Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Egy méltatlanul háttérbe szorult gázféleség: a biogáz

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XXIV.

2017/3. lapszám | Dobai Gábor |  867 |

Egy méltatlanul háttérbe szorult gázféleség: a biogáz

Napjaink gazdasági életére igen sokféle, egymással is ellentétes körülmény van hatással. Minden szempontnak egyszerre és egyformán megfelelő termék nincs az energiapiacon sem, de van Magyarországon egy méltatlanul háttérbe szorult energiahordozó – a biogáz –, amely az összes gázféleség közül az egyetlen megújuló.

A leghatékonyabb energiatakarékossági intézkedések – elsősorban a fejlett országokban – már megtörténtek, a fennmaradó lehetőségek, mint például a fogyasztás visszafogása pedig kevésbé vonzók. A biogáz termelése és hasznosítása viszont jó kiegészítő lehetőség a megújuló energiaforrások palettáján, amelynek a világ számos helyén a magyarországinál jóval régebbi hagyományai vannak. Önmagában ugyan nem szünteti meg a társadalom energiaéhségét, de hasznos kiegészítő lehet az energiamixben, különösen ahol a termelés és felhasználás feltételei helyileg adottak.

Az elmúlt években jól működő biogázüzemek és -farmok épültek néhány fejlett európai és amerikai országban, ugyanakkor Ázsia jár élen a biogáz háztartási felhasználásában. Magyarországon sem teljesen ismeretlen ez az energiahordozó a szennyvíziszap-feldolgozás, a mezőgazdasági, az állattartó-telepi eredetű biogáz kinyerése folytán, sőt az ún. depóniagáz is felbukkan itt-ott, mégis, a működő biogáztelepeink száma sokkal kisebb annál, mint amennyi adottságainkból fakadóan lehetne.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés