VGF&HKL szaklap

Levegő-víz hőszivattyú

2017. március 5. | Zalai Norbert |  11 197 | |

Levegő-víz hőszivattyú

Mielőtt a levegő-víz hőszivattyúk elemzésébe kezdenénk, tisztázzuk, hogy a fűtési rendszerek összehasonlításakor nem kihagyható szempont a beruházási és üzemviteli költségeken kívül a rendszer által eredményezett komfort szintje, és az, hogy hőtermelőnk beleillik-e egy olyan rendszerbe, amelyet hosszútávon elfogadhatónak, fenntarthatónak gondolunk, mivel épületeink műszaki megoldásainál akár 20 évre előre tervezünk.

Így például egy biomassza-fűtés, melynek üzemeltetése olykor mindennapi fáradságos munkát jelent, komfortban nem versenyez egy az ágyból is vezérelhető, vagy akár tudtunk nélkül a napelemes rendszerünket figyelő intelligens fűtési rendszerrel, mely egyszerre tartja szem előtt a felhasználó és a környezet érdekeit (hozzátéve, hogy ez utóbbi akár hűtési igényeink fedezésére is alkalmas).

Az EU direktívák és a közeljövőben érvénybe lépő épületenergetikai elvárások szerint hamarosan csak „közel nulla energiaigényű épületek” épülhetnek majd, melyekhez elengedhetetlen a megfelelő fűtési és használati melegvíz-előállító rendszer megválasztása és megújuló energiaforrások alkalmazása. A megújuló energiaforrások közül családiház-méretben a napenergia a legköltséghatékonyabban hasznosítható energia. Azt is inkább villamosenergia-termelésre érdemes fordítani, mivel a napkollektorok fajlagos költsége és energiatermelése alulmarad a versenyben a napelemes rendszerek villamosenergia-termeléséhez képest.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Hőszivattyú