Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2024. július-augusztus

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Drága a hőszivattyú? Megoldjuk okosba!

Tóth Gergő Jordán Bokor András |  229
4 5 (3)

Napjainkban az emelkedő árak miatt sajnos alaposan át kell gondolnunk, mit mikor és mennyiért vásároljunk meg. Viszont különbséget kell tennünk spórolás és a kispórolás között. Vegyük például a soron következő családi ház tulajdonosát, aki most a bíróság előtt szembesül házának hibáival. Ő is hallott a modern hőszivattyúk csodálatos előnyeiről, de amikor meglátta az árcédulát, úgy döntött, hogy inkább megoldja okosba.

Ne csak a kéményt lássuk!

Az égéstermék-elvezető rendszer üzembiztonsága különböző nézőpontokból

Ing Petr Blaha |  123

Amikor egy házra tekintünk, a füst elvezetéséből csak a kéményt látjuk. Ez azonban csak egy része az égéstermék-elvezetésnek, mivel az égéstermék-elvezetés a kéményen kívül magába foglalja a füst útját a készülék csatlakoztatásától egészen a kéménynyílásig. Mivel bármely égéstermék-elvezetés működtetése veszélyeztetheti a tűzbiztonságot, illetve az emberek és az állatok egészségét és életét, ezért az égéstermék-elvezetést felügyelni, rendszeresen ellenőrizni és tisztítani kell.

Nyári nagykarbantartás, avagy a fűtésrendszer átmosása

Kádár Katalin |  159

A fűtésrendszermosás elengedhetetlen része a fűtési rendszerek karbantartásának, hiszen hosszú távon biztosítja a rendszer hatékonyságát és megbízhatóságát. A kezeletlen, elöregedett fűtésvíz idővel iszapos lerakódásokhoz, korrózióhoz és egyéb problémákhoz vezethet, amelyek csökkentik a rendszer teljesítményét és növelik az energiafogyasztást. Most részletesen bemutatjuk a fűtésrendszermosás gyakorlati fontosságát, a használt vegyszereket és az ehhez szükséges berendezéseket.

Tízéves a flinti vízválság

Az észak-amerikai város tragédiájából azt célszerű megtanulnunk, hogy az infrastruktúra elhanyagolása végzetes következményekkel járhat

Erdősi Csaba |  87
1

Tíz éve, 2014-ben egy észak-amerikai városban különböző nyomasztó pénzügyi problémák miatt a korábbi vízforrást elhagyva, a települést átszelő folyóra állították át a vízellátást. Ennek következményeként rengetegen szenvedtek el valamilyen szintű ólomszennyezést, aminek az egészségügyi következményeit a mai napig nyögik – különösen a gyermekek. Az esetnek máig ható tanulságai vannak.

Kacsanevelés meleg levegős, aprítéktüzelésű kazánokkal

Ranga Martin |  119

Milyen feltételek szükségesek a megfelelő színvonalú állattartáshoz? Mi a jó megoldás arra, hogy az istállóban (vagy másnéven ólban) folyamatosan tudják tartani a szükséges hőmérsékletet? Mi a legjobb alternatíva a gáz környezettudatos kiváltására, miközben csökkentjük az általunk hagyott karbonlábnyomot, de megmarad a hatékony és gazdaságos üzemeltetés? Egy kisszállási állattartó telep 10 db 100 kW-os és 10 db 150 kW-os meleg levegős, aprítéktüzelésű kazán beruházásán keresztül vizsgáltuk meg ezt a témát. A 2023-ban megvalósult munka során a kazántechnika mellett le lettek szállítva a kazánokhoz tartozó tüzelőanyag-tárolók, és a szükséges égéstermék-elvezetők is. A következő cikkben szeretném jobban bemutatni a telepített, illetve a beüzemelt kazánokat.

Miért pont a gránit?

Erdősi Csaba |  50

A konyhai mosogatótálcák piacán az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a gránitőrleményből készült termékek. Ezek a mosogatók elegáns megjelenésükkel, tartósságukkal és karcállóságukkal tűnnek ki. Az alábbi cikkben részletesen bemutatjuk, hogy miből készülnek ezek a mosogatók, és hogyan befolyásolja a termék minőségét a gránitőrlemény és a ragasztóanyag aránya.

Konyhai kétmedencés, gránit mosogatótálcák

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  50

Táblázatunkban hat gyártó, a GROHE, a FERRO, a Hansgrohe, a Strohm Mofém, a Teka és a Deante termékeit hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Hóhatár, műalkotás, kivitelezés, lefolyó, mosdó

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  190

A hóhatár fölött van? Kár lenne ezt kicserélni, kidolgozott műalkotás, elgondolásból jeles, majdnem jó, sörnyitó bármiből lehet, ez lenyűgöző, a gumiszerviz mosdójában. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Óvatos bizalmatlanság

Nagyon megosztja a gépész vállalkozásokat a pályázatokkal érintett munkavégzés

Erdősi Csaba |  44

Legutóbbi szavazásunkkor arra kértük online kiadásunk olvasóit, hogy az államilag lebonyolított, valamilyen pályázati forrással érintett beruházásokban való részvételi szándékukról valljanak. A feleletválasztós űrlap kitöltése meglehetősen keserű képet mutat. A válaszadóknak csupán a húsz százaléka mondta azt, hogy kivitelezőként eddig is profitált az ilyen munkákból, és a jövőben is vállal ilyen megbízásokat.

Vissza a hőskorba!

Kazán gázégők kezdetleges biztosítóberendezése

Móczár Gábor |  48

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban most egy olyan berendezésről lesz szó, amely talán a kevésbé látványos kiállítási darabok közé tartozik. Meghonosodása, használatba vétele ugyanakkor elengedhetetlenül fontos volt, tudniillik biztonságosabbá tette az akkor még meglehetősen egyszerű szerkezetű üzemi kazánok működtetését.

Bécs a távfűtéssel zöldít

Az osztrák fővárosban a geotermiára és a hőszivattyú-technológiára is erőteljesen támaszkodnak

Erdősi Csaba |  133

Több mint tíz kilométernyi új vezetékkel és tízezer új lakással bővült tavaly Bécs távfűtési hálózata. Ezzel nyugati szomszédunkban talán arra is követendő példát mutatnak, hogyan lehet megoldani a városi épületek gázfüggőségének csökkentését és a károsanyag-kibocsátás mérséklését.

Kétszáz éves a hőszivattyúzás elméleti háttere

Erdősi Csaba |  39
1

A hőszivattyút sokan a jelenkor találmányának tartják, de ez nem is állhatna távolabb a valóságtól. Az első, méghozzá ipari célokra használt hőszivattyút egy osztrák sófeldolgozó üzemben állították munkába 1856-ban. A szerkezettel sót nyertek ki sóoldatból, a víz elpárologtatásával. A berendezés feltalálója, Peter von Rittinger nevét ma egy olyan díj viseli, amely a legrangosabb a hőszivattyús szakmában. Rittinger találmánya nem születhetett volna meg egy olyan fizikus munkája nélkül, akinek a neve minden hőszivattyús szakember előtt ismert kell legyen.

ROTH, Vogel&Noot, Wavin, BOKI, Wilo, Dunagáz, Focikupa

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  56

Új, műanyag pufferés HMV-tartály a ROTH-tól, hőszivattyúra tervezett radiátor a Vogel&Noot-tól, Wavin Ventiza központi hővisszanyerős vezérelt gépi szellőztetőrendszerek, Aura Electric, elindult a Wilo-Select 5, lezajlott a harmincadik Dunagáz konferencia, a Wavin bezárja a Zsámbékon található gyártóüzemét, hamarosan itt a II. Épületgépész Focikupa

Merre megy tovább az európai hőszivattyúpiac?

Erdősi Csaba |  92

Jelentősen visszaesett a hőszivattyúk értékesítése az Európai Unióban az idei év első negyedévében. Németországban, amely nemrég közölt friss statisztika adatokat e tárgykörben, 52 százalékos a visszaesés annak ellenére is, hogy az új épületekben döntő többségükben hőszivattyús fűtés és hűtési rendszert építenek ki. A tagállamok egy jelentős része az Európai Bizottságtól várja a megoldást.

Háztartási, egyhelyiséges hővisszanyerő szellőztetők

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  62

Táblázatunkban hét gyártó, a Blauberg, a FALCON, a Helios, a Vaillant, a getAir, a Stiebel Eltron és a Zehnder rendszereit hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Ventilátorok rendszeres és szakszerű karbantartásának fontossága

Kovács István |  78
2 5 (1)

A jól működő szellőzőrendszer fenntartása kulcsfontosságú a beltéri levegő minőségének, az energiahatékonyságnak, valamint az épületben lakók általános egészségének és kényelmének biztosításához. A megfelelő szellőzés eltávolítja a szennyeződéseket, a szagokat és a felesleges nedvességet a beltéri környezetből és bejuttatja a frisslevegőt. A rendszeres karbantartás elengedhetetlen a szellőzőrendszerek megfelelő működéséhez, valamint késlelteti az egyes gépelemek elhasználódását.