VGF&HKL szaklap

CO-vészjelzés?

Nem vesszük elég komolyan!

2017. március 5. | Lantos Tivadar |  619 | |

CO-vészjelzés?

Az utóbbi időkben ellátogattunk olyan helyszínekre, ahol megszólalt a szénmonoxid-vészjelző. Volt egy atmoszferikus kazánnal felszerelt belvárosi lakásunk, valamint egy cserépkályhát kiegészítő fűtésként üzemeltető vidéki házunk. Őket komolyan érdekelte, miért jelzett a készülék. Viszont most egy olyan esetet mutatunk be, ahol nem vették komolyan a riasztást, sőt, a megbízható készülékre fogták rá, hogy hibásan működik.

Ne kételkedj a műszerben!

A legegyszerűbb azt mondani, hogy rosszul mér egy mérőműszer, sokkal inkább, mint érdemben szembenézni az esetleges problémákkal, és szakembert hívni. Az egyik legnagyobb ipari katasztrófa, a csernobili atomerőmű balesete is azért következett be, mert ugyan figyelmeztettek a műszerek a problémára, mégsem vette azt senki komolyan. Olykor szakemberek is esnek ilyen hibába, és nem egyszer súlyos ára van a tévedésüknek.

Laikusoknak nincs lehetőségük a mérlegelésre semmilyen körülmények között sem! Ha például jelez a CO-vészjelző, azonnal szellőztetni kell, és a tüzelőberendezést le kell állítani. Ezután ki kell hívni egy szakembert, aki meg fogja állapítani a hiba okát, eredetét, és a szükséges teendőkre is fel fogja hívni a figyelmet.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

COSzénmonoxid