VGF&HKL szaklap

Gyűjtőkémények külföldön

2017/3. lapszám | VGF&HKL online |  799 | |

Gyűjtőkémények külföldön

A nyitott rendszerű gyűjtőkémények (a továbbiakban az egyszerűség kedvéért turbós gyűjtőkémények) problémája nem régi keletű, az energiahatékonysági rendelet hatálybalépése óta létezik, mely szerint lényegében csak a kondenzációs gázkazánok felelnek meg a követelményeknek, így turbós kazánok 2016. július 1. óta nem, nyílt égésterűek pedig csak bizonyos esetekben telepíthetők.

Ez a gyakorlatban azzal járt, hogy ha valakinek egy ilyen gyűjtőkéményes társasházban bemondta az unalmast a turbós kazánja, akkor fűtés (és legtöbbször melegvíz-termelés) nélkül maradt. Mert ugye turbósat már nem rakathatott fel, kondenzációs készülék viszont nem köthető turbós gyűjtőkéményre. A lakó így választhatott a fekete szerelés vagy az elektromos hőelőállítás között. (Természetesen szerencsés helyzetek, esetek is vannak, amikor reálisan megoldható az egyedi füstgáz-elvezetés – de nem ez a jellemző.)

Áldatlan helyzet alakult tehát ki, aminek feloldására a szakma kísérletet tett. A III. Szakmai Nemzeti Fórum, 2016 októberében megvitatta a problémát, és úgy határozott, hogy kezdeményezi a 813/2013/EU rendelet (2013. augusztus 2.) a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a helyiségfűtő berendezések és a kombinált fűtőberendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról módosítását, azaz a rendeletalkotó adta lehetőség alapján felülvizsgálatot kér a gyűjtőkéményekre kapcsolható zárt égésterű, de nem kondenzációs gázkészülékek forgalomba hozatala vonatkozásában, magyarul, engedélyt kér arra, hogy azok továbbra is beépíthetők legyenek. Ez a terv persze azonnali megoldást nem, csak reményt ad, adott.

(Izsák Jenő rajza)

Kíváncsiak voltunk arra, hogy térségünkben, Közép-Kelet-Európában hogy áll a gyűjtőkémények ügye – az alábbi válaszokat kaptuk.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

EurópaGyűjtőkéményKéménySzabályozás