Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tanulságos történetekVízellátás

A tél örömeinek egyike, a csatornaszag

2017/3. lapszám | Bajor Ervin |  5357 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A tél örömeinek egyike, a csatornaszag

Közel harminc éve, egy patinás, budapesti luxusszálloda felújítása után történt, hogy penetráns csatornaszag kezdett terjengeni a földszinti, vadonatúj konyhaüzemben. Mint mindig, először engem, a tervezőt riasztottak. Általában nem könnyű megállapítani a bűz forrását. Hamarosan rájöttem, mi is lehet a probléma.

Nézzük először, mitől is kellemetlen, orrfacsaró a csatornaszag?

A háztartási lefolyókba kerülő anyagokban azonnal megindulnak a biológiai lebomlási folyamatok, elsősorban oxigén jelenlétében (aerob környezet) a biológiailag könnyen bontható szerves vegyületek bomlása indul meg. A csőhálózat falán, az időszakosan nedvesített területeken vékony biofilmréteg alakul ki, ami fakultatív mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek időszakosan oxigén jelenlétében (vízmentes) és oxigénmentes (vízzel borított) környezetben is működőképesek. Ezeknek a folyamatoknak a végtermékei szervetlen vegyületek, víz és szén-dioxid, melyek nem okoznak szaghatást. Bizonyos folyamatok során képződhet ammónia is a vízben, de mivel az kevésbé illékony, és nagy az érzékelési küszöbérték, nem okoz kellemetlen szaghatást.

A mérések eredményei

Lakhelyemen, az Ördögárok utcában méréseket végeztem. –2 °C külső hőmérséklet esetén a 3 méter mély utcai közcsatornában +10 °C volt a folyásfenéken. A lakásban vezetett ejtővezetéket tekinthetjük 20 °C-osnak. Könnyen kiszámítható, hogy nagyságrendileg 10 Pa a túlnyomás a 7 méter magasan lévő tetőtérben vezetett ejtővezetékben. Ennek hatására a legkisebb résen is kiáradhat a csatornaszag a lakásban, hacsak a kiszellőztetés nem működik.

A cikk még 5 789 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

CsatornaSzennyvíz