Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

GázellátásSzakmakörnyezet

A metán és a légkörvédelem

2020/4. lapszám | Szilágyi Zsombor |  1238 |

A metán és a légkörvédelem

A klímaváltozás ma már minden embert érint. A hőmérséklet emelkedésért első sorban a levegőbe kerülő széndioxidot tekintjük felelősnek. A metán a levegőben húszszor veszélyesebb légkör szennyező anyag, mint a széndioxid. Szerencsére, ma a légkör metán tartalma még nem éri el a kritikus szintet, mégis talán még nem késő riadót fújni a metánszennyezés visszaszorítására.

A metán színtelen, szagtalan gáz, a hagyományos képlete CH4. Szén és hidrogén atomok alkotják, rendkívül stabil vegyület kb. 700 oC hőmérséklet alatt. A levegővel alkotott keveréke a környezetünkben 5…15 tf % közötti tartományban robbanóképes, magasabb metán tartalom esetén éghető. A levegőnél könnyebb, a légkörbe jutva felfelé áramlik. A légkörbe jutó metán csapdába fogja a hőt, visszatartja a Földről kisugárzó hőt. A mindennapi életünk fontos szereplője, ha nem is tudatosul ez bennünk. A metán a földgáz legfontosabb alkotója.

A cikk még 11 704 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

LevegőszennyezésLNGMetán