiegészítő szakképzésekkel. Ez önmagában nem sokat ér, ettől még ne nyúljon senki sem gázkészülékhez. Néhány hónapot, évet célszerű egy jó szakember mellett eltölteni, aki ismeri a legújabb készülékeket, és folyamatosan képi is magát. Az alapvető fogásokat itt lehet elsajátítani. Közben a cégek, nagy épületgépészeti kereskedések szerveznek tanfolyamokat, és ezeken folyamatosan részt kell venni. Ennek fényében lesz már fogalmunk a gázkészülék szerelésről, de a gyakorlat elsajátítása elengedhetetlen. „Talpalni” kell egyik készüléktől a másikig, sőt, el kell követni azokat a hibákat is, amit mindenki elkövetett. Sajnos a tanulópénzt meg kell fizetni ahhoz, hogy valakiből képzett szakember váljék.

Szeretünk releváns, használható információkat szerezni, hallani, és ezért, de csak ezért pénzt is fizetni. Az OKJ-s tanfolyamokon a „kályhától” kell elindulni, és sokszor az elavult, gyakorlati haszon nélküli tudást is meg kell szerezni, jó sok pénzt kifizetve az oktatási intézménynek. A kazángyártók képviselőinél a tanfolyamok az esetek döntő többségében ingyenesek, sőt, a cégek vendégül is látják az érdeklődő szerelőket. Ha a képzések hatására megértjük, megismerjük az újabb készülékeket, megtapasztalhatjuk, hogy ezeket a készülékeket sem nehezebb szerelni, mint a régieket. Sőt, a digitális technika, a számítógép megkönnyíti a diagnosztizálást, a beüzemelést, a pontos beállítást, a hiba feltárását. Való igaz, hogy komplett egységeket kell cserélni, ha meghibásodás van, mert a „finom” alkatrészeket már nem lehet javítani. A képzés, a tanulás mindenképp tisztább, egyszerűbb és precízebb munkavégzést eredményez.

Fűtésszerelés