Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk április 6-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2007. április

Fűtésvezérlők

Ponty Ferenc |  5261
1 5 (1)

Fűtésvezérlők cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Családi ház fűtése talajvíz hőjével

Viczai János |  5259
1 5 (1)

Alábbi cikkünk írója PhD-értekezésének témája felkeltette szerkesztőségünk figyelmét, mert a hőszivattyú gyakorlati felhasználásának optimalizálására ad konkrét kutatás alapján módszert.

Épületgépészet és valóság

Veresegyházi Béla |  3484

A Hungarotherm (és most már a Comfort Budapest) ideje mindig is az épületgépész szakma tavasza volt; a gyártók-kereskedők fokozták kommunikációs tevékenységüket, találkozók jöttek létre, eszmecserék folytak le, bemutatásra kerültek az újdonságok, a szakemberek pedig magukba szívhatták az információkat. De ez volt mindig az értékelés időszaka is, főleg számunkra, szaklapunk számára, amikor mérleget vonhattunk: milyen tendenciák, törekvések, eredmények jellemzik manapság az épületgépészetet? Persze túl nagy fába nem vágnánk a fejszénket: egy átfogó értékelés elkészítése nem a mi feladatunk. Áprilisi számunk felvezetéseként három, nem sorsfordító, de jellemző jellemző témáról szeretnénk szólni.

Egy kártérítési ügy margójára

Arnold Károly |  5294
1

Kedves olvasó, javaslom, hogy egy a fővárosunkban megtörtént káreset kapcsán vizsgáljuk meg együtt a szakmai szabványok, előírások helyzetét hazánkban, és vonjuk le belőle - kiket-kiket illet - a megfelelő tanulságot. A cikk elolvasásához kattintson a címre.

A gentleman

 5451

Egri István budapesti polgárcsaládban nőtt fel, az ott belénevelődött értékeket azóta is hordozza, és azok szerint él és dolgozik. Cikkünkben arról olvashatnak, miként lehet sikeres ember, az Év Épületgépész Vállalkozója ma Magyarországon, akinek elvei vannak.

Gáznyomás-szabályozás

Németh Richárd |  11 997
1

A földgázt - túlnyomó többségében - napjainkban már nem az előfordulás vagy tárolás helyén, hanem az attól nagy távolságra lévő fogyasztási helyeken használják fel. A földgáz szállító- és elosztóvezetékek hálózatán keresztül éri el a fogyasztási hely telekhatárát. A fogyasztási helyen elhelyezett fogyasztói készülékek csatlakozó- és fogyasztói vezetékekkel kapcsolódnak az elosztás és a szállítás rendszeréhez. A fogyasztó - aki a vezetéken keresztül a saját felhasználási céljára megvásárolja az energiahordozót - számára a szükséges mennyiségű és megfelelő nyomású gázt kell biztosítani úgy, hogy a gázellátó rendszer létesítése, üzemeltetése mind műszaki, műszaki-biztonsági, mind gazdaságossági szempontból a legoptimálisabb legyen.

Mit éri meg alkalmazni?

Grubicska Henriett |  3814

Több olvasói megkeresés érkezett hozzánk a közelmúltban, összefüggésben a megújuló energiák térnyerésével. A kérdések arra irányultak, hogy vajon mivel lehet olcsóbban fűteni, no és persze annak a berendezésnek mennyi a bekerülési ára? Bizony, ezt nem könnyű megmondani, de mi kitaláltuk a témát, cikkírónk pedig felállított egy alaphelyzetet, és kiszámította arra a különböző fűtési módozatok értékeit. Fontos, hogy az alábbiakban egy cég termékeiről van szó, ami egyrészt nem a magyar átlagárat jelzik, viszont az arányok biztosan a helyükön vannak. Köszönjük az LZ Thermotrade Kft.-nek a cikk létrejöttéhez nyújtott segítséget.

Hőtermelő berendezések helyes légellátása

Keszthelyi István |  3098

A GMBSZ a nagyteljesítményű nyílt égésterű berendezéseket kitiltja a komfortterekből. Ennek ellenére ma az egész ország területén, akár új objektumba is tervezhetünk ilyen berendezéseket, mert a szakma nagy része struccpolitikával élve, csak részben vesz tudomást a technikai haladás következményeiről. Az új szabályzatból egy pontot azonban - helyesen - mindenki kiemelten alkalmaz: a berendezések égésilevegő-ellátásával kapcsolatos szabályokat.

Kád- és zuhanytálca-beépítés

Török Gábor |  15 433
1

Jó, jó, a kedves mester úr vagy a tisztelt építető megvette a kádat vagy a zuhanytálcát, de ezzel még semmi sem elrendezett, mert az álmok tárgyának fixen be kellene kerülni a helyére, és ott évekig, évtizedekig helyt kellene állnia. Könnyű volt ezelőtt száz évvel, akinek van, látható a ma már muzeális Ulrich katalógusokban, amikor is az öntöttvas kádak szép, esetlegesen bearanyozott, időnként oroszlánfejes lábakon álltak, és ezzel a dolog el is volt intézve.

Létesítményüzemeltetés

Langbein Valentin |  4292

A létesítményüzemeltetés Magyarországon az elmúlt években együtt fejlődött a befektetők igényeivel és a befektetési céljaikkal. A 90-es évek elején megindult ingatlanfejlesztések jelentős része spekulatív befektetés volt, amelyek célja leginkább a rövidtávú profitmaximalizálás. Ez a cél sajnos rányomta bélyegét a beépített gépészeti és elektromos rendszerek tervezésének és kiépítésének színvonalára, a hatékony üzemeltethetőség nem tartozott az elsőrendű szempon-tok közé a tervezés alatt.

Pelletek

 4211

Pelletek cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Mi is az a pellet? II.

Ferencz Ákos |  2030

Az előző részben láthattuk, hogy a fapellet kényes. Kényes az alapanyagra és a tüzeléstechnikára. Ezt már tőlünk nyugatra is felismerték. Próbálnak is más irányba kutatni, csakhogy a fapellet már igen elterjedt, és nehéz lecserélni. Magyarország lassan lépeget előre. Nálunk most terjed csak a pellettüzelés. Hátrányunkból most előnyt kovácsolhatunk. Hogyan? El kell felejteni a "hagyományos" fapellet-égőket.

Távhő kontra hőszivattyú

Kertész Csaba |  3760

Távhő kontra hőszivattyú cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Rokonszakma? II.

Orbán Sándor |  2983

Rokonszakma? II. cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Tartályos PB-gázellátás

Mészáros Mihály |  13 698
1 1 5 (1)

A cseppfolyós gáz propánból, butánból vagy propán-bután keverékből áll. Mivel a cseppfolyós gáz vegyi összetétele nagyon egyszerű, az összes alternatív energiahordozó közül a legtisztább, és a legmagasabb fűtőértékkel rendelkezik.

Gázkészülékcsere szakmai szemmel

Orbán Sándor |  5741

Gázkészülékcsere szakmai szemmel cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Az energetikai veszteségfeltárásról - Megújulók

Sümeghy Péter |  4585

Előző lapszámunkban felvezettük a megújuló energiaforrások alkalmazását az épületgépészetben, mint racionalizálási lehetőséget, most ennek a témának a részleteibe megyünk bele, általános tájékoztató jelleggel. Magyarországon a napenergia-hasznosítás természeti feltételei megvannak, a napsugárzás évi összege 1100-1400 kWh/m2 országrésztől függően. Az ország éves villamos energiatermelése 35-36 TWh. Az átlagos besugárzott napenergia 1300 kWh/m2év, ami azt jelenti, hogy az ország területére évente 121 000 TWh energia érkezik, mintegy 3500-szorosa a jelenlegi felhasználásnak. Ha a teljes besugárzott napenergia átalakítható lenne elektromos árammá, akkor kb. 280 km2 terület beborítása napelemmel elegendő lenne az ország energiaellátásához

Hendikep

Meyer József |  3629

Hendikep cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Újítsunk fel!

Szabó István |  3458

Újítsunk fel! cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Oxigén is kell az élethez!

Kovács István |  3504

A szolgáltatás nyújtása, annak igénybe vétele nem lehet egyenlő a kiszolgáltatottsággal! A szolgáltatást nyújtó és az azt fogadó részére sem! Oxigén is kell az élethez! cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Új irányzat a beltéri lefolyók alkalmazására

Gémes Ferenc |  3601

Új irányzat a beltéri lefolyók alkalmazására cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.