Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Többlakásos épületek szellőztetési megoldásai és tűzvédelme

2020/11. lapszám | Kovács István |  143 |

Többlakásos épületek szellőztetési megoldásai és tűzvédelme

Már a 100 évvel ezelőtt épített többlakásos épületeknél is gondoltak a szellőztetésre, légudvarokkal, és a cserépkályhák kéményjáratai mellett külön szellőző kürtők építésével. Később a panelházak idején a mellékcsatornás közös szellőztető strang volt az elfogadott szellőztetési megoldás, amelyen egy tetőventilátor mozgatta a levegőt. Az új építésű többlakásos épületeknél túlnyomórészt a lakásokba telepített egyedi kisventilátorok végzik a szellőzést közös felszállóra kötve. Az igazán magas minőségű épületek lakás- vagy házközponti hővisszanyerős szellőztetést alkalmaznak.

A „klasszikus”, főként panelekben alkalmazott szívott felszálló vezetékes rendszerű szellőztetések tagadhatatlan előnye az egyszerűség, de ezért számos hátránnyal is jár. Ilyen például, hogy a szívott felszállós rendszerekben a ventilátornak mindig üzemelnie kell. Ha megáll, a lakások egymásba szellőzhetnek. Mivel a tetőn – egy lakás igényéhez képest – nagyobb teljesítményű ventilátor működik, annak zaja a felsőbb szinteken zavaró lehet. Amíg egy kisventilátoros rendszernél általában nincs teljes egyidejűség, addig a szívott rendszernél mindig 100%, így a légsebesség is folyton a tervezett maximumon van.

Magasabb épületeknél a beszabályozáshoz már segéd fojtóelemek is kellhetnek, mivel egy sima légszelep szabályozási tartománya adott esetben kevés, ez pedig további zajforrást eredményez. Ezenfelül, ha bármelyik lakásban elállítják a beszabályozott légszelepet, az a többi lakást károsan érinti. Ha fent valaki kitekeri légszelepét és ezzel megnöveli az elszívását, az alsóbb szintekre már nem fog jutni, így a különböző huzathatások miatt akár üzemelő tetőventilátor mellett is egymásba szellőzhetnek a lakások. Ha valaki elzárja légszelepét, az a többi lakás légcseréjét fogja feleslegesen növelni.

A fentiek miatt az ilyen rendszerek nem tudják követni a lakások eltérő szellőzési igényeit, így nem nevezhetők energiatakarékosnak.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

SzellőztetésTűzvédelem