Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Az osztó-gyűjtők erdejében

2017/3. lapszám | Kubinyi Antal |  8306 |

Az osztó-gyűjtők erdejében

Vegyünk egy megfelelően nagy átmérőjű csövet, az egyik végét zárjuk le, a másik végén vagy az oldalán a betáplálás, miközben az oldalán kialakítjuk a megfelelő számú csőcsatlakozást. Ennyi lenne? Ugye nem? Bár használati hideg és meleg vizes rendszereknél elegendő lehet egy ehhez hasonlóan egyszerű kialakítás, a fűtési rendszereknél ennél jóval többet várunk/várhatunk el ezektől a szerelvényektől.

Anyagát tekintve kazánházi osztóknál egyértelműen a hegesztett kivitel járatos, előgyártott vagy helyszínen hegesztett kivitelben, mivel elérhető áron, megfelelő pontossággal és az igényekhez könnyen igazítható méretekben leginkább így oldható meg a feladat. Az élőmunka árának emelkedésével várhatóan nagyobb szerepet kaphatnak az előre gyártott, gyárilag szigetelt megoldások. Ezekkel, bár elsőre sokszor magasnak tűnik az áruk, a kivitelező által legyártott osztók a magas helyszíni munkaigény mellett esztétikai szempontból sem vehetik fel a versenyt. A szintén előre gyártott megoldásként kapható szivattyús blokkok könnyedén, tömítéssel, oldható kötésekkel szerelve kevés potenciális hibalehetőséget hagynak a rendszerben.

A felületfűtési, radiátoros osztó-gyűjtők esetén jóval színesebb a kép. A hegesztett megoldások szerencsére már régóta kiszorultak a napi gyakorlatból, az oxigéndiffúziós problémáknak is köszönhetően. A hagyományos, sárgaréz osztó-gyűjtők mellett a műanyag elemekből sorolható megoldások is évek óta járatosak több gyártónál, azonban a legújabb trend szerint az osztó-gyűjtő testben nagyobb áramlási keresztmetszetet biztosító nemesacél hegesztett megoldásokat láthatunk a vezető gyártóknál.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Szerelvények