Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

HERZ padlófűtési rendszerek

Profiktól profiknak

2020/4. lapszám | támogatott cikk |  10 694 |

HERZ padlófűtési rendszerek

A modern padlófűtései rendszerek közös jellemzője, valamilyen fűtőközeg (leginkább víz) felmelegítése és áramoltatása, az erre használatos berendezésekkel, csövekkel, idomokkal, szerelvényekkel. A HERZ padlófűtési rendszerei amellett, hogy a felhasználóknak komfortos lakóteret biztosítanak, szerelőbarátak is.

A padlófűtés a sugárzófűtések csoportjába tartozik. Mivel a komfortérzetet az ilyen jellegű hőátadás (a hőáramlásos konvektív hőátadással szemben) kb. 55%-ban határozza meg, így alkalmazása indokolt. Amennyiben figyelünk a megfelelő kialakításra (padlószerkezet, szigetelés, szabályozás, hőtermelő) 15–25%-os energia-megtakarítást is elérhetünk. Ha azt szeretnénk, hogy ez valóban így legyen, egy nagyon fontos dolgot szem előtt kell tartanunk: a padlófűtést meg kell tervezni, terveztetni. Ehhez pedig minden esetben épületgépész tervező segítsége szükséges!

A padlófűtés és a HERZ

Mi gyártóként ehhez annyit tudunk hozzátenni, hogy a legjobb minőségű alapanyagokból, korszerű gyártástechnológiák és fejlesztések mellett megfelelő termékeket és rendszereket kínálunk ezek kivitelezéséhez. A HERZ fejlesztései abba az irányba mozdultak el, hogy a kivitelezőnek minél könnyebb dolga legyen munkája során. A munkaigényes feladatokat előre „elkészítettük”, így segítve őket. A padlófűtést minden esetben rendszerben kell nézni. E rendszer egy nagyon fontos része a cső, amely véglegesen eltakarva bekerül a padlóba, de nem az egyetlen. Fontos építőkövei még a következők: hőtermelő, szabályozás, szivattyúk, osztó-gyűjtők és természetesen maga a padlószerkezet. Ezek szoktak először mindenki eszébe jutni.

A HERZ a fűtés szakértője. A padlófűtés területén átfogó és egymással összehangolt termékválasztékot kínálunk: a csövektől a rendszerlemezektől, tartozékokon, szabályozó állomásokon és osztókon át a helyiséghőmérséklet optimális szabályozására szolgáló megoldásokig.

HERZ 5 rétegű PE-RT csőcsalád

A HERZ 5 rétegű PE-RT csövei ideálisan alkalmasak a padló- és falfűtési rendszerekben, betonmag-aktiváláshoz, hűtőmennyezetekben, energiapadlókban, járdafűtésekben és ipari felületfűtésekben való használatra. Mivel végleges takarásban lesznek, elsődleges szempont csöveinknél a nagyfokú biztonság.

A HERZ 5 rétegű PE-RT csövei számos beépítéshez kínálnak ideális megoldást

Az itt alkalmazott csövek csak a legjobb alapanyagokból és a legjobb technológiák mellet készülhetnek. Kínálatunkban a következő termékek szerepelnek:

  • 5 rétegű PE-RT műanyag cső piros vagy 5 rétegű PE-RT alumínium kompozit cső fehér kivitelben,
  • DIN 4726 szerint oxigéndiffúzió-mentes cső,
  • PE-RT külső köpeny az oxigénzáró réteg mechanikus károsodások elleni védelme érdekében EN ISO 22391, illetve EN ISO 21003 szerint gyártva és ellenőrizve.

Legjellemzőbb méretek: 16, 17, 20, 26 mm. A tekercsek hosszúsága minden esetben igazodik a rendelő igényeihez (120, 240, 480, 600…m).

Egyéb rendszerelemek

A HERZ pogácsás rendszerlemez 14–17 mm-es csövekhez alkalmazható. Fokozott lépésállósággal rendelkezik. A „pogácsa a pogácsára” rendszer révén gyakorlatilag vágás nélkül fektethető, a pogácsák kialakítása biztosítja, hogy a fűtőcső tökéletesen, biztonságosan rögzüljön az alaplemezben. Legkisebb alkalmazható csőtávolság: 5 cm. Gyakorlatban ez a rendszer biztosítja a leggyorsabb szigetelési és csőfektetési módot is egyben. Természetesen csöveinket az acélhálós megoldásnál is lehet használni és ezek mellett még a Tacker (rögzítőtüskés) rendszerünk is nagy népszerűségnek örvend.

Pogácsás rendszerlemez

Rögzítőtüskés rendszer

A HERZ osztó-gyűjtő jobbos vagy balos kivitelben is rendelhető

A COMPACTFLOOR egy azonnal csatlakoztatható szabályozóállomás nagy hatásfokú keringető szivattyúval és vakolat alatti szerelődobozzal 3–12 fűtőkör csatlakoztatásához, felületfűtéshez. Lehetővé teszi a helyiségek egyedi fűtését, balos vagy jobbos kivitelben is rendelhető, minimális helyigénye. A COMPACTFLOOR Simple kompakt kivitelű fixpontos szabályozóállomás, nagy hatásfokú szivattyúval és merülőérzékelős termosztatikus fejjel 3–12 fűtőkör csatlakoztatásához, felületfűtéshez. Amikor gyorsan kell megoldani a magasabb hőmérsékletű rendszerről a padlófűtési rendszert a COMPACTFLOOR Simple az ideális és költséghatékony megoldás.

Kompakt kivitelű fixpontos szabályozó állomás nagy hatásfokú szivattyúval és merülőérzékelős termosztatikus fejjel

A COMPACTFLOOR WE azonnal csatlakoztatható szabályozóállomás padlófűtéshez, egy szekunder távhőhálózathoz való csatlakoztatásra. Az alábbi elemekből áll: elzáró zónaszelep fixpontos szabályozással felületi érzékelővel szerelt termosztatikus fej segítségével; előre beállítható vezérlő- és szabályozószelep elektrotermikus állítóművel; nemesacél lemezes hőcserélő a rendszerleválasztáshoz; nagy hatásfokú elektronikus szivattyú; biztonsági csoport hő- és nyomásmérővel, automatikus gyorslégtelenítővel és biztonsági szeleppel. Ezeken túl nemesacél osztó-gyűjtő; előremenő elosztó szabályozó betétekkel és átfolyáskijelzővel; termosztatikus szelepes visszatérő osztóval, légtelenítéssel, és tömlőcsatlakozós leeresztéssel; termomotorok fűtőkör-szabályozáshoz; szivattyú automatikus lekapcsolása túlhőmérséklet esetén; membrános tágulási tartály; horganyzott acéllemezes elosztószekrényben készre szerelve.

COMPACTFLOOR WE azonnal csatlakoztatható szabályozó állomás padlófűtéshez

HERZ FLOORFIX

A korszerű fűtésrendszerektől kimagasló kényelmet és megfelelő hőérzetet várnak el a leendő tulajdonosok. A HERZ FLOORFIX rendszerével padlófűtési körök csatlakoztathatók radiátoros fűtésrendszerekhez, gyors szerelés és optimális működés mellett. A HERZ FLOORFIX a helyiséghőmérséklet szabályozására és a fűtővíz hőmérsékletének határolására szolgál. A szerelést fémből készült, vakolat alatti szerelődobozban kell végezni, amely választhatóan fehér vagy krómozott homlokoldali burkolattal rendelkezhet. A FLOORFIX szabályozószelep egyik fontos előnye, hogy a helyiséghőmérséklet-szabályozó térben el van választva a csatlakozódoboztól.

A FLOORFIX szabályozószelep egyik fontos előnye, hogy a helyiséghőmérséklet-szabályozó térben el van választva a csatlakozódoboztól

A padlófűtés előremenő fűtővizének hőmérséklete a beállítócsavar és a hőmérsékleti skála segítségével állítható be. A keringetés így csak akkor kezdődik meg, amikor a fűtésvíz hőmérséklete eléri a padlófűtés számára optimális üzemi hőmérsékletet. A helyiséghőmérséklet szabályozása egy távbeállítóval szerelt HERZ termosztáttal történik, a csőcsatlakozást 14×2, 16×2, 18×2, 20×2 mm méretű belső kónuszos G ¾ HERZ roppantógyűrűk biztosítják.

  • Maximális előremenő fűtési hőmérséklet: 80 °C
  • Helyiséghőmérséklet beállítási tartománya: 6–28 °C
  • Helyiség maximális hőteljesítménye (hőszükséglet): 1000 W
  • Padlófűtési kör maximális csőhossza: 20 m
  • Hőmérséklet-határoló előírtérték-tartománya:30–60 °C
  • Padlófűtés ajánlott maximális üzemi hőmérséklete: 35 °C

HERZ nemesacél osztók

Az osztó-gyűjtő anyaga lehet réz, nemesacél és magas minőségű műanyag. Mindhárom anyagfajta megtalálható a HERZ kínálatában, de a nemesacél osztó-gyűjtők népszerűsége a legmagasabb. A HERZ nemesacél osztó-gyűjtők padló-, fal- és mennyezetfűtési és -hűtési rendszerekhez, valamint radiátorokkal kombinálva használhatók. A termosztatikus szelepes termékváltozatnál a fűtőkörök külön-külön elzárhatók és szabályozhatók, valamint a térfogatáramuk is egyedileg beállítható. Az osztóegység az egyik oldalán egy végmodullal van lezárva. Az osztóbemenet G1” belső menetes, így menetes csövekhez vagy adapter segítségével a HERZ PIPEFIX rendszerhez csatlakoztatható. HERZ golyóscsapok használatát ajánljuk. Négyféle változatban kínáljuk partnereinknek.

Nemesacél osztó-gyűjtők

Szabályozás

A HERZ szabályozó elemek termoelektromos állítóművek kis szelepek és felületfűtési- és -hűtési rendszerek fűtőköri osztóihoz tartozó szelepek nyitásához és zárásához alkalmazhatók. Elsődleges alkalmazási területük az energiahatékony egyedi helyiségszabályozás a gépészet és az épületautomatizálás területén.

Összefoglalás

Szeretjük a padlófűtést. Ahhoz, hogy a kivitelezés után is elmondhassuk, a padlófűtést meg kell tervezni és a kivitelezést ennek megfelelően kell elvégezni a magas műszaki követelményeknek megfelelő termékekből. A padlófűtésnél nem szabad kompromisszumokat kötni! Mi ehhez ajánljuk a HERZ termékeit.

Padlófűtés