Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hírek

Trane, Testo, E.ON, Uponor, Lennox, Ravak, Vaillant, Aereco

Áprilisi hírek

2020/4. lapszám | VGF&HKL online |  311 |

Trane, Testo, E.ON, Uponor, Lennox, Ravak, Vaillant, Aereco

Folyadékhűtők a Trane-től, megújult Testo-család, új Uponor labor, innováció a Lennox-tól, újdonságok a Ravaktól, Vaillant katalógus, húszéves az Aereco.

Új folyadékhűtők

A Trane Sintesis™ Prime sorozat megbízható hőmérsékletszabályozást tesz lehetővé a legkomplikáltabb alkalmazások esetében is. A berendezés kiemelkedően magas hatásfokának köszönhetően az üzemelési költségeket és környezetterhelést is minimálisra csökkentheti. Felhasználóbarát kialakítása, precíz vezérlése biztosítja, hogy napról napra, évről évre a legjobbat hozhassa ki rendszeréből.

Az RTAF XSE és XSS berendezések hatásfoka már részterhelésen is tovább nőtt két technológiai fejlesztésünknek köszönhetően. A legújabb Trane csavarkompresszorok, valamint a változtatható térfogat hányados (Variable Vi) segítségével a berendezés mindenkor a legoptimálisabb nyomásarányokkal működhet, ami rendkívüli hatékonysági értékek elérését teszi lehetővé (SEER akár ~6,41). A kompresszorok állandó mágneses motorokkal felszereltek. Ezek szintén jótékonyan hatnak a hatásfokra részterhelésen, köszönhetően a kedvezőbb motorhatásfokoknak a kompresszor teljes terhelésgörbéje mentén.

Megújult a Testo Smart Probes család

A népszerű Testo Smart Probes termékcsalád egyes tagjai megújult funkciókkal segítik a munkát. A Testo 605i, a Testo 549i és a Testo 115i érzékelők már 100 méteres Bluetooth-hatótávval érhetők el. A Testo 605i és a Testo 549i ezen felül hajlítható, illetve hajlított érzékelőfejet kapott, így a nehezen hozzáférhető mérési pontokhoz is ideálisak.

A díjmentes Testo Smart Probes applikáció továbbra is képes akár egyszerre 6 érzékelőt képes kezelni, valamint a mérési feladattól függetlenül több egyforma érzékelő vezérlésére is képes. A különféle érzékelők az alkalmazási területekhez igazított költséghatékony szettekben is elérhetők.

Minden egy kézben

Az E.ON üzemelteti januártól a MOM Park komplex energetikai rendszerét. Az új megállapodásnak köszönhetően a bevásárló- és irodaközpont egy kézből kapja az áramot, a fűtést és a hűtést, de az épületegyüttes energetikai rendszerének üzemeltetését és karbantartását is az energiacég látja el. Az E.ON úgynevezett integrált energetikai megoldásának része, hogy a meglévő infrastruktúrát teljesen átvizsgálják és szükség esetén úgy alakítják át, hogy abban hangsúlyosan jelenjenek meg a fenntarthatósági szempontok. Az energetikai rendszer üzemeltetéséhez – távfelügyelet mellett – mindössze két emberre lesz szükség a jövőben.

Uponor: Új labor a pécsi egyetemen

Az idei Pollack Expo keretében adták át a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának új laboratóriumát, amelyet más támogató cégek mellett az Uponor segítségével készítettek el. Baumann Mihály, a kar adjunktusa a labor ünnepélyes avatásán elmondta, hogy a fejlesztés révén be tudnak mutatni egy lakáshőközpontot működés közben, eltérő teljesítménytartományokban üzemelve – például minimális fűtésteljesítmény és több kilowattos hmv-készítés közben. Ez szabályozástechnikai kihívást jelent. – Egy olyan rendszerről beszélhetünk, ami a mai legkorszerűbb technikákat mutatja be, és méréseket is tudunk végezni általa – hangsúlyozta.

A rendszerbe bekerült az Uponor elsősorban alacsony rétegrendű, lemezes padlófűtési megoldása, ami nagyon gyors reagálású. A labor más részein pogácsás lemezre szerelt padló-, illetve mennyezetfűtési rendszert is beépítettek a megfelelő osztó-gyűjtőkkel, és mobiltelefonnal is elérhető szabályozással. Beépítésre került az Uponor vakolható falfűtési rendszere is.

Innováció a Lennox-tól

A kor klímatechnikai követelményeinek megfelelően és az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt a Lennox a franciaországi gyárában megalkotta világelsőként az R32-es hűtőközeggel működő roof-topját. A Lennox e-Baltic névre keresztelt berendezés hűtési és fűtési üzemben is 25kW-tól 220kW-nyi teljesítménytartományban működik. A legkisebb e-Baltic minimum légszállítása 3600m3/h, a legnagyobb gép maximális légszállítása pedig 430 00m3/h. Ezeket a légmennyiségeket és az akár 800 Pa elérhető statikus nyomást az energiatakarékos EC befúvó és akár elszívó ventilátorok biztosítják. Fűtésre duál üzemben is használható a berendezés, ami azt jelenti, hogy a hőszivattyús üzem mellett lehetőség van elektromos fűtőbetéttel, meleg vizes kaloriferrel vagy gázégővel is fűteni. A Lenergy Magyarország Kft. a Lennox kizárólagos forgalmazójaként értékesíti az új R32-es hűtőközeggel üzemelő e-Baltic rooftop berendezéseket.

Újdonságok a Ravaktól

A RAVAK bemutatta 2020-as újdonságát, a Krystof Nosal designer által tervezett mosdó-, kád-, és zuhanycsaptelep triót! Minimal megjelenés, stílusos kialakítás, praktikus funkciók és kiemelkedő minőség jellemzi a PURI csaptelep-sorozat minden egyes tagját. Kiemelve egyet az egyedülálló megoldások soraiból a kádcsaptelepre szegeződik a figyelem, amely speciális elforgatható váltós kád/zuhany kartussal rendelkezik – a kar balra fordításával a kád, míg jobbra fordításával a zuhany hőmérséklete szabályozható.

Az újdonságnak számító, elsőrangú PURI csaptelepek minden tekintetben elsöprő módon teljesítenek – néhány hét alatt nemzetközi szinten is népszerű, iF Design Award kitüntetéssel rendelkező csaptelepekké váltak! Az eredmény már csak azért is számít kiemelkedőnek, mert a harminctagú nemzetközi szakértőkből álló zsűri több szempontot is figyelembe véve szavazza meg a végső győztest, az innováció, a kidolgozottság, az egyediség és a design alapján.

Vaillant termékkatalógus 2020

Április folyamán megjelenik (először online, majd azt követően nyomtatott formában is) a Vaillant márka idei termékkatalógusa, a hazai forgalmazó Vaillant Saunier Duval Kft kiadásában. Rendhagyó módon, ellentétben az elmúlt években megszokottakkal ez a kiadvány nem egy 2 éves periódust ölel fel, ugyanis a lakossági kategóriájú ecoTEC gázkészülék-család teljes típusváltása 2021-ben is folytatódik, valamint az elkövetkező évben további újdonságok érkeznek egyéb tartozékok kapcsán.

A 2020-as Vaillant termékkatalógus főbb termékei azonban az alábbiak lesznek: ecoTEC exclusive IoniDetect gázkészülékek; külső megjelenésében megváltozott uni/actoSTOR VIH Q(L) 75/2 B fali HMV tárolók; aroTHERM plus (monoblokk rendszerű) levegő-víz hőszivattyúk (környezetbarát R290-es hűtőközeggel); érintőgombos és grafikus TFT kijelzővel ellátott „senso” szabályozók; electronicVED átfolyó rendszerű elektromos vízmelegítők; Vaillant márkajelzéssel ellátott aroVAIR fan-coil egységek.

Kevés gáz fogyott télen

A 2019 karácsonya előtti napokban a sok- éves átlagnál jóval magasabb hőmérséklet hatására a hazai gázfogyasztás akkorát esett, ami még az utóbbi évekhez mérten is szokatlanul alacsonynak nevezhető – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataiból, amelyeket a portfolio.hu tett közzé. A mélypontot tavaly december 21. jelentette, amikor is a napi fogyasztás alig haladta meg a 33 millió köbmétert – összehasonlításul, körülbelül egy évvel korábban közel 63 millió köbméter volt a napi felhasználás, de egy átlagos téli napon is 50–55 millió körül alakul a fogyasztás. Ezt követően február elején és február végén is a mélybe zuhant a fo- gyasztás a tavaszias időnek köszönhetően. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mé- rései alapján a 2019/2020-as tél a harmadik legmelegebb volt 1901 óta. Az évszak középhőmérséklete 2,68 Celsius-fokos volt. Emiatt az idei télen nem volt olyan nap, amikor a fogyasztás elérte volna a 60 millió köbmétert.

Húszéves az Aereco Légtechnika Kft.

Az Aereco Légtechnika Kft. az innovatív, intelligens és energiahatékony szellőzési rendszerek szakértője. Magyarországon immár 20 éve kínálnak megoldásokat lakó- és különböző kereskedelmi, intézményi épületek szabályozott szellőztetésére. Hővisszanyerős illetve páraszabályozott szellőztetőrendszereik automatikusan gondoskodnak az igény szerinti, megfelelő mennyiségű és minőségű friss levegőről.

Találkozhatnak velük az ország számos pontján! Ott vannak a MÉGSZ Roadshow különböző állomásain, a Pollack Expón és a Kémény konferencián is. Önökkel együtt szeretnék megrendelőikkel megértetni, hogy a megváltozott épületekbe mennyire fontos és szükséges a szabályozott szellőzés beépítése.

AerecoTestoUponorVaillant


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem