Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnika

Két cső, három cső, négy cső

Egyidejű hűtés, fűtés és hővisszanyerés az épületkomfort területén

2020/11. lapszám | támogatott cikk |  590 |

Két cső, három cső, négy cső

Víz közvetítőközeget használó hűtési és fűtési rendszerek esetén rendszeres tervezői és beruházói dilemma, hogy két vagy négycsöves rendszer kerüljön betervezésre, beépítésre.

A modern épületek széles skálán mozgó funkciói, például az IT eszközök számának növekedése, az ebből adódó belső hőterhelések változékonysága egyre inkább napi igénnyé emeli azt az opciót, hogy az épület különböző helyiségeit – akár egyidőben is – hűtési és fűtési energiával is el lehessen látni. Az energetikai szemléletek változása és a hőszivattyús megoldások jelentős térnyerése az elmúlt évtized egyértelmű trendje. Középületek esetében ennek a trendnek a gyakorlati megvalósítása jelentős számban VRF rendszerek telepítését eredményezte, eredményezi. Ezek a változások azonban nem szüntették meg az egyszerre történő hűtés és fűtés igényét.

A VRF rendszerek fejlesztői frappáns megoldással válaszoltak a kihívásra, és az egyidejű hűtés és fűtés lehetőségének megteremtése mellett még egy előnyt kiaknáztak. Az egy időben hűteni és fűteni képes VRF rendszerek ugyanis azt a hővisszanyerési funkciót is megvalósítják, hogy a hűtendő terekből elvont hőenergiát nem a környezetnek adják le, hanem a fűtendő terek energiaszükségletét biztosítják belőle. Ennek energetikai előnyei nem igényelnek sok szót. A műszaki megoldás a VRF rendszerek esetében három párhuzamosan futó cső kiépítésével valósítható meg. Így lett a fan-coil rendszereknél megszokott két cső vagy négy cső szinonimája a VRF rendszereknél a két cső vagy három cső kérdés.

De van-e tovább? A Mitshubishi Electric VRF rendszere hozta el azt az áttörést, amely újra átírta a szakzsargont. Mitsubishi R2 = egyidejű hűtés, fűtés és hővisszanyerés két csöves fűtő/hűtő közeg hálózattal.

Hogy lehetséges ez? A Mitsubishi CITY MULTI R2 rendszer titka a BC vezérlőben rejlik. A BC vezérlő tartalmaz egy folyadék/gáz szeparátort. Ez lehetővé teszi, hogy a kültéri egység egy olyan kétfázisú keveréket állítson elő, mellyel ugyanazon a csövön keresztül forró gázt továbbít a fűtéshez és folyadékot a hűtéshez. (Más gyártók a háromcsöves rendszereknél mindegyik fázishoz külön csövet használnak.) Amikor a keverék eléri a BC szabályozót, az ezt kettéválasztja, és a megfelelő fázist továbbítja az egyes beltéri egységekhez az egyedi fűtési vagy hűtési igényeknek megfelelően.

A Mitsubishi CITY MULTI R2 alkalmazása – az épület geometriájától függően – drámai mértékben csökkentheti a beépített csőmennyiség és a szükséges csőcsatlakozások számát.

Részletes információk a Mitsubishi Electric magyarországi disztribútoránál:
M-Klíma Magyarország Kft.
1116 Budapest, Temesvár utca 20. „A” Ép. 204.
www.mklima.hu

Klíma