VGF&HKL szaklap

Légkezelők tisztításának gyakorlati problémái

2017. március 5. | Lantos Tivadar |  1161 | |

Légkezelők tisztításának gyakorlati problémái

Előző lapszámainkban beszéltünk már a légkezelők tisztításának fontosságáról, a konyhai zsíros levegővel dolgozó légkezelők szennyezettségéről. Ez alkalommal a jogszabályi hátteret figyelembe véve a gyakorlati tapasztalatokat, problémákat szeretnénk bemutatni. Takács Gábornak, a Magyar Uszodatechnikai Egyesület elnökének előadásából szemezgettünk.

Hozzáférhetetlen légkezelők

A szakemberek gyakran szembesülnek olyan helyzettel, hogy egy adott légcsatorna tisztítására nem fordítottak gondot a tervezés, kivitelezés során. Nem hozzáférhető helyeken, álmennyezetekben, elfalazott helyiségekben vezet a levegő útja, ami a karbantartást szinte lehetetlenné teszi. Pedig az elhanyagolt légcsatorna-rendszerek komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban, többek között a legionella fertőzést. Sajnos rengeteg olyan gombafajta él, amelyek életük során a legváltozatosabb toxikus melléktermékeket képesek előállítani, ezeknek ideális életkörülményeket biztosítanak a karbantartás nélküli légcsatornák.

Napjainkban kiemelt szerepet kapnak a fokozott légzárású ablakok, ajtók, a légtömör helyiségek, miközben a szellőztető rendszerek alkalmazása még „gyerekcipőben jár”. Hát még a karbantartásuk! A legkisebb légcsatornában is lehetnek olyan elemek, amelyek fertőzésveszélyt jelentenek. Azonban a kockázat elkerülhető vagy csökkenthető, ha a tervezéskor olyan légcsatornarendszereket alakítunk ki, amelyek falbontás nélkül is könnyen hozzáférhetők. Gyakran találkozni olyan belsőépítészeti megoldásokkal, amelyek kifogástalanul eltakarják a „csúnya” légcsatorna-elemeket, és súlyos, akár több milliós károk árán lehet csak hozzáférni az addigra már katasztrofálissá állapotba került rendszerekhez. Mindemellett olyan karbantartóra is szükség van, aki rendszeres időközönként képes is elvégezni a takarítást.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés