Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLMegújulók

Fűtőpatron a hőszivattyúban

2019/10. lapszám | Lantos Tivadar |  8764 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Fűtőpatron a hőszivattyúban

Számos kérdést vetnek fel a hőszivattyúkba beépített fűtőpatronok. Hogyan számolják a gépek COP-, SCOP-értékét, alacsony külső hőmérsékleten a teljesítményét? Kaphat-e kedvezményes tarifát az ilyen gép az áramszolgáltatótól, vagy külön mérőórára kell csatlakoztatni a fűtőpatronokat?

Sok hőszivattyúban gyárilag beépített fűtőpatronokat használnak annak érdekében, hogy alacsony külső hőmérsékletnél is megbízhatóan működjön a készülék. Például egy átlagos, 16 kW-os hőszivattyúban két darab, egyenként 3 kW-os, gyárilag beépített fűtőpatron dolgozik. A hőszivattyú a gyári adatoknak megfelelően +7 °C külső hőmérséklet esetén száraz levegőben 35 °C-os előremenővel tud fűteni 16 kW teljesítményen. Ha a hőmérséklet –15 °C-ra csökken, nem száraz levegőben, nagyobb előremenő hőmérséklet esetén már csak 10 kW-os teljesítménnyel képes fűteni. Hogy a drasztikus teljesítményesést elkerüljék, –2 °C alatt automatikusan bekapcsolnak a fűtőpatronok. Ennek megfelelően a készülék COP-je megközelíti az 1 értéket, és sokkal drágábban tud az eszköz fűteni, mint alapesetben. Sőt, ez már szinte nem is számít megújulóenergia-felhasználásnak a hőszivattyú üzemeltetésekor. Ezért fontos, hogy a szakma szereplői, az áramszolgáltató éppúgy, mint az épületgépész, tisztában legyen az alapvető fogalmakkal.

A cikk még 13 130 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

HőszivattyúMegújulók