Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hírek

Arco, testo, Aereco, Rothenberger, CO-vészjelzők

Novemberi hírek

2020/11. lapszám | VGF&HKL online |  562 |

Arco, testo, Aereco, Rothenberger, CO-vészjelzők

Polimer siklócsapágyas visszacsapó az Arco-tól, megérkezett a testo 115i, vízre szállt az Aereco, két műanyag csővágó olló előnyei egyben a Rothenbergertől, frissült a katasztrófavédelem listája a szén-monoxid-érzékelőkről.

Polimer siklócsapágyas visszacsapó az ARCO-tól

Az ARCO spanyol szerelvénygyártó családi vállalat piacra dobta a „STOP” visszacsapószelep-kínálatának új tagját. Az ARCO polimer siklócsapágyakkal ellátott fémtányéros visszacsapó szelepcsalád ½”-tól 2”-ig BB kivitelben megtalálható a magyar piacon is. A termék azért forradalmasítja a visszacsapók piacát, mert a dugattyú tengelye dupla polimer csúszócsapágyakkal van ellátva, ezáltal nem keletkezik zavaró csörgő zaj a működés során. Más hasonló felépítésű termékekhez képest lágyabb inox zárórugót kapott, ami az energiahatékonyság szempontjából is előnyös.

A termék mérete és felépítése kompakt, ezáltal még sokoldalúbban felhasználható. Hidroforos, ivóvizes és fűtési rendszerekhez egyaránt alkalmas max. 10 barig, és 100 °C-ig terhelhetően tartós üzemben. Kitűnően alkalmazható glikolos rendszerekben, így hőszivattyús rendszerekbe is beépíthető. Az 1” BB kivitelű szelep maximális átmérője csupán 47,5 mm, ezáltal beépíthető lábszelepként is köpenycsőben.

Megérkezett a testo 115i

Légkondicionáló és hűtőrendszerek karbantartásához, valamint az előremenő, és visszatérő hőmérséklet méréséhez tökéletes választás. A műszer –40 ... +150 °C méréstartományban képest mérni és Bluetooth® kapcsolaton keresztül továbbítja a mért értékeket az applikációba, ahonnan azok kényelmesen kiolvashatók akár grafikonon vagy táblázatban megjelenítve is.

A mért adatokból mérési jegyzőkönyv készíthető, amely közvetlenül továbbítható e-mailben PDF vagy Excel táblázat (CSV) formájában. Ezzel nem csak időt takarít meg, hanem a munkafolyamatok hatékonyságát is növelheti. Az exportált jegyzőkönyveknél megannyi információt megadhat a mérési helyszínnel vagy a megrendelővel kapcsolatosan. A dokumentációhoz a szöveges értékelésen túl akár az okos telefonjával/tabletjével készített fotót is csatolhat. Ezen felül a testo 115i a precíz NTC érzékelője révén pontosabb, a testo Smart Probes applikációnak köszönhetően pedig praktikusabb is mint a legtöbb csipeszes csőhőmérsékletmérő. A 6…35 mm közötti csövek mérésére ideális választás, továbbá a továbbfejlesztett változat már akár 100m-es hatótávolsággal és akár 150 óra elem élettartammal is bírhat.

Vízre szállt az Aereco!

Az Aereco Légtechnika Kft. 2020. október 2-án a balatonkenesei Marina Port kikötőben rendezte meg az Első Aereco Épületgépész Vitorláskupát. A rendkívül jó időben zajló eseményen közel 100 épületgépész vett részt, és az előre meghirdetett helyek gyorsan megteltek. Az Aereco és Litkey Farkas, vitorlázó világbajnok által szervezett verseny különlegessége volt egyrészt, hogy az indulók nem saját hajójukon, hanem a szervezők által kormányossal együtt biztosított Nautic 311 és 330 típusú hajókkal indulhattak, másrészt a csapatok összetétele sorsolás útján dőlt el.

A kissé szélcsendes idő ellenére, a verseny nagyon jó hangulatban telt a Balaton partján, így maradt idő a személyes kapcsolatok ápolására, új információk megismerésére is. A verseny a kijelölt pályán két előfutamból, illetve egy érem futamból állt. Napközben parti játékok gazdagították a programot. A szoros versenyben a Geoconcept csapata került ki győztesen. Remek hangulat, kellemes beszélgetések és izgalmas futamokon vagyunk túl. Ezúton is szeretnénk gratulálni a győzteseknek, a dobogósoknak és minden résztvevőnek! Reméljük, jövőre újra találkozunk!

ROTHENBERGER: két műanyag csővágó olló előnyei egyben

A ROTHENBERGER ROCUT 42 Twin Cut a csöveket közvetlen vagy racsnis vágással vágja el. Automatikusan vált a funkciók között a fogantyú rövid felengedésével. A kés PTFE bevonata csökkenti a súrlódást, így a ROCUT 42 Twin Cut még többrétegű csöveket is könnyen elvágja. Az új PVC csővágó használata időt takarít meg, mert a racsnis vágást csak szükség esetén kell alkalmazni – olyankor viszont az olló automatikusan átvált.

A V-alakú penge a cső csupán egy pontjára gyakorol nyomást, így jobb vágási eredményt tesz lehetővé, elkerülve a deformálódást. A PTFE bevonat csökkenti a cső és a kés közti súrlódást, így a vágáshoz szükséges erőráfordítás mértékét is. Az ollót a szimmetrikus visszaállító karral lehet kinyitni. Apró, de fontos előny: a balkezeseknek sem kell fogást váltaniuk, ők is egy mozdulattal nyithatják az ollót, behelyezhetik és vághatják a kívánt méretre a csövet a közvetlen vágás vagy a racsni funkcióval.

Szén-monoxid-érzékelők: frissült a katasztrófavédelem listája

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság évek óta vezet egy listát a honlapján a megfelelő és a nem megfelelő szénmonoxid-érzékelőkről. Ezeket az adatbázisokat rendszeresen frissítik is az időközben napvilágot látott információk, tapasztalatok alapján. Legutóbb szeptember 19-én frissítettek. A megfelelőnek minősülő készülékek listájára több új termék is felkerült, egy korábban jónak minősített berendezés ugyanakkor lecsúszott a nem megfelelő kategóriába. A megbízhatóan működő berendezések felsorolása huszonkilenc, a nem megfelelőké harminckét eszközt tartalmaz. Az adatbázis elérhető a katasztrofavedelem.hu oldalon.

Lapunk hasábjain, évekkel ezelőtt mi hívtuk fel először a figyelmet a kereskedelemben kapható CO-vészjelzők nagy részének megbízhatatlanságára. Az akkor forgalomban lévő készülékeket bevizsgáltattuk, és kiderült; 10-ből 9 CO-vészjelző rossz. Az eredmények sokkolták a közvéleményt, ennek hatására érezhetően tisztult a kínálat. Nagy visszhangot kiváltott cikkeink hatására évről évre felülvizsgálják a készülékkínálatot. Erre nagy szükség is van, hiszen minden évben többtucatnyi CO-mérgezés történik Magyarországon, nem egy közülük tragikus kimenetelű.

AerecoARCOCO-érzékelőRothenbergerTesto


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem

Kapcsolódó