Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szervertermek hűtése direkt elpárologtatós klímaszekrényekkel

2020/4. lapszám | Mihálovics Zoltán |  314 |

Szervertermek hűtése direkt elpárologtatós klímaszekrényekkel

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző, nagyobb hűtési igényű szervertermek és telekommunikációs helyiségek, amelyeket az év 365 napján folyamatos és megbízható hűtéssel kell ellátni. Ezen helyiségek esetén előfordulhat, hogy nemcsak a hőmérsékletet, hanem a páratartalmat is szabályozni kell. Az üzembiztonság érdekében tartalék berendezést javasolt telepíteni, hogy az esetleges hiba esetén továbbra is biztosított legyen a folyamatos hűtés.

A direkt elpárologtatós rendszerek jól alkalmazhatók ilyen környezetben: a fajlagos csőátmérők kisebbek, mint a folyadékhűtős rendszerek esetén, kiváló energiahatékonysággal rendelkeznek, kompakt kivitelüknek köszönhetően nem szükséges egyéb vízköri elem telepítése és a csövezés fagymentesítéséről sem kell gondoskodni. Ha a helyiség külső fallal rendelkezik, akkor a rendszer hatékonyságát tovább növelhetjük automatikusan vezérelt szabadhűtéssel („free cooling”).

Ez esetben télen, vagy átmeneti időszakban, amikor a környezeti levegő hőmérséklete kellően alacsony, akkor ezen külső levegő hozzákeverésével csökkenti a berendezések villamos teljesítményfelvételét, növeli a rendszer hatékonyságát és a gépek élettartamát. A direkt elpárologtatós rendszerek nagyobb csövezési távolságok esetén is alkalmazhatóak, akár 100 méter egyirányú távolságig. A rendszer felépítését tekintve két fő egységből áll: a kültéri egység és a beltéri egység, amely jelen esetben maga a klímaszekrény. Egy további előnye a direkt elpárologtatós rendszer alkalmazásának, hogy a kompresszor a split kültéri egységben helyezkedik el.

Címkép: direkt elpárologtatós klímaszekrény-rendszer felépítése

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Hűtés

Kapcsolódó