Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2007. július-augusztus

Kb. 700 W-os fúró-, vésőkalapácsok

|  2512

Kb. 700 W-os fúró-, vésőkalapácsok cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Napjaink épületgépészete

Cséki István |  3048

„Minden mulandó, csak a változás örök.” Ez érvényes a mi szakmánkra is. A technikák, technológiák folyamatosan változnak, ami az energia felhasználásának csökkenéséhez, illetve a szerelések könnyítéséhez vezet.

Vezeték nélküli rádiófrekvenciás megoldások

Hoffmann Géza |  8134
1 4 (1)

Az alapprobléma: „A nappalimban elhelyezett programozható termosztát az általam betáplált időprogram szerint este 21.00-kor átáll az energiatakarékos hőmérsékleti értékre (17 °C), és a kazán kikapcsol. De én az első emeleti dolgozószobában még szeretnék dolgozni, és nem hűvösben. Csak egy lehetőségem van, átállítani manuálisan a termosztátom alapjelét 23 °C-ra, de így a nappalim és a többi helyiség feleslegesen lesz fűtve, ez energiapazarlás. Persze végigjárhatom a helyiségeket, beállíthatom a termosztatikus fejeimet a kívánt hőmérsékletekre, de nincs energiám, időm, türelmem végigcsinálni naponta többször ezt hosszú távon.”

A szomszéd véleménye, mindig...!

Kovács István |  2940

„Fogyasztótól nincs Védelem!” címmel jelent meg 2006-ban Kovács István (aki hosszú évek óta az egyik hazai gyártó szervizvezetőjeként tevékenykedik) könyve, ami súlyos tanulságokat hordoz minden épületgépész kereskedőnek és szolgáltatónak. A cím, megfelelő tördeléssel, valójában arra utal, hogy meddig mehetünk el a fogyasztóvédelemmel, a vevő igényeinek teljesítésével anélkül, hogy „saját egészségünket veszélyeztetnénk”. A könyvből szemezgetvén íme sorozatunk első darabja. Megjegyzésként hozzátenném, hogy írónk minden nevet kiírt, ezt mi nem tehetjük meg, ezért csak monogramok olvashatók a levelek alatt.

Régi és új trendek a szanitertechnológiában

Arcképek és vélemények

Sz. A. |  3026

Sokaknak elérhetetlen álomnak tűnik, vagy még egyáltalán nem hallottak a hangvezérelt „zuhanyWC”-ről, amelyről akár a szobában lévő hifinket is be tudjuk kapcsolni. Pedig Japánban, néhány nyugat-európai országban ezeket már egyedi igényekre szabva gyártják. A szanitertechnológia piacáról, a jelenlegi és új irányokról, feladatokról Lukács Attilával, a Geberit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Mi szükséges a házi vízvezeték-bekötéshez?

JÁ |  5112
1 5 (1)

A megrendelő, főleg a lakossági építkező sok esetben szinte a felelőtlenségig tudatlan az eljárásrendet, a hivatalos ténykedéseket illetően, ezért lesz érdekes cikkünk a kivitelező kollégáknak: egyszerűen megrendelőik kezébe nyomhatják, és máris segítettek rajta.

Csősajtolás a Duna alatt

JÁ |  3978

Megkezdődött annak a Duna-meder alatt átvezető csőpárnak a kiépítése, amely a Budáról érkező szennyvizet vezeti majd a központi szennyvíztisztító telepre. A csősajtolásos technológiával készülő beruházás indító- és fogadó- aknái már részben elkészültek.

Elvárt jövedelem

Tomcsányi Erzsébet |  3585
1 4 (1)

Cikkünk a társasági adó hatálya alá tartozó adóalanyok és az egyéni vállalkozók elvárt jövedelem- (nyereség-) minimum szerinti adózásáról szól.

A vízkezelés fontossága mellett

Petró Gyula |  2837

Manapság egyre többet hallunk a vizek szennyezettségéről, a vízkő okozta problémákról. A modern ipari technológiák, kazánok, fűtési rendszerek élettartamát, valamint hatékonyságát nagyban befolyásolja a víz minősége.

Fórum, Ki állítson?

Murányi Sándor |  2674

Az alábbiakban kollégánk reagálását olvashatják júniusi vezércikkünkre (nagy épületgépész szakkiállítások).

Nyomáspróbázás

Tapody Sándor |  5128
1

A gázelosztó vezetékek – mint veszélyes közeget szállító, nyomvonalas létesítmények – létesítésének, üzemeltetésének szakterülete igen részletes jogi, műszaki előírásokkal szabályozott. Ezek a vezetékek ugyan az összes gázvezetékeknek csak egy részét teszik ki, de mivel legnagyobb részük lakott területen (de épületeken kívül) helyezkedik el, élet- és vagyonvédelmi szempontból ez indokolt is. Ma már történelem, hogy az e csőrendszerekkel kapcsolatos műszaki tevékenységet egy tröszt (az OKGT) összefogta szakmailag, egységesítette a technológiáit, de a felügyeleti szerv – a Magyar Bányászati Hivatal – ma is részletes szabályozásokban határozza meg a követelményeket.

Csalások

Fülöp József |  2295

Alábbi cikkünkben a nemfizetéses csalásokat, a másik cég tudatos tönkretételét célzó manővereket mutatjuk be röviden. Az elmúlt időszakban nagyon sok tulajdonossal beszélgetve összeírtam azokat az alapinformációkat, amivel visszaélnek a szerződésben elrejtve, vagy már tudatosan erre alapozva lehetetlenítik el a gazdasági szereplőket. Sajnos a nemtörődömség szintén segíti ezt a kialakult helyzetet. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy informális úton legalább 70 milliárd forint értékben hangzottak el nevek, cégek.

Technológiai folyamatok optimalizálása

Sümeghy Péter |  4452

Az ipari folyamatok során jelentős energiafelhasználás történik, mely a technológia műszaki fejlettségétől és az elérhető technológia hatásosságától függ. A technológiai berendezés egységeinek minősítésére szolgál az energetikai hatásfok, melynek növelésével a folyamathoz szükséges, valamint a veszteségenergia mennyisége csökkenthető. E cél elérésének érdekében a technológiai folyamat fejlesztése szükséges, ami lehet rövidtávú megoldás (minimális vagy elhanyagolható befektetéssel, pl. gondos üzemvezetés), középtávú megoldás (meglévő ipari berendezések módosításával, mérsékelt tőkebefektetéssel, rövid megtérülési idővel), vagy hosszú távú megoldás (tőkeigényes: stratégiaváltás).

E=m×c²

Meyer József |  9167

Kétkezi dolgozókként kevés lehetőségünk van arra, hogy önszervező módon találkozókat rendezzünk a magunk épülésére, netán szakmai napokat egy békésen ringatózó dunai sétahajó fedélzetén, vagy szállodák kihűtött különtermeiben. Rovatunkban azonban megkísérelhetünk valami hasonlót.

A házi bekötővezeték kiépítéséről

JÁ |  2904

Cikkünk a budapesti eljárásrendet ismerteti, de a szolgáltatók rutinja között nincs olyan nagy különbség, hogy vidéki olvasóink számára ne lenne hasznos lenti írásunk.

A pelletkazán térhódítása

Zala Tibor |  9259
1 5 (1)

Az utóbbi években a bio-tüzelőanyag felhasználása nagy felfejlődésen ment keresztül. 2005-ben Németországban az üzletág 40%-át az eladott 14 000 pelletkazán tette ki. A legnagyobb kereslet a családi házak teljesítménykategóriájába tartozó készülékek iránt mutatkozott.