Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A tél örömeinek egyike, a csatornaszag

2017/3. lapszám | Bajor Ervin |  4661 |

A tél örömeinek egyike, a csatornaszag

Közel harminc éve, egy patinás, budapesti luxusszálloda felújítása után történt, hogy penetráns csatornaszag kezdett terjengeni a földszinti, vadonatúj konyhaüzemben. Mint mindig, először engem, a tervezőt riasztottak. Általában nem könnyű megállapítani a bűz forrását. Hamarosan rájöttem, mi is lehet a probléma.

Nézzük először, mitől is kellemetlen, orrfacsaró a csatornaszag?

A háztartási lefolyókba kerülő anyagokban azonnal megindulnak a biológiai lebomlási folyamatok, elsősorban oxigén jelenlétében (aerob környezet) a biológiailag könnyen bontható szerves vegyületek bomlása indul meg. A csőhálózat falán, az időszakosan nedvesített területeken vékony biofilmréteg alakul ki, ami fakultatív mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek időszakosan oxigén jelenlétében (vízmentes) és oxigénmentes (vízzel borított) környezetben is működőképesek. Ezeknek a folyamatoknak a végtermékei szervetlen vegyületek, víz és szén-dioxid, melyek nem okoznak szaghatást. Bizonyos folyamatok során képződhet ammónia is a vízben, de mivel az kevésbé illékony, és nagy az érzékelési küszöbérték, nem okoz kellemetlen szaghatást.

A mérések eredményei

Lakhelyemen, az Ördögárok utcában méréseket végeztem. –2 °C külső hőmérséklet esetén a 3 méter mély utcai közcsatornában +10 °C volt a folyásfenéken. A lakásban vezetett ejtővezetéket tekinthetjük 20 °C-osnak. Könnyen kiszámítható, hogy nagyságrendileg 10 Pa a túlnyomás a 7 méter magasan lévő tetőtérben vezetett ejtővezetékben. Ennek hatására a legkisebb résen is kiáradhat a csatornaszag a lakásban, hacsak a kiszellőztetés nem működik.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

CsatornaSzennyvíz