Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hírek

Méretezési segédlet, tökéletes üveg, pályázat, díj

Októberi hírek

2019/10. lapszám | támogatott cikk |  767 |

Méretezési segédlet, tökéletes üveg, pályázat, díj

Új polimer osztó-gyűjtő a REHAU-tól, Kistarcsán építkezik a RAVAK, méretezési segédlet a KE Kelit-től, nanotechnológiás üvegfelület-kezelő a ROLTECHNIK-től, beépített WC-tartályok a TECE-től, újdonságok a Vaillant-tól, pályázat épületgépész tervezőknek az OMÉN-en, Zellerin Mátyás-díj épületgépész kivitelezőknek.

Kisebb helyigény, gyorsabb kivitelezés

Az új REHAU polimer osztó-gyűjtő (címkép) gyárilag előszerelt Connector „plug-in” csatlakozásnak köszönhetően a kivitelezés során akár 45% időmegtakarítás is elérhető. A cső szerszám nélkül csatlakoztatható az osztó-gyűjtőhöz. A kompakt felépítésű polimer osztó-gyűjtő tartalmazza a sarok- és egyenes bekötésre is alkalmas kettő darab főelzárót (előremenő és visszatérő), hőmérőket és az átfolyásmérőket is. A SPEED Connector 16 csatlakozás a RAUTHERM SPEED 16×1,5, a RAUTHERM SPEED K 16×1,5 csövek, a Connektor 17 a RAUTHERM S 17×2,0 cső csatlakoztatását biztosítja. A legnagyobb megengedett tartós üzemi nyomás 6 bar 60 °C mellett. A megengedett legnagyobb próbanyomás 10 bar 20 °C esetén. SPEED HKV P már rendelhető 2–12 fűtőkörig.

2,5 milliárdos beruházás a RAVAK-nál

A RAVAK magyarországi fennállásának 20. évfordulóján megkezdte fenntartható új cégközpontjának építését. 2019 áprilisa óta zajlanak a munkálatok Kistarcsán, egy 1,8 hektáros területen. Az indusztriál stílusban és teljesen automatizált, smart office megoldásokkal épülő cégközpontban modern raktárrendszer kerül kialakításra, amely teljesen egyedülálló a magyar építőipar piacán.

Az új telephelyen az 500 négyzetméteres bemutatóterem mellett helyet kapnak korszerű, interaktív képzési termek is, továbbá egy nagy méretű ügyfélparkolót is létesítenek. Az új központ tehát kiváló helyszínt biztosít a magánvásárlók, a lakberendezők és belsőépítészek, illetve minden építőipari szakember számára, legyen szó akár a kényelmes vásárlásról, akár a szakmai fejlődésről. A 2,5 milliárd forintos beruházás eredménye, a fürdőszoba-felszereléseket gyártó cég új telephelye várhatóan 2020 szeptemberében kerül átadásra. A bővítést a növekvő forgalom és a vállalat exporttervei indokolták.

KE Kelit új méretezési segédlet a honlapon

Az új KE Kelit méretezési segédlettel tökéletesen ellenőrizhetők számításaink, és gyors kalkulációra is remekül használható. A felhasznált csővezeték típusának és a víz térfogatáramának megadása után megtudhatjuk a különböző átmérőknek megfelelő méterenkénti súrlódási ellenállást és a víz áramlási sebességét. Egy másik lehetőség a szaniter berendezési tárgyak darabszámának megadásával a hideg- és melegvíz-vezetékek átmérőjének meghatározása akár ötrétegű, akár PP-R rendszerben. A hosszirányú hőtágulás kiegyenlítésére szolgáló lírák méretezését is egyszerűen kontrollálhatjuk néhány adat megadásával. A padlófűtés anyagkigyűjtésénél is segítségünkre van, csak a felület méretét és a csőfektetési távolságot kell rögzítenünk hozzá. A segédlet nem helyettesíti a mérnöki munkát, de ellenőrzésre, gyors kalkulációra tökéletesen alkalmas. Bővebb információ: www.kekelit.com

ROLSHIELD – Tökéletes üveg

A felületkezelés nélküli zuhanykabinok a vízzel, valamint a vízben található ásványokkal történő érintkezéskor káros hatásnak vannak kitéve. Ez nem fordulhat elő a ROLTECHNIK zuhanykabinokkal! Az egyedülálló, ROLSHIELD nanotechnológián alapuló felületkezelő réteg gondoskodik róla, hogy a zuhanykabin olyan legyen, mintha Ön épp akkor vásárolta volna. A védőfelület hosszan tartó hatást biztosít.

A ROLSHIELD víztaszító réteg ellenáll az UV-sugárzásnak, kiemelkedő vegyi és mechanikai ellenálló képességgel rendelkezik, valamint jól viseli a nagyobb hőhatások okozta kilengéseket. Zsiradék taszító összetételének köszönhetően kiváló a szennyeződések megtapadását akadályozó tulajdonságai. Az üvegfelületek tisztántartása így mindig egyszerű. A terméket németországi TÜV tanúsítóintézettel vizsgáltattuk be. Elhozzuk Önnek a biztonságot, felkínálunk Önnek egy csúcsterméket zuhanykabinja egyszerű ápolásához. Tisztítószereinkkel – ROLSHIELD Complete Care, ROLSHIELD Refresh Cleaner – könnyedén karbantarthatja és megújíthatja a ROLSHIELD felületet!

Idén is keresik a legjobb épületgépészeket

Az Országos Magyar Épületgépész Napok 2019 (OMÉN) alkalmából az Országos Magyar Épületgépész Napok Koordinációs Bizottsága – OMÉN-KB – nyilvános tervpályázatot hirdet épületgépész tervezők részére. Ebben az évben is elismeréseket vehetnek át a legjobb épületgépész tervezők az OMÉN rendezvényén. A pályázat témaköre az utóbbi öt évben megvalósult, illetve tervezett, műszaki innováció szempontjából kiemelkedő létesítmény épületgépészeti tervezése.

Pályázhat minden magyar állampolgár, aki a Magyar Mérnöki Kamaránál nyilvántartott épületgépész tervezői jogosultsággal rendelkezik. Az értékelhetőség feltétele a pályázó pályázatának bemutatása előadás formájában az „Országos Magyar Épületgépész Napok 2019” rendezvényén a Magyar Mérnöki Kamara 1117 Budapest, Szerémi út 4–6. sz. alatti székházában. A prezentáció minősége is értékelési szempont lesz. A pályázat a Magyar Mérnöki Kamara honlapján, a MMK Épületgépész Tagozat honlapján, a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség honlapján, a rendezvény önálló honlapján, valamint szakmai folyóiratokban és szakmai honlapokon kerül meghirdetésre. A pályázat benyújtásának határideje 2019. november 20., 24 h.

Innováció és minőség – made by TECE

A TECE egy 1959-ben alapított német családi vállalkozás, melyet a kezdetek óta olyan kérdések hajtanak előre, mint: lehet-e ezt jobban, gyorsabban, egyszerűbben, vonzóbban megcsinálni? Ezek a kérdések és a rájuk kapott válaszok mutatnak irányt rendszereink fejlesztésében, így a TECE beépített WC-tartályok kiemelkedő tulajdonságai az univerzalitás és a gazdaságosság.

Nincs kivétel, a TECE szanitermodulok bárhol, bármilyen esetben megoldást kínálnak: a nyomólapok rögzítése lehetséges a tartályon elöl vagy akár felül is, egy- vagy kétmennyiségű öblítési lehetőség áll rendelkezésre, illetve különböző beépítési magasságok rendelhetők száraz vagy hagyományos építésű falszerkezetek esetén is. További kiemelkedő tulajdonság, hogy nincs kompromisszumkényszer, a nyomólapok teljesen univerzálisak. A TECE nyomólapok összes modellje a TECE WC-tartályok teljes kínálatára illeszthető. A www.tece.com weboldalon található konfigurátor segítségével egyszerűen kiválaszthatja a fürdőszobája stílusának legjobban megfelelő modellt.

Őszi Vaillant termékújdonságok a magyar piacon

2019 utolsó negyedévében kettő, Magyarországon eddig még nem forgalmazott, azonban a Vaillant idei ISH standján már debütáló termékkör jelenik meg a hazai palettán. Ezek közül az egyik az aroSTOR melegvíz-hőszivattyú család (VWL B 270/5 és VWL BM 270/5), nemesacélból készült HMV-tárolóval, magyar nyelvű (háttérvilágított) menürendszerrel, integrált elektromos utánfűtéssel, valamint az opcionálisan rendelhető tartozékok kínálatával. A beépített hőcserélővel (BM-típus) ellátott verzió bármilyen, már meglévő fűtési hőtermelővel is kombinálható. A másik termékkör az electronicVED/8 átfolyó rendszerű, elektromos vízmelegítő család, pro és plus kivitelben, 18-21-24-27 kW-os névleges hőteljesítménnyel, elektronikus teljesítményszabályozással (a plus típusok esetén szöveges menürendszerrel és a fogyasztás kijelzésével). Mindkét terméktípusról bővebb információk a vonatkozó webes termékoldalak alatt érhetőek el.

Zellerin Mátyás-díj 2019

Pályázati felhívás épületgépész kivitelezőknek

A Zellerin Mátyás-díjat a Weishaupt Hőtechnika Kft., a Weishaupt-csoport tagja alapította a VGF&HKL szaklap kiadójával együttműködve. A Zellerin Mátyás-díj célja, hogy az épületgépészet terén végzett értékteremtő, innovatív munka elismerésével a díjazott, mint példakép kiemelésével példát nyújtson a szakma résztvevői számára. Egyben Zellerin Mátyás kimagasló munkásságának emléket állítson egy olyan magas színvonalú díjjal, mely az adott év kiemelkedő épületgépészeti munkáját és kivitelezőjét díjazza. A Zellerin Mátyás-díj magas szakmai nívójú elismerés, szakmai zsűri által értékelt vándordíj. Épületgépész kivitelezők nyerhetik el, gyakorlatias, elkészült, üzemeltett rendszereket értékel, márka- és szervezetfüggetlen (nincs semmilyen megkötés a pályázatban szereplő termékek gyártmányára vagy a pályázó szakmai tagságára vonatkozóan).

A díjra épületgépész kivitelezők, egyéni vállalkozók vagy gazdasági társaságok szakmai vezetői, képviselői pályázhatnak  a pályázati anyag közvetlen benyújtásával és jelentkezéssel vagy jelölés útján. A díjra csak komplex, már elkészült épületgépészeti (HMV, fűtés, hűtés, légtechnikai) kivitelezéssel, szereléssel. A pályázatban megnevezett ingatlan maximális alapterülete 1000 m². A komplett épületgépészeti rendszert legkésőbb 2018-ban üzembe kellett helyezni, és minimum 1 éves üzemeltetési időszaknak kellett eltelnie a pályázat benyújtásának napján. A pályázatban megjelölt munkát legkésőbb 2014-ben át kellett adni a megrendelő részére.

A pályázati dokumentáció elektronikusan elérhető a pályázati honlapon (vgf.hu/zellerin), a pályázatok word.doc vagy pdf formátumban beküldhetők e-mailen a zellerin@vgfszaklap.hu e-mail-címre, legkésőbb 2019. november 10-ig.

A Zellerin Mátyás-díj nyertese részére a szervezők – az elismerés és a díj átadásán túl – 1 millió Ft értékű reklámmegjelenést biztosítanak a szakmai vezető szakmédiumában, a VGF&HKL szaklapban és társmédiumaiban (részletek a pályázati kiírásban), illetve egy németországi szakmai kirándulásra hívják a díjat alapító Weishaupt-csoport központjába.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem