Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Megújulók

Visszatérnek a napkollektorok?

2020/4. lapszám | Erdősi Csaba |  8279 |

Visszatérnek a napkollektorok?

Tavaly november vége óta az épületek passzív besugárzása, vagyis a napenergia közvetlen felhasználása – megfelelő tájolással, jól méretezett üvegfelületekkel és egyéb eszközökkel – már nem számítható be az elvárt megújulóenergia-részarányba. Márpedig jövő január elsejétől ez utóbbinak miden új építésű épület esetén minimum 25 százalékosnak kell lennie. Ez komoly fejtörés elé állíthatja a tervezőket, és utat nyithat a napkollektorok reneszánszának.

A napkollektorok piaca évek óta halott, alig-alig értékesítenek ilyen berendezést a gyártók. Ennek okairól korábban már többször írtunk, úgyhogy most csak röviden tennénk. A technológia visszaszorulásának oka elsősorban az, hogy a napkollektoros rendszerek instabilak, gyakran működnek eltérően az optimálistól. A napkollektorral megtermelt hőenergia legnagyobb mennyiségben akkor áll rendelkezésre, amikor arra a legkevésbé van szükség, vagyis nyáron, napközben. Amikor a tervezők méretezik a rendszert, gyakran nem veszik figyelembe, vagy nem tudják figyelembe venni a júliusi-augusztusi szabadságok szezonját, ennek következménye pedig a túlhevülés miatt elsavasodott rendszer lesz. Emellett negatívan hat a vásárlási kedvre az is, hogy napkollektoros rendszerekre évek óta nem érhető el állami támogatás, ellenben a napelemes áramtermelést komoly ösztönzők – kötelező átvétel, kamatmenetes hitelek – segítik. Néhány gyártó ugyanakkor mégis arra számít, hogy eljöhet még a napkollektorok reneszánsza. De vajon mire alapozzák ezt a várakozásukat?

A cikk még 3 500 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

NapenergiaNapkollektor