Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mi az a BIM?

2017/3. lapszám | Kulcsár Zoltán |  9384 |

Mi az a BIM?

Manapság kevés téma kap annyi figyelmet az építőiparban, mint a Building Information Modeling (BIM). Gyakran használják ebben az összefüggésben német nyelvterületen az épületinformációs modell, a digitális épületmodell, a digitális tervezés és építés kifejezéseket is.

Mindenütt arról hallhatunk és olvashatunk, hogy a BIM-nek az építőiparban már napjainkban is meglévő nagy jelentősége a jövőben tovább fog nőni. Egyidejűleg sok tervező attól fél, hogy a BIM túl nagy követelményeket támaszt velük szemben, vagy függővé válnak tőle, mivel hiányzik a részletes rálátásuk ezen tervezési módszer felhasználási területeire, illetve a benne rejlő lehetőségekre. De ez a benyomás megtévesztő: a BIM alkalmazása minden érintett hasznára válik.

Mit takar tulajdonképpen a BIM?

A Building Information Modeling (BIM) a tervezési módszertan egy új megközelítése, és nem – mint ahogy azt sokan gondolják – egy szoftver, licenc vagy tanúsítvány. A BIM az épületek tervezési és építési folyamatainak átfogó digitális modellek segítségével történő szimulálását és optimalizálását jelenti. Az épületek üzemeltetése szempontjából, azok teljes életciklusát tekintve, a BIM jelentős előnyöket kínál a hagyományos tervezési módszerekkel szemben, mivel általa bármikor részletes információkhoz juthatunk az épület bármely alkotóelemét illetően.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

BIMSzoftver