Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Egyre több klíma, egyre több VRF

2017/3. lapszám | VGF&HKL online |  2120 |

Egyre több klíma, egyre több VRF

A statisztikák szerint a klíma- és hűtőberendezések forgalma globálisan évről évre kb. tíz százalékkal bővül. ezen belül is a VRF berendezések még nagyobb ütemet diktálnak.

A 2012-es globális 98 milliós szám 2018-ra várhatóan 170 millióra nő, és a kb. 10%-os növekedésből a VRF rendszerek 15, míg a hagyományos vizes rendszerek (folyadékhűtő + fan-coil) 5%-kal veszik ki a részüket. Míg 2000-ben világszinten 80-20% volt a folyadékhűtők javára a VRF-ekkel szemben, addig 2015-ben a VRF kiegyenlített. Magyarországon itt még azért nem tartunk, hazánkban a folyadékhűtő és fan-coil kombinációja még vezet.

M.Z.

Érdekes folyamat. A világ ebből a szempontból kettészakadt. A változó térfogatáramú rendszereket jellemzően távol-keleti gyártók állítják elő, míg Európában és talán az USA-ban a hűtőkörök minimalizálása és a vizes rendszerek vannak a gyártói oldalon preferálva. És ez nem csak gyártói preferencia, hanem az európai szabályozás igyekszik a hűtőköröket minimalizálni, környezetvédelmi szempontok miatt. Nem tisztem és nem is látok bele, hogy ezek a környezetvédelmi szempontok mennyire valósak, vagy csak az európai gyártók lobbyeredménye-e? A fenti adatok mindentől függetlenül az európai és amerikai gyártók relatív piacvesztését jelentik!

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés