Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mennyezetfűtés az épületszerkezetben és azon kívül

2019/10. lapszám | támogatott cikk |  3424 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Mennyezetfűtés az épületszerkezetben és azon kívül

Az épületek vízellátásában és fűtésében a csővezetékrendszerek alkalmazása hosszú utat járt be az agyag- és fémcsöveken keresztül napjainkig. A fűtési célra is alkalmas, hajlékony műanyag csőrendszerek megjelenésével egyrészt könnyebbé és gyorsabbá váltak a hagyományos víz- és fűtésszerelési munkák, másrészt lehetőség nyílt új, főleg fűtési célú megoldások bevezetésére.

Erre az egyik legjobb példa a padlófűtés gyors elterjedése, melynek elvét és működőképességét már a rómaiak óta ismerjük, de csak a fent említett csövek megjelenésével vált széles körben alkalmazott technikává. Most a fejlődés azon szakaszát éljük, amikor a műanyag csőrendszerek és a rögzítési rendszerek is odáig fejlődtek, hogy – a padló mellett – fűtőfelületként előbb birtokba vehettük a falakat, majd rögtön utána a mennyezetet is. Lehetővé vált, hogy ugyanazzal a felülettel télen fűtsünk, nyáron hűtsünk. Hőtermelő oldalon megjelentek és széles körben elérhetővé váltak azok a berendezések (hőszivattyúk), amik egyszerre mindkét szükségletet képesek kiszolgálni.

Nyáron a hűtés igényének általánossá válásával és a tény elfogadásával, hogy a mennyezet igen is alkalmas mindkét feladatnak (fűtés és hűtés) megfelelni, a fal és a mennyezet közül az utóbbi vált a leggyakrabban választott megoldássá.

A Pipelife RADOPRESS WATT felületfűtési kínálatában szerepelnek falra és mennyezetre egyaránt szerelhető rendszerek (vakolatos és gipszkarton fűtő-hűtő paneles) és kifejezetten csak mennyezeti alkalmazások is, mint amilyen a monolit betonfödém fűtő-hűtő rendszer (SLAB-16) és az álmennyezeti fém fűtő-hűtő panel (CDP-400).

A SLAB-16 esetében a födém homogén betonrétege jól használható fűtési célra, a sík, nagy kiterjedésű zsaluzaton könnyebb a munka (nem kell fárasztó módon fej fölött szerelni) és gyorsabb a szerelés, mert nem kell létrát, állványt használni, valamint a fűtőkörök előre gyártott elemekből épülnek meg. A födém alsó rétegét használva rugalmasan szabályozható mennyezetfűtést kapunk. (A csövek 10 mm-re futnak az alsó síktól.)

 

SLAB-16 födém fűtő-hűtő rendszer

A Pipelife másik nagy teljesítményű megoldása a CDP-400 álmennyezeti fűtő-hűtő panel, melynek fő eleme az Ω profilú hornyokkal ellátott 336 mm szélességű hőelosztó lemez. A CDP-400 fűtő-hűtő paneleket szinte bármely épületben lehet alkalmazni, ahol a rendelkezésre álló hely lehetővé teszi az álmennyezet kiépítését.

A rendszer kialakításának köszönhetően rugalmasan illeszkedik az épület formájához vagy a belső építészeti elképzelésekhez, legyen akár családi ház, társasház, irodaház vagy más középület. Felhajtott oldalsó éleinek köszönhetően a lemez a vele érintkező CD profilt is átmelegíti/lehűti, a profilt is valamennyire aktív felületté teszi, így egyenletesebb lesz az álmennyezet felületi hőmérséklete. A 16 elérhető panelhossz tagolt álmennyezet esetén is jól variálható, és jó felületi kihasználást tesz lehetővé.

Címkép: CDP-400 álmennyezeti fűtő-hűtő rendszer.

FelületfűtésPipelife