Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2019. október

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Elektromos fűtés split klímával

Megéri?

Lantos Tivadar |  1668
4 4 (3)

Az elektromos fűtések egyik speciális csoportját tárgyaljuk, a split klímákat, ugyanis ezek a készülékek nem közvetlenül hasznosítják az elektromos áramot fűtési célra. Mivel azonban a klímákat működtető és a kalorikus körfolyamatot fenntartó kompresszor áramot fogyaszt, így a split klímák elektromos fűtésként kezelendők.

Ötrétegű rendszerek csőkötései

Szerelési hibák a gyakorlatból 2.

Kaszab Gergely |  9500
4 5 (3)

Cikksorozatunkban arra igyekszünk útmutatót kínálni, hogyan kerülhetik el a szerelők a leggyakoribb hibákat a kivitelezés során. Ezúttal az ötrétegű rendszerek csőkötéseinek legjellemzőbb hibáit vesszük sorra, és teszünk javaslatot a helyes kivitelezésre. Mottónk: Más kárán tanul az okos!

Bizonytalanság a szakképzési rendszer átalakítása körül

Erdősi Csaba Illés József |  1034
3 5 (2)

Nagy a bizonytalanság a szakmai szervezetek, az oktatási intézmények, illetve a tanfolyamszervezők körében azzal kapcsolatban, hogy jövőre miként alakul át az Országos képzési jegyzékhez (OKJ) kapcsolódó oktatási rendszer. Sokan attól tartanak, hogy a mostaninál hosszabb lesz a képzési idő a nappali tagozatokon és a felnőttoktatásban egyaránt, és ezért a mostaninál is több időbe és pénzbe kerül majd egy-egy szakma részleges vagy teljes elsajátítása.

Magyar sikerek a WorldSkills Kazan 2019-en

A szakmák olimpiáján részt vevő fiatalok példaképül szolgálhatnak a szakképzésben részt vevő diákoknak

Erdősi Csaba |  833

Egy aranyéremmel és számos kiválósági éremmel tértek haza a fiatal magyar szakemberek a szakmák olimpiájáról, vagyis az Oroszországban rendezett WolrdSkills Kazan 2019 versenyről. A kiugró eredmények, az egész verseny tematikája pozitív hatással lehet a hazai szakképzésre, természetesen a víz-, gáz és fűtésszerelők képzésére is. Ehhez persze az ágazati cégek aktív közreműködésére is szükség van.

Lángőrzés, lángtartás gázkészülékeknél

Lantos Tivadar |  8794
5 4.33 (3)

A gázkészülékek ma már kivétel nélkül égésbiztosítóval ellátva készülnek. Az égésbiztosítónak az a feladata, hogy láng elalvása esetén elzárja a beáramló gáz útját, megakadályozva ezzel az elégetlen gáz égéstérbe jutását. A meghibásodás az egyes típusok esetén könnyen észrevehető és orvosolható.

Kortárs műalkotás és petpalackos kondenzvíz-elvezetés

VGF&HKL online |  2985
1

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.

Ólom nyomócső

A vízellátás kezdete

Sircz János |  9038

Kellően szilárd, jól alakítható és könnyen csatlakoztatható – ez az ólomcső. Ezt az anyagot hosszú időn át szinte kizárólagosan használták vízvezetékekhez. Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal az ólomcsővel és forrasztási technikáival foglalkozunk.

Túl sok kötöttség, túl sok önerő?

Nem tekinthetünk sikertörténetként az idei konvektorcsere pályázatra

Erdősi Csaba |  1107

Májusban nyílt meg és augusztus harmincadikán zárult az Otthon melege program meglévő konvektorok cseréjére kiírt alprogramja. Tekintettel arra, hogy a korábbi években pillanatok alatt lekötötték a pályázók a teljes támogatási keretet, számos kérdés vetődik fel annak kapcsán, hogy ebben az évben miért maradt el a szokásos roham.

Eső után köpönyeg

Eladás után jöttek elő az épület problémái

Lantos Tivadar |  7838
1 4 (1)

Számtalan esetben fordul az elő, hogy egy családi ház, lakás valódi problémái a beköltözés után hosszú hónapokkal, évekkel látnak csak napvilágot. A szigetelést nem lehet megbontani, a beázásokat is le lehet vakolni, festeni. Sokszor még a hozzáértőket is megtéveszti a külcsín. Követelhet ilyenkor kártérítést az új lakó? Nézzünk át egy konkrét bírósági esetet az épületgépész igazságügyi szakértő szemüvegén keresztül.

Mennyezetfűtés az épületszerkezetben és azon kívül

Támogatott cikk |  3458
2 4.5 (2)

Az épületek vízellátásában és fűtésében a csővezetékrendszerek alkalmazása hosszú utat járt be az agyag- és fémcsöveken keresztül napjainkig. A fűtési célra is alkalmas, hajlékony műanyag csőrendszerek megjelenésével egyrészt könnyebbé és gyorsabbá váltak a hagyományos víz- és fűtésszerelési munkák, másrészt lehetőség nyílt új, főleg fűtési célú megoldások bevezetésére.

Saválló menetes csőrendszerek az épületgépészetben

Dávid Sándor |  844
1 5 (1)

Az utóbbi időben az egészséges ivóvízellátás biztosítása érdekében a korábbi műszaki és gazdasági szempontokat szigorú higiéniai előírások is kiegészítik. Így jutottunk el mára az ólom-, horganyzott, műanyag-, és rézcsöveken keresztül a jelenleg Európában egyre nagyobb tért hódító rozsdamentes acélcsövekig.

Kismegszakító és FI relé

Amivel a gépész is találkozik

Lantos Tivadar |  4844
2 5 (1)

Ez elektromos eszköz, ezzel nekem nincs dolgom, mondja a gépész. Pedig van! Vagy legalábbis illik ismerni a működését, és hogy miért van rá szükség. A zárlat- és túlterhelés-védelem egyik legjobb és legelterjedtebb eszköze a kisfeszültségű hálózaton a kismegszakító. Életvédelem és érintésvédelem tekintetében pedig a FI relé.

Szénacél csőrendszerek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  7416

Táblázatunkban a Geberit, a KAN, a Pipelife, a Raccorderie és a Viega egy-egy termékét hasonlítjuk össze a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Dekarbonzáció

A hőszivattyú lehet a kulcs?

Hordermarszki Zsolt Szalai Gabriella |  8175

Elindult a visszaszámlálás a közel nulla épületenergetikai szabályok általános érvénybe lépése előtt. A kép ugyan tisztul, de ahogy közeledünk a „D-naphoz”, újabb és újabb szempontok látnak napvilágot. Ilyen az is, hogy a hőszivattyú-technológia jelentősen megkönnyítheti és leegyszerűsítheti az átállást egy szén-dioxid-mentes európai épületállomány 2050-es elérésére. A hőszivattyú ugyanis nemcsak egy környezetbarát fűtési–hűtési és háztartási melegvíz-előállításra alkalmas gépészeti megoldás, de egyben az új épületek megújulóenergia-részarányára vonatkozó energetikai elvárást is teljesíti.

Süllyesztett fürdőszobai rendszerek

Fenyvesi Tamás |  7347
1 5 (1)

Elegáns megoldás, ha egy fürdőszobában olyan fal alatti rendszer van kiépítve, amely lehetővé teszi, hogy csak a kezelőelemek legyenek láthatóak. Ezeknek a megoldásoknak az előnye, hogy kevesebb a tisztítandó felület, nagyobb a hely a felhasználónak, továbbá vandálbiztos megoldást jelentenek. Egy ilyen rendszer kiépítése előre megtervezett csőrendszerrel és könnyen szerelhető, magas minőségű, zárt egységgel lehetséges, amely magába foglalja a csaptelepházat is.

A sárga villogó használata

Halmos Attila |  10 936
11 4.88 (8)

Egyre több szolgáltató cég szervizese használ megkülönböztető jelzést, sárga villogót az autóján. Ezt a jogszabályok szerint a víz-, gáz és fűtésszerelők is megtehetik, de csak bizonyos feltételek mellett. Először is engedélyt kell kérniük a megkülönböztető jelzés használatára, és az autójuknak is meg kell felelnie bizonyos követelményeknek.

Zöldtetőkkel vehetjük fel a harcot a globális felmelegedéssel?

Esztétikum és funkcionalitás

Kassai Eszter |  830

Magyarországon nagyjából három évtizede vannak jelen a zöldtetők, melyek kezdettől fogva nagy népszerűségnek örvendenek. Nem csoda, hiszen olyan kivitelezőcégek találhatók hazánkban, amelyek európai viszonylatban nézve is kiemelkedő minőségű munkát végeznek Az igény is folyamatosan nő irántuk, hiszen az építtetők számára is számos előnnyel jár telepítésük.

Hűtőközegek osztályozása

Lantos Tivadar |  8218

A hűtőközegek osztályozását az MSZ EN 378-1:2002 szabvány rögzíti. Ebben meghatározzák a biztonsági besorolást, a mérgező hatás szerinti csoportosítást, és egyéb paramétereket is rögzítenek. Nézzük át melyek is ezek.

Fűtőpatron a hőszivattyúban

Lantos Tivadar |  8774
2 5 (2)

Számos kérdést vetnek fel a hőszivattyúkba beépített fűtőpatronok. Hogyan számolják a gépek COP-, SCOP-értékét, alacsony külső hőmérsékleten a teljesítményét? Kaphat-e kedvezményes tarifát az ilyen gép az áramszolgáltatótól, vagy külön mérőórára kell csatlakoztatni a fűtőpatronokat?

Ez nem sci-fi!

Levegő-víz hőszivattyú –30 °C külső hőmérsékletig

Támogatott cikk |  1115

Új hőszivattyú és folyadékhűtő család a Polartól EVI technológiával. A Polar márka népszerű hőszivattyús és hővisszanyerős moduláris folyadékhűtő családja új, innovatív sorozattal jelentkezik.

Háztartási páramentesítő készülékek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  7416

Öt készülék, az Ariston, a Midea, a Dantherm és a Trotec készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A klímaszerelő szerszámosládája

Lantos Tivadar |  7615
2 5 (1)

A jó szerszám elengedhetetlen feltétele a színvonalas munkavégzésnek. Egy magát valamire tartó szerelőnek éppen ezért folyamatos befektetést jelent a kellő szerszámozottság, mert ezzel időt és pénzt takarít meg. Van néhány alapvető felszerelés, ami nélkül nem szabad elindulni klímát szerelni. Következő cikkünkben ezeket az eszközöket szeretnénk bemutatni.

Scroll kompresszorok

Csizmazia Gábor |  8109
1 5 (1)

Nagyobb területű hűtendő épületek, például hipermarketek klimatizálásához ideális megoldás a scroll kompresszorok használata. A nagyobb teljesítményű folyadékhűtő berendezésekben is egyre gyakran használnak scrollokat, sőt némelyik berendezésbe 8-12 db-ot is beépítenek, ezzel tudják biztosítani a berendezések flexibilitását.

Méretezési segédlet, tökéletes üveg, pályázat, díj

Októberi hírek

Támogatott cikk |  1472
1 5 (1)

Új polimer osztó-gyűjtő a REHAU-tól, Kistarcsán építkezik a RAVAK, méretezési segédlet a KE Kelit-től, nanotechnológiás üvegfelület-kezelő a ROLTECHNIK-től, beépített WC-tartályok a TECE-től, újdonságok a Vaillant-tól, pályázat épületgépész tervezőknek az OMÉN-en, Zellerin Mátyás-díj épületgépész kivitelezőknek.

Legjobb

A legjobb épületgépészek előfizetőink. Előfizetőink a legjobb épületgépészek!

Szilágyi László |  7205

A VGF&HKL előfizetői bázisa méltán viseli a legnagyobb és leghatékonyabb szakmai közösség címét, hiszen olyan létszámban tömörít szakembereket, hogy az már önmagában is meghatározója a szakmának.