VGF&HKL szaklap

Ballonos mérések a sztratoszférában

2017. március 5. | Lantos Tivadar |  452 | |

Ballonos mérések a sztratoszférában

Az űrkutatás az egyik legösszetettebb feladat a tudomány és technika területén. Hazánkban több kezdeményezés volt és van a kozmosz ismeretlen világának felfedezésére, az egyik ilyen a Simonyi Károly Szakkollégium égisze alatt működik, ahol Góczán Bence vezetésével egy megbízható, könnyen konfigurálható, kis karbantartást igénylő ballonplatformot fejlesztenek. Az eszköz több kutatási terület mérőeszközeit lesz képes elküldeni a közeli űrbe, majd onnan adatokat továbbítani a Földre.

Saját kezűleg!

Az egész projekt a legendás Schönherz Kollégium épületében zajlik, itt készítik az eszközöket, a fiatal kutatók maguk építik össze az áramköröket, forrasztják be az alkatrészeket. Együttműködés jött létre a szakkollégium rádióklubjával (HA5KFU), szeretnék az ő klubszobájukba megépíteni a földi rádióállomást, valamint a kollégium tetejére kihelyezni az adás-vételhez szükséges tízelemes kereszt-Yagi-antennát. A projekt másodlagos célja a diákokat megismertetni, közelebb hozni az űrtechnológiához, hiszen Magyarország tavaly csatlakozott az Európai Űrügynökséghez (ESA). A csapat szűkös anyagi lehetőségei miatt nem sok esély van drága kutatásokban részt venni, így a legkézzelfoghatóbb lehetőségként kínálkozott számukra a magas légköri ballonozás.

A fiatal kutatók maguk készítik az eszközöket, építik össze az áramköröket, forrasztják be az alkatrészeket. Az emeléshez hagyományos latex időjárási ballont használnak a kutatók, amely normál felhasználás során a pálya legmagasabb pontján, 30-35 km-re a földfelszíntől széthasad.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés